За два тижні до вторгнення прикордонники знали, що росія нападе - Дейнеко

За два тижні до вторгнення прикордонники знали, що росія нападе - Дейнеко

Укрінформ
Керівництво ДПСУ володіло інформацією, що росія нападе на Україну з республіки білорусь і що вторгнення відбудеться через територію Чорнобильської зони відчуження.

Про це Голова Держприкордонслужби Сергій Дейнеко сказав в інтерв’ю "Український правді", передає Укрінформ.

"Ми знали про вторгнення, яке планується. Звичайно, зараз є багато інформації, що "всі знали". Проте Прикордонна служба інформувала вище військове керівництво держави. Я доповів президенту за два тижні до початку повномасштабного вторгнення про те, що війна буде, що росія неодмінно нападе на територію України з республіки білорусь по Чорнобильській зоні", – сказав він.

Дейнеко зауважив, що протягом тривалого часу вони повністю контролювали окремих представників військово-політичного керівництва рф. "У нас були відеоматеріали, фото, ми знали детально план. Тому це дало можливість і нам якісно готуватися", – зауважив він. Дейнеко додав, що у ДПСУ є своя прикордонна розвідка, яка дуже ефективно працює, насамперед по суміжних країнах: російській федерації та її сателіту – білорусі.

Читайте також: Рік тому розпочалося повномасштабне вторгнення рф в Україну

Тому за два тижні до початку повномасштабного вторгнення було повністю евакуювано всю таємну документацію особових і житлових справ персоналу з Маріуполя, Краматорська, Лисичанська, Харкова, Сум, Чернігова, Житомира. Луцька, Києва, Борисполя, Бердянська, Одеси і Херсона.

Дейнеко зауважив, що вони чітко розуміли, що вторгнення буде з території білорусі, по Чорнобильському напрямку. "Чітко розуміли, що буде на кордоні Харківської і Луганської областей, де ворог повинен був зайти на територію України з метою оточення і ліквідації нашого угруповання в зоні Операції об'єднаних сил. Тому ми, наскільки могли, реагували нашими бойовими резервами, переміщали бойові прикордонні комендатури швидкого реагування.

"Проте, якщо бути відвертими, то Збройні сили до нас не встигли вчасно дійти, як не дійшли вони на кордон і в 2014-му", – підкреслив голова ДПСУ.

"21 лютого я письмово поінформував всі вищі органи про те, що війна буде. Так, дата повномасштабного наступу переносилася. Спочатку це було 19 лютого, потім 22-ге і остання – 24 лютого", – сказав він. І зауважив, що саме прикордонники першими зустріли російську навалу 24 лютого.

Читайте також: Зеленський — громадянам на захоплених рф територіях: Україна не залишить вас

"Вторгнення почалося о 3:40 на ділянці Луганського прикордонного загону. Близько четвертої ранку я доповів міністру внутрішніх справ Денису Монастирському, що на трьох напрямках мої підлеглі уже ведуть бої, насуваються колони. Зеленському я відправив sms о 5-й годині 17 хвилин, коли вже практично по всьому державному кордону йшло вторгнення", – сказав Дейнеко.

Як повідомляв Укрінформ, 24 лютого 2022 року росія розпочала новий етап війни проти України – повномасштабний наступ. За рік Сили оборони України завдали значних втрат агресору, знищивши майже 147 тис. російських загарбників.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-