Битва за Україну. День триста шістдесят четвертий

Битва за Україну. День триста шістдесят четвертий

Укрінформ
Україна вводить санкції проти всіх банківських та фінансових установ росії. США надають Україні боєприпаси далекого радіусу дії JDAM-ER з GPS-наведенням

Ми зібрали для вас інформацію про триста шістдесят четвертий день Великої війни: чим жили Україна та українці  22 лютого 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

-   США надають Україні бомбу далекого радіусу дії JDAM-ER з GPS-наведенням виробництва компанії Boeing, яка здатна вражати цілі на відстані понад 70 кілометрів – Bloomberg.  Пентагон офіційно не оголосив, що надсилає (Україні – ред.) модифіковану версію Boeing Joint Direct Attack Munition (Jdam), заявивши, що надає «точні авіаційні боєприпаси» в межах пакета вартістю $1,85 мільярда, оголошеного ще 21 грудня.

-   Президент США Джо Байден виступив із закликом до лідерів «Бухарестської дев’ятки» (В9) продовжувати критично важливу підтримку України і українців, які відважно борються за свободу демократії у Європі та світі. В середу в Варшаві відбулося спільне засідання президента США й глав держав «Бухарестської дев’ятки» (B9) - Болгарії, Естонії, Латвії, Литви, Польщі, Румунії, Словаччини, Угорщини, Чеської Республіки. На зустрічі також був присутній генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

-   Адміністрація Байдена планує оголосити цього тижня новий пакет санкцій проти близько 200 російських фізичних та юридичних осіб – WSJ. Він включатиме організації оборонної промисловості та пов’язані з нею суб’єкти, технологічні фірми, а також мережі ухилення від санкцій.

-   Рада Європи проведе церемонію з нагоди річниці російської агресії проти України 24 лютого, після чого відбудеться позачергове засідання Комітету міністрів РЄ

-   Міжнародний олімпійський комітет (МОК) заявив, що санкції, накладені на російських та білоруських спортсменів через повномасштабне вторгнення рф в Україну, залишаються в силі - заява комітету

ЦИТАТИ ДНЯ

Дмитро Кулеба, глава МЗС: «Ми постійно ведемо цю роботу з побудови авіакоаліції чи коаліції літаків як її називають... Ще немає жодної країни яка б сказала так, але так само немає жодної країни, яка б сказала ні… Я думаю, що зрештою це питання буде вирішено позитивно».

Єнс Столтенберг, Генеральний секретар НАТО: «Через рік після початку російського вторгнення президент путін не готується до миру - навпаки, він готується до нової війни. Тому ми повинні підтримувати та посилювати нашу підтримку України. Ми не знаємо, коли завершиться ця війна, але коли вона все ж скінчиться, нам потрібно зробити так, щоб історія не повторилася. Ми не можемо допустити, щоби рф продовжувала підривати європейську безпеку. Ми повинні розірвати це замкнене коло російської агресії».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

-   Учора біля Кремінної ворог намагався піти в прорив, бій був дуже важким – наші хлопці знищили декілька танків росіян. Їхній наступ захлинувся. – Сергій Гайдай, голова Луганської ОВА.

-   російські війська ще з початку лютого почали наступальні дії в Україні принаймні на чотирьох-п’ятьох напрямках, проте вони не мають стратегічного характеру - Вадим Скібіцький, заступник начальника ГУР МО.

-   В районі Бологівки на Харківщині було виявлено ворожу ДРГ, в результаті вогневого впливу підрозділів Сил оборони противник відійшов на територію російської федерації – Генштаб.

-   Прикордонники відбили ворожу атаку на опорний пункт під Бахмутом,  знищили 10 окупантів, одного "вагнерівця" взяли в полон", - Держприкордонслужба.

-   Так званий великий наступ російських військ триває, ворог прагне до 31 березня вийти на адміністративні кордони Донеччини й Луганщини – Кирило Буданов, голова ГУР. Буданов додав, що із середини весни та до її кінця відбуватимуться вирішальні бої, які стануть переломним моментом у розв'язаній росією війні проти України.

-   У тимчасово захопленому російськими військами Маріуполі приліт «бавовни» у ворожі склади в порту -  Петро Андрющенко, радник Маріупольського міського голови. Пізно ввечері 21 лютого пролунала серія вибухів. Було підтверджено два влучання в склад боєкомплектів в аеропорту та на території меткомбінату ім. Ілліча.

***

-   З жовтня 2022 року росія завдала 255 ракетних ударів по 112 об'єктах енергетичної інфраструктури України - Андрій Костін, генпрокурор

-   Ворог завдав ударів по Київському районі Харкова, 2 людей отримали поранення - Олег Синєгубов, голова Харківської ОВА

-   Війська російської федерації у вбили одного жителя Донецької області та ще одному цивільному завдали поранень – ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

-   Президент Зеленський зареєстрував у Верховній Раді проєкт постанови "Про застосування секторальних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) до фінансових установ російської федерації". РНБО вирішила застосувати санкції строком на 50 років до всіх банків, що зареєстровані та знаходяться в рф

-   Уряд України працює над створенням умов для повернення в країну понад 4,6 млн громадян, які були вимушені рятуватися від війни та перебувають за кордоном, оскільки без їх участі буде важко вирішувати завдання з відновлення та відбудови України після завершення війни - Юлія Свириденко, віцепрем’єр-міністр – міністр економіки України

-   Президент Зеленський підписав два закони, які спрощують ввезення на територію України безпілотних літальних апаратів та низки інших товарів на період воєнного стану.

-   До ВРУ надійшла заява Олега Волошина, обраного від забороненої проросійської політичної партії "Опозиційна платформа – За життя" про складання повноважень народного депутата України - Руслан Стефанчук, голова ВР.  Верховна Рада достроково припинила депутатські повноваження Ігоря Абрамовича, Іллі Киви, Юлії Льовочкіної, обраних від забороненої політичної партії "Опозиційна платформа – За життя". 15 лютого до парламенту офіційно надійшли заяви про складання депутатських повноважень від Королевської і Солода.

-   Вищий антикорупційний суд затвердив угоду між народним депутатом Олександром Трухіним і прокурором щодо визнання винуватості та визнав його винним у справі про спробу підкупу поліцейських. ВАКС призначив народному депутату покарання у вигляді штрафу у розмірі 68 тис. грн.

-   22 лютого організатори пісенного конкурсу Євробачення оголосили ведучих та коментаторів цьогорічного шоу. Ними стали українці Юлія Саніна і Тімур Мірошниченко, а також британці Ханна Веддінгхем, Аліша Діксон, Грем Нортон, Мел Ґедройць, Райлан, Скотт Міллз, Сем Квек та Клер Суїні – Суспільне

-   Варіант штаму коронавірусної хвороби Omicron XBB.1.5, відомий також під назвою "Кракен", підтверджено вже в 4 областях України: Сумській, де був перший пацієнт, Закарпатській, Тернопільській та Одеській – Центр громадського здоров’я

***

-   Процес перемовин з партнерами по "зерновій ініціативі" - ООН та Туреччиною стосовно її строків та умов пролонгації вже запущений - Юрій Васьков, заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури. Наразі угода діє до 18 березня 2023 року.

-   Платоспроможні банки у січні 2023 року отримали 14,7 млрд грн чистого прибутку, що у 2,1 раза більше у порівнянні з січнем минулого року – Нацбанк

-   Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), наклала штрафні санкції на АТ «Полтаваобленерго» за численні порушення при складанні та застосуванні графіків відключення електроенергії. Регулятор виніс рішення оштофувати АТ «Полтаваобленерго» на 85 тис. грн.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

-   Європейський Союз висловив жаль з приводу рішення росії призупинити участь у Новому договорі START (СНО-3, Договір про обмеження стратегічних наступальних озброєнь) та закликав кремль поважати власні зобов’язання за цим договором у сфері контролю над ядерними озброєннями - Жозеп Боррель, високий представник ЄС.

-   Президент США Джо Байден заявив, що президент Росії Владімір Путін скоїв помилку, призупинивши участь РФ в останньому чинному договорі між США і Росією з контролю над ядерними озброєннями.

-   Іспанія планує відправити Україні 6 танків Leopard 2 – Маргарита Роблес,  міністр оборони. З часом це число може зрости.

-   У Нью-Йорку в штаб квартирі ООН у середу розпочалися слухання щодо грубих порушень прав людини, спричинених російською агресією проти України. У заході високого рівня беруть участь міністри закордонних справ України, Канади, Нідерландів, Бельгії, Естонії, Гватемали, представники низки зовнішньополітичних відомств та дипломатичних місій країн при ООН. Слухання розпочинаються з відеозвернення першої леді України Олени Зеленської.

-   Представники Литви бойкотуватимуть зимову сесію Парламентської асамблеї ОБСЄ у Відні після того, як Австрія допустила російську делегацію до участі - Euractiv.

-   Рада Федерації боксу Швейцарії вирішила бойкотувати чемпіонат світу-2023 з боксу через допуск на турнір російських та білоруських спортсменів під своїми прапорами - Inside The Game. Україна та ще 8 країн оголосили про бойкот ЧС з боксу через допуск росіян і білорусів.

-   Верхня палата польського парламенту одноголосно ухвалила резолюцію на підтримку України напередодні річниці повномасштабного збройного вторгнення росії із закликом засудити російських злочинців у міжнародному суді.

-   МЗС Китаю заявило, що країна не розглядає постачання зброї Росії для використання її у війні проти України, звинувативши Сполучені Штати та НАТО у поширенні брехні щодо потенційної ролі Пекіна у війні - CNN.

-   Рійгікогу, естонський парламент, у середу ухвалив заяву на підтримку України, подану 94 депутатами (зі 101, які обрані в парламент) - ERR. У заяві, крім підтримки України в реалізації мирного плану Президента Зеленського та відправки під суд російських воєнних злочинців, також міститься заклик не допускати російських та білоруських спортсменів до Олімпійських ігор.

-   Індія не хоче, щоб G20 обговорювала додаткові санкції проти росії через її вторгнення в Україну під час річного головування Нью-Делі у блоці – Reuters. Офіційні особи, які беруть безпосередню участь у зустрічі міністрів фінансів та голів центральних банків G20 цього тижня, заявили, що економічні наслідки війни будуть обговорюватися, однак Індія не хоче розглядати додаткові заходи проти росії.

-   Міжнародна федерація журналістів (IFJ) заявила у середу, що призупинила членство російської спілки журналістів після того, як та створила свої асоціації на тимчасово захоплених територіях України - Reuters

ВОРОГ

-   путін скасував указ 2012 року про зовнішньополітичний курс росії, який передбачав, що росія зблизиться з ЄС і США, буде поважати суверенітет і територіальну цілісність усіх країн – ЗМІ. Рішення набуло чинності з 21 лютого.

-   Депутати держдуми ухвалили закон про зупинення участі країни-агресора в Договорі щодо скорочення стратегічних наступальних озброєнь (ДСНО-III) – ЗМІ. Рішення щодо поновлення участі братиме путін.

-   Уранці 22 лютого в 10 містах росії по радіо пролунали оголошення про повітряну тривогу і загрозу ракетного удару, пізніше в МНС Росії заявили, що це була хакерська атака – ЗМІ. Оголошення  чули жителі П'ятигорська, Тюмені, Воронежа, Казані, Нижнього Новгорода, Магнітогорська, Бєлгорода, Старого Оскола, Уфи, Новоуральська.

-   У день візиту президента США Джо Байдена до Києва 20 лютого росія провела випробування міжконтинентальної балістичної ракети «Сармат», яке, очевидно, виявилося невдалим - CNN. Як зазначають американські посадовці, якби воно було успішним, то президент росії володимир путін обов’язково похвалився б цим у своєму зверненні до нації у вівторок.

-   російська федерація завезла пробну партію снарядів з Ірану і зараз намагається ввезти ще одну, яка налічує близько 20 тисяч, водночас про імпорт снарядів з Північної Кореї підтвердженої інформації немає - розвідка

-   медведєв заявив, якщо путін програє у війні проти України, то Росію розірвуть на частини, і вона перестане існувати – ЗМІ. Водночас він запевняє, що війна в Україні нібито закінчиться, "якщо США перестануть постачати зброю київському режиму", а також назвав звернення Байдена до росіян про те, що США не збиралися і не збираються нападати на Росію, "нечесним і безглуздим".

-   7 людей загинули і ще 15 постраждали внаслідок пожежі в готелі "МКМ" у центрі Москви – мнс рф. Серед жертв – двоє малолітніх дітей. За даними слідчих, причиною загоряння міг бути підпал.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-