За рік війни загарбники зруйнували та пошкодили понад 1,2 тисячі медзакладів – МОЗ

За рік війни загарбники зруйнували та пошкодили понад 1,2 тисячі медзакладів – МОЗ

Укрінформ
За рік повномасштабного вторгнення росіяни зруйнували вщент 174 медзаклади та ще 1 106 — суттєво пошкодили.

Про це повідомляє Міністерство охорони здоров'я, передає Укрінформ.

Найбільше медична інфраструктура постраждала у Донецькій, Луганській, Харківській, Херсонській та Миколаївській областях.

«Ці цифри — свідчення свідомого щоденного тероризму росіян, який вони вчиняють до наших медиків та нашої медичної системи. Кожна куля чи снаряд, які потрапляють у медзаклад — це терор українських медиків та пацієнтів. Сьогодні, за рік після початку повномасштабної стадії війни, ми фіксуємо більш ніж 1200 пошкоджених об’єктів. Якщо поділити цю цифру на кількість днів війни, то виходить, що росія щодня завдає ударів як мінімум по 3-х медичних закладах», — зазначив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

Читайте також: Ляшко презентував флагманський проєкт МОЗ із розвитку системи реабілітації

За його словами, нині чи не найбільших руйнувань медичної інфраструктури зазнає Херсонська область, яка майже щодня потерпає від обстрілів окупантів.

«Зараз просто жах відбувається з обстрілами міста Херсон та деокупованої частини області. Майже раз на тиждень, а то й частіше, ми фіксуємо жахливі руйнування закладів охорони здоров’я. Останній випадок — це артилерійський обстріл міста Херсона і руйнування центру крові. На щастя, обійшлося без людських жертв, але є значні руйнування будівель», — додав міністр.

Читайте також: Через війну кожному п’ятому українцю загрожує розвиток психічного розладу - Зеленська

Він також зазначив, що сума збитків через пошкодження та руйнування українських лікарень вже перетнула позначку у 1,5 млрд доларів.

Однак за рік Україні вже вдалося відбудувати частину медичних закладів, зокрема тих, які зазнали незначних руйнувань - пошкодження вікон, фасадів, покрівлі.

Загалом за останні 12 місяців повністю відбудовано 186 об’єктів медзакладів та ще 297 — перебувають на етапі відбудови. Найбільше відбудованих медзакладів нині — на території Київської, Чернігівської, Житомирської та Дніпропетровської областей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-