Битва за Україну. День триста шістдесят третій

Битва за Україну. День триста шістдесят третій

Укрінформ
Україна, ЄС і НАТО домовилися оптимізувати виробництво озброєнь для українських потреб

Ми зібрали для вас інформацію про триста шістдесят третій день Великої війни: чим жили Україна та українці 21 лютого 2023 року.

Відбулася перша в історії тристороння зустріч високого рівня Україна – ЄС – НАТО

- У брюссельській штаб-квартирі НАТО Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, Високий представник ЄС Жозеп Боррель та міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба обговорили заходи із прискорення допомоги для України у боротьбі проти російського вторгнення.

- Україна, ЄС і НАТО домовилися створити координаційний механізм між українськими виробниками й підприємствами країн ЄС і НАТО для оптимізації виробництва озброєнь для українських потреб.

- Дмитро Кулеба подякував НАТО і Європейському Союзу за тренувальні програми для українських військовослужбовців, які є дуже ефективними, та порушив питання щодо початку тренування українських пілотів.

- Український міністр звернувся до генерального секретаря НАТО із пропозицією запланувати проведення наступного щорічного промислового форуму НАТО якомога швидше, ймовірно, вже цієї весни, щоб зібрати разом усіх представників оборонної промисловості, включаючи Україну, для обговорення подальшого співробітництва. 

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- Під час двосторонніх переговорів у Варшаві між делегаціями США та Польщі президенти Джо Байден і Анджей Дуда обговорили подальші зусилля з підтримки України, тиск на росію, а також посилення взаємодії в Північноатлантичному альянсі.

Виступаючи у Варшаві, Джо Байден підтвердив, що Захід продовжить підтримувати демократію і Україну, анонсував запровадження нових санкцій проти росії і пообіцяв, що підтримка Києву «не припиниться ні на мить», а рф ніколи не переможе Україну. Президент США наголосив, що росія отримала розбиту армію та спалені танки, посилене НАТО і ще більше країн-членів Альянсу біля своїх кордонів. США об'єдналися із союзниками та партнерами, створили коаліцію проти російської агресії. І важливе навіть не те, проти чого вона, а те, за що вона. «Я вважаю, що зараз є переломний момент в історії, який визначить майбутнє на десятиліття... Потрібно захистити принципи, які є вічними", – заявив президент Сполучених Штатів. І цей принцип - воля.

- Президент Зеленський провів зустріч із делегацією Палати представників Конгресу США – членами Республіканської партії на чолі з головою Комітету із закордонних справ Майклом Макколом.  Під час зустрічі йшлося про оборонні потреби України, створення спецтрибуналу для притягнення до відповідальності російських злочинців та необхідність спрямування російських активів на українську відбудову.

- Прем’єр-міністр Італії Джорджія Мелоні прибула з візитом до України і відвідала Бучу та Ірпінь, на власні очі побачивши наслідки російського вторгнення. Після переговорів, під час спільного брифінгу, Зеленський повідомив про те, що Італія ініціювала проведення конференції щодо відновлення України у квітні-2023. Український президент запропонував італійській премєрці курувати відновлення одного з регіонів України.

- Джорджія Мелоні підтвердила передачу нашій країні шостого пакету військової допомоги, в якому буде ППО з батарей Skyguard із ракетами Aspide. Однак не оприлюднила інформацію про всю військову техніку, зброю та засоби, яку планується передати Україні. Також вона не уточнила, чи буде в пакеті сучасний зенітний ракетний комплекс SAMP-T і відмовилася коментувати інформацію італійських ЗМІ щодо передачі ЗСУ літаків Tornado.

 - Стало відомо, що найближчим часом італійський парламент має розглянути питання офіційного визнання Голодомору 1932-1933 років геноцидом українського народу.

- Голова Комітету міжнародної політики і оборони Кнесету й однопартієць прем'єра Біньяміна Нетаньяху з Лікуд - Юлій Едельштейн і депутат Зеєв Елькін від партії Національна єдність закликали уряд Ізраїлю надати військову допомогу Україні.

- Директор-розпорядник МВФ Крісталіна Георгієва, яка перебувала з візитом у Києві, зустрілася з президентом Володимиром Зеленським, прем'єр-міністром Денисом Шмигалем та головою Національного банку Андрієм Пишним і відзначила успіхи України у виконанні зобов’язань у межах Моніторингової програми.

ЦИТАТИ ДНЯ

Жозеп Боррель, Високий представник ЄС: «Сьогодні ми підтвердили непохитну підтримку українській територіальній цілісності та її права на самооборону. Наша рішучість була потужною від початку (агресії). І ми продовжуємо її дотримуватися. Ми маємо прискорити нашу військову допомогу для України вже сьогодні, особливо боєприпасами».

Єнс Столтенберг, Генеральний секретар НАТО:  «Ця війна є війною забезпечення, вона перетворюється на війну логістики. Ключові спроможності мають бути доставлені в Україну до того, як росія може перехопити ініціативу... Україна має перемогти та зберегтися як суверенна незалежна європейська держава»

Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ України: «З лютого 2022 року Україна та її найближчі партнери здійснюють, напевно, найбільшу логістичну операцію з часів Другої світової війни. За політичними рішеннями та заявами стоять мільйони проблем, які мають бути вирішені. Що більшою буде координація, то швидше українська армія відкине російську армію з території України, і то швидше буде поновлений мир у євроатлантичному просторі».

Джорджія Мелоні, прем’єр-міністр Італії (про поїздку до Бучі та Ірпеня): «Факти бувають різні. Одна справа – говорити про цифри, інша – побачити на власні очі безпричинно знищені життя людей. Це інше. Це варто побачити».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Авіація Сил оборони України за добу завдала 4 удари по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів, - Генштаб ЗСУ.

- У Чорному морі на бойовому чергуванні знаходиться п`ять ворожих кораблів, носії крилатих ракет «Калібр» відсутні. - Військово-морські сили Збройних сил України.

- Підрозділи російських військових, які розміщувалися в селищах під Маріуполем, перекинуто в район Вугледара. - радник Маріупольського міського голови Петро Андрющенко.

 - У зв'язку з надходженням ракетних комплексів від країн партнерів різниця потенціалів росії та України у Чорному морі зменшилась утричі, - командувач Військово-Морських сил ЗС України віцеадмірал Олексій Неїжпапа.

***

- Мобілізовані жителі тимчасово окупованого Криму ламають техніку, щоб не брати участі у розв'язаній росією війні проти України, - Представництво Президента України в АР Крим.

- Протягом доби ворог завдав 6 ракетних та 28 авіаційних ударів по цивільній інфраструктурі Донецької, Запорізької та Херсонської областей, здійснив 86 обстрілів з реактивних систем залпового вогню, знищивши та пошкодивши цивільні житлові будинки, школи й магазини. Є загиблі та поранені.

- На Херсонщині через ворожі обстріли впродовж минулої доби залишилися сиротами двоє дітей, пошкоджені приміщення сільради та магазини, - поліція Херсонської області .

- У Херсоні під час російської атаки «Градами» сьогодні загинуло 5 містян, 16 поранені. Це сталося у середмісті, на зупинці громадського транспорту, – Херсонська міськрада.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- Кабінет Міністрів ухвалив розпорядження про призначення заступниками міністра оборони Віталія Дейнеги та Андрія Шевченка. - Телеграм Уряд online.

- Працівники «Армії відновлення», до якої з осені минулого року було залучено близько 3 тисячі безробітних, загалом отримали від держави 40 млн грн за виконані суспільно корисні роботи. До проєкту задіяли майже 6,5 тисяч безробітних. Нещодавно такі роботи розпочали у Миколаївській області, яка стала одинадцятим регіоном, що долучився до ініціативи.

- Енергетики Харківської області отримали понад 162 тонни обладнання для відновлення пошкодженої енергетичної інфраструктури, - міністр енергетики Герман Галущенко.

- UNITED24 та підприємство «Артемсіль» до річниці повномасштабного вторгнення випустили лімітовану партію солі, прибуток від якої піде на укомплектування нового ударного угруповання дронів-камікадзе. Найближчим часом воно стане на захист нашої країни по всій лінії фронту, - віцепрем'єр-міністр, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров

- 21 лютого, у Міжнародний день рідної мови, вп’яте відбувся щорічний онлайн-диктант кримськотатарською мовою. Це не просто акція єднання на підтримку кримськотатарської мови, це ще спосіб нагадати про наших політичних в’язнів, - координаторка кримськотатарської громадської ініціативи Nefes Ельмаз Акім.

- Україну повернуть «Укрзалізниці». Там повідомили про старт масштабної кампанії з українізації залізниці, будуть перейменовані станції та змінена мова написів у поїздах і нумерація кілометражу, - голова правління АТ «Укрзалізниця» Олександр Камишін.

- В Україні розробили чіткий алгоритм дій з фіксації злочинів проти довкілля.  Цими питаннями займаються, зокрема, Міндовкілля, Державна екоінспекція України, низка онлайн-ресурсів, - Офіс Уповноваженого ВР з прав людини.

***

- Соснівський райсуд Черкас обрав митрополиту Черкаському й Канівському Феодосію (Денису Снігірьову) з УПЦ МП запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання, - прессекретар Соснівського суду Мар'яна Коваль. Напередодні СБУ оголосила митрополиту Черкаському УПЦ МП підозру. Його звинувачують у розпалюванні міжконфесійної ворожнечі та поширенні кремлівських наративів.

- З початку поточного року понад 30 педагогам повідомлено про підозру у добровільній співпраці з ворогом, зокрема, керівникам створених російськими окупантами «відділів освіти», директорам захоплених українських шкіл та ліцеїв. У Херсоні викрили керівниць двох середніх навчальних закладів, які знищили українські підручники та нав’язували кремлівське бачення історії нашої держави, змушували вчителів проводити заняття російською мовою за програмами рф. У разі відмови – залякували переслідуваннями з боку загарбників, - СБУ.

- Затримано старосту селища Озера Гостомельської громади, який, за даними слідства, запропонував загарбникам свою допомогу і надав росіянам маршрути доріг для просування їхніх військових колон у напрямку Києва через Гостомель і Мощун, - СБУ.

- Працівники ДБР за сприяння БЕБ та Нацполіції повідомили про підозру заступнику начальника та головному державному інспектору митного посту “Лужанка”, які сприяли незаконному ввезенню до України вантажівки зі смартфонами, планшетами та ноутбуками на 112 млн грн без сплати митних платежів. Вилучену техніку передали на потреби ЗСУ, - ДБР.

***

- Як і напередодні, станом на ранок 21 лютого дефіцит потужності в енергосистемі України відсутній, імпорт електроенергії незначний. Погодинні графіки відключень застосовуються в Одесі й Одеському районі, де пошкодження складні і масштабні, тож відновлення надійного енергопостачання потребує тривалого часу, - Укренерго. 

СВІТ:ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- ЄС продовжив на рік дію обмежувальних заходів проти росії у відповідь на незаконне визнання, окупацію чи анексію російською федерацією тимчасово непідконтрольних уряду територій України. В Європейському Союзі триває обговорення щодо запровадження 10-го пакету санкцій проти росії. Його остаточне погодження можливе до кінця цього тижня.

- У Бельгії українські військовослужбовці розпочали навчання із застосування підводних безпілотників, які незабаром надійдуть до ЗСУ, -пресслужба Міноборони.

- Німецький оборонний концерн Rheinmetall обіцяє у березні доставити БМП Marder, які він підготував для України. Ідеться про 20 машин, які зобов’язалася передати промисловість, ще 20 надійдуть від Бундесверу. Щодо боєприпасів для САУ Gepard, доведеться почекати до літа. Лінію цих боєприпасів мають створити у квітні-травні. Компанія подвоїла потужності, «а в деяких секторах навіть потроїла», -  голова концерну Армін Паппергер.

- Нідерланди відправлять цьогоріч до Німеччини ще 230 військових для навчання українських бійців, планують долучитися до підготовки загалом 30 000 українських військових, - NOS.

- Міністри спорту понад 30 країн звернулися до МОК із закликом утриматися від повернення спортсменів з росії й білорусі до участі у наступній Олімпіаді - навіть під нейтральним прапором. Текст заяви оприлюднено на сайті Держдепартаменту США.

- У Румунії припиняють діяльність російського Центру культури і науки в Бухаресті через виправдання злочинів рф в Україні, - Romania Journal.

- Європейська організація фінансових установ кіно - EFAD - створила Фонд допомоги українській кіноіндустрії з бюджетом 1,1 млн євро. Фонд надаватиме підтримку кінематографічним роботам українських режисерів на етапі розробки або на фінальній стадії, - державний міністр культури ФРН Клаудіа Рот.

- Посол Франції в Україні Етьєн де Понсен написав книгу «У серці війни», яка вийшла друком у Франції і розповідає про перші шість місяців опору українців російській агресії.

- Акція у столиці Канади Оттаві, де розгорнули 30-метровий прапор України, приурочена до перших роковин повномасштабного вторгнення росії в Україну, зібрала кількасот учасників, вбраних в українські національні барви, які висловили свою солідарність з Україною. До присутніх звернувся посол України та генерал-губернатор Канади Мері Саймон, долучилося багато дипломатів посольств різних країн, зокрема, посол ФРН Сабін Шпарвассер.

***

- МАГАТЕ обговорює з Іраном результати нещодавньої верифікаційної діяльності Агентства на тлі повідомлень про виявлення в ІРІ збагаченого урану, близького за концентрацією до збройового.

***

На південному сході Туреччини, у різних районах провінції Хатай, зафіксовано нові землетруси та афтершоки, загинули 6 людей, 294 - отримали поранення, 18 постраждалих у важкому стані.

Землетрус магнітудою 5,3 стався сьогодні на півдні Ірану, епіцентр - на глибині 10 кілометрів і за 112 кілометрів на північний захід від міста Бендер-Аббас, - Європейсько-середземноморський сейсмологічний центр.

ВОРОГ

- У посланні до федеральних зборів путін знову звинуватив Захід у війні, яку веде рф проти України, пообіцяв продовжувати бойові дії, «крок за кроком акуратно і послідовно вирішувати поставлені завдання…». А також заявив, що росія призупиняє участь у Договорі про скорочення стратегічних наступальних озброєнь. - ЗМІ.

- росія спростила процедуру отримання віз для громадян Північної Кореї, Ірану та ще низки держав, більшість з яких розташовані в Азії, - Радіо Свобода.

- У росії активно нарощують можливості для масової мобілізації студентів вишів, - ГУР Міністерства оборони України.

 - кремль планує взяти під повний контроль політику, економіку та військовий потенціал білорусі до 2030 року. Про це свідчить внутрішній документ влади рф «Стратегічні цілі російської федерації на білоруському напрямку», до якого отримала доступ міжнародна група журналістів, - Центр «Досьє».

- палата представників білорусі (нижня палата парламенту) схвалила проєкт змін до Кримінального кодексу, який передбачає запровадження смертної кари за державну зраду.

- Сьогодні чотири колони військової техніки (близько 74 одиниць) у рамках навчань і «перевірки боєздатності» висунулись у напрямку кордону з Литвою та містом Ошмяни (за 52 км від Вільнюса). Зокрема, було помічено 35 од. БМП; 21 од. вантажних машин Урал; 2-3 од. УАЗ; 8 од. КамАЗ; два бензовози, а також кран і вантажний маніпулятор, - моніторингова група «Білоруський Гаюн». Нагадаємо, навчання зс білорусі,  в яких беруть участь зс росії,  продовжені щонайменше до 27 лютого і тривають на території республіки вже 43 тижні.

- Міністр оборони білорусі хренін заявив, що чисельність «народного ополчення», яке планується розгорнути в країні, становитиме 100-150 тисяч, проте не виключено, що добровольців може бути й більше, зокрема за рахунок жінок, - державне інформагентство БелТа.

Підготувала Інна Головко, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-