Битва за Україну. День триста шістдесятий

Битва за Україну. День триста шістдесятий

Укрінформ
Прем’єр-міністр Британії виступив за створення для України розширених можливостей натівського стандарту, які мають дати їй захист до того, як вона стане членом Альянсу

Ми зібрали для вас інформацію про триста шістдесятий день Великої війни: чим жили Україна та українці  18 лютого 2023 року.

МЮНХЕНСЬКА БЕЗПЕКОВА КОНФЕРЕНЦІЯ

Розпочавши агресію проти України, росія порушила Хартію ООН та базові принципи міжнародного права, Європа ніколи не прийме такої імперіалістичної поведінки та доводитиме свою позицію до всіх країн світу, зокрема і на глобальному Півдні - Урсула фон дер Ляєн, Президент Європейської комісії.

Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак закликав світових лідерів "подвоїти військову підтримку" України та наголосив, що російська війна проти України поставила під сумнів "безпеку і суверенітет кожної нації". Прем’єр-міністр виступив за створення для України розширених можливостей натівського стандарту, які мають дати їй захист до того, як вона стане членом Альянсу. Ріші Сунак заявив, що Лондон відправить Україні далекобійні боєприпаси та системи протиповітряної оборони.

Китай підтримує територіальну цілісність України і виступає за мирні переговори для розв’язання “конфлікту” між Києвом і москвою - Ван Ї, держсекретар КНР

Україна заслуговує бути членом НАТО, 100%. Але Україна також готується до повної сумісності, і це одна з найдосвідченіших армій у Європі і світі. Точно Україна має бути в НАТО - Петр Павел, президент Чехії

Міністр закордонних справ ФРН Анналена Бербок закликала союзників якнайскоріше долучитися до «танкової коаліції» та відправити танки в Україну. «Абсолютним пріоритетом» вона назвала якнайскорішу передачу обіцяних танків. Тож треба прискоритися і з підготовкою екіпажів. Глава МЗС також сказала, що росія має припинити обстріли та вивести війська з української території, лише тоді може бути стійкий та справедливий мир.

Франція прискорила виробництво озброєнь, тому Україна може розраховувати на швидкі постачання додаткових САУ Caesar - Катрін Колони, міністр закордонних справ Франції

Відсутність належної реакції Заходу на вторгнення росії в Крим у 2014 році дало путіну відчуття, що йому також зійде з рук і повномасштабне вторгнення в Україну - Санна Марін, прем’єр-міністр Фінляндії

Глава МЗС Дмитро Кулеба закликав країни, які потенційно можуть надати Україні літаки, розпочати навчання українських пілотів до ухвалення політичного рішення про надання авіації. Міністр висловив переконання, що союзники одного дня нададуть Україні літаки, нехай це і потребуватиме більше часу, ніж це було з танками. Британія запропонувала допомогу іншим країнам, які вже зараз готові відправити літаки в Україну.

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук під час зустрічі із новообраним президентом Чехії Петром Павелом заявив, що розраховує на підтримку Чехії під час Вільнюського саміту НАТО.

Премʼєр-міністр Швеції Ульф Крістерссон закликав готувати дорожню карту до Євросоюзу для України. Він наголосив, що треба заохочувати країни, які підтримують Україну, і допомогти їм побачити, який прогрес Україна має в русі до членства в ЄС

НАЙВАЖЛИВІШЕ

-   Сполучені Штати вважають суверенним правом кожної держави приймати рішення щодо поставок Україні МіГ-29 або інших бойових літаків, причому в США готові вітати такі рішення - Джон Кірбі, координатор Ради нацбезпеки Білого дому. Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що його країна розгляне питання передачі Україні літаків МіГ-29, які є на озброєнні польської армії. У випадку формування широкої авіаційної коаліції Польща, безумовно, приєднається до неї.

-   Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес заявив, що Україна зможе отримати сучасні винищувачі Typhoon лише після закінчення війни - Spiegel.

-   Перша група військовослужбовців ЗСУ завершила навчання на військовій базі США на території Німеччини. Тренування передбачали ознайомлення з американськими бойовими машинами піхоти (БМП) М2 Bradley– CNN.  Наразі на базі Графенвер розпочалося навчання другої групи з 710 українських військових. Вони освоюватимуть БМП Bradley і самохідні артилерійські установки M109 Paladin. А наступного тижня до Німеччини прибудуть 890 українців. Їх готуватимуть на американських бронетранспортерах Stryker.

-   Глава МЗС Дмитро Кулеба взяв участь у міністерській зустрічі G7, після якої анонсував швидкі поставки зброї і нові санкції проти рф - ЗМІ.

ЦИТАТИ ДНЯ

Камала Гарріс, Віцепрезидент США:  «Сполучені Штати офіційно визначили, що росія вчинила (в Україні – ред.) злочини проти людства. російські війська здійснюють широкомасштабні та системні напади на цивільне населення - жахливі вбивства, тортури, зґвалтування та депортації. Вбивства, схожі на страту, побиття та катування електричним струмом... США продовжуватимуть підтримувати судовий процес, щоб притягнути рф до відповідальності».

Анджей Дуда, президент Польщі: «Ми віримо, що Україна переможе, оскільки вона має героїчних захисників, бо вона показала всьому світу надзвичайний героїзм, клас і силу духу. Ми віримо, що добро переможе, бо для нас Україна сьогодні – це добро, а Росія уособлює зло, і це зло треба зупинити».

Бен Воллес, міністр оборони Великої Британії: «Міжнародна спільнота неодноразово чітко надсилала кремлю сигнал про неприпустимість використання ядерної зброї та жорстку реакцію на її можливе застосування. Утім, ми не скажемо, що і як зробимо. Як на мене, це дуже правильно, оскільки неоднозначність відіграє роль у стримуванні»

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

-   Найважчим напрямком на Луганщині залишається Кремінський, суттєвих просувань ворога там немає, проте збільшилась кількість атак і обстрілів – Сергій Гайдай, голова ОВА.

-   Упродовж минулого тижня підрозділи Третьої бригади оперативного призначення ім. Петра Болбочана в ході боїв на околицях Бахмута знищили або знешкодили понад 300 окупантів – Нацгвардія

-   На Бахмутському напрямку бійці Державної прикордонної служби України відбили чергову атаку російських військ, у результаті чого ворог втратив понад 10 осіб убитими і пораненими, та взяли в полон найманця З ПВК «Вагнер» - Держприкордонслужба

-   На південному напрямку ракетно-артилерійські підрозділи ЗСУ завадили російській ДРГ висадитися на один із островів у дельті Дніпра, знищивши ворожий човен разом із особовим складом (10 осіб), два ворожі безпілотники типу «Орлан-10», станцію радіоелектронної боротьби, а також протитанковий ракетний комплекс і крупнокаліберну гармату-гаубицю загарбників – ОК «Південь».

-   Головне управління розвідки вважає, що росія не матиме достатньо сил та засобів для вторгнення на територію України з білорусі найближчим часом.

-   За оцінками американської розвідки, російська ПВК «вагнер» втратила у війні в Україні близько 30 тисяч осіб загиблими й пораненими, причому найбільше найманців було убито в грудні, коли пригожин кинув всі сили на штурм Бахмута – Білий дім

-   Влада Курської області рф повідомила про пʼять «прильотів» у прикордонних районах – губернатор області. Унаслідок обстрілу порушено електропостачання селища Краснооктябрське та села Волфіно. У Єлизаветівці пошкоджено газорозподільну станцію.

***

Ракетна атака

-   18 лютого ворог випустив по Україні 4 крилаті ракети «Калібр» із акваторії Чорного моря, 2 ракети знищено силами ППО - Повітряні сили ЗСУ

-   Під час російської ракетної атаки диспетчерський центр НЕК “Укренерго” застосовував превентивні відключення для мінімізації можливих наслідків, але наразі енергосистема повертається до нормальної роботи – Укренерго

-   У Хмельницькому терористи завдали два удари, один прийшовся по військовому об'єкту, другий – поблизу зупинки громадського транспорту. Пошкоджені три школи, близько десяти житлові будинки і техніка, 2 людини поранені - Олександр Симчишин, міський голова.

-   Під час чергової масованої ракетної атаки рф над Південноукраїнською АЕС о 8:25 та 8:27 зафіксовані прольоти двох ворожих крилатих ракет – Енергоатом. Повітряні об’єкти рухалися річищем Південного Бугу в напрямку Первомайська Миколаївської області й пролетіли небезпечно близько до ядерного об'єкта.

***

-   Окупанти впродовж доби 65 разів атакували Херсонську область, одна людина загинула, троє поранені – ОВА.

-   Війська російської федерації за минулу добу  вбили трьох мирних жителів Донецької області , ще п’ятьом цивільним завдали поранень - ОВА

НОВИНИ: УКРАЇНА

-   У Михайлівському Золотоверхому соборі пройшла панахида за загиблими учасниками Революції Гідності, після якої середмістям Києва відбулася традиційна хода вшанування пам'яті Героїв Небесної Сотні. Дев’ять років тому в Україні розпочався найтрагічніший етап Революції Гідності. У період 18-20 лютого 2014 року в центрі столиці загинули більше ста протестувальників, кілька десятків зникли безвісти, більше тисячі отримали поранення, а сотні - були заарештовані та зазнали тортур.

-   Київська область може стати пілотною для участі в ініціативі Європейського Союзу щодо "зеленої" відбудови міст "Фенікс" – Міндовкілля. ЄС виділить на зелену розбудову України 7 млн євро.

-   Уряд Нідерландів виділив 2,5 млрд євро допомоги для України у 2023 році, частину цих коштів спрямують на гуманітарне розмінування - Міністерство внутрішніх справ. На даний момент заміновано 30% територій України. Розмінуванням займається ДСНС та Нацполіція.

-   Заарештуовано 75% акцій ПрАТ «Мелітопольгаз», керівництво якого одним із перших у місті пішло на співпрацю з окупантами - Іван Федоров, міський голова Мелітополя. Управлінське рішення уряду України стосовно передачі заарештованих акцій дозволяє вже зараз почати формування менеджменту та технічного персоналу Мелітопольгазу, який не був причетним до будь-яких форм колаборації.

-   В порту «Чорноморськ» за програмою Grain From Ukraine завантажується судно на Кенію - Микола Сольський, міністр аграрної політики та продовольства. Балкер VALSAMITIS доставить 25 тисяч тонн пшениці до Кенії та 5 тисяч тонн до Ефіопії.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

-   Спортсмени з росії не повинні брати участь в Олімпійських Іграх у Парижі в 2024 році - Анджей Дуда, президент Польщі. Наприкінці січня МОК оголосив про намір повернути спортсменів з росії та білорусі до виступів на міжнародних змаганнях під нейтральним прапором.

-   Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба запросив Ірак приєднатися до втілення української Формули миру. Про це він повідомив у Твіттері за підсумками зустрічі з главою МЗС Іраку Фуадом Хуссейном.

-   Менш ніж через рік після початку російської агресивної війни в Україні в Німеччині під санкції потрапили активи на загальну суму 5,32 мільярда євро - Welt. Ця сума складається з активів російських "юридичних осіб", до яких належить Центральний банк Росії, а також фізичних та юридичних осіб, що потрапили до санкційного списку ЄС. У міністерстві не захотіли відповісти, наскільки великими є заморожені активи російських олігархів у Німеччині.

-   Танки Leopard 2, а також 60 інших модернізованих танків Т-72, які Польща планує передати, можуть потрапити до України упродовж місяця-двох – Анджей Дуда, президент Польщі

-   Генеральний прокурор Андрій Костін під час візиту у Мюнхен обговорив із віцепрезиденткою Європейської комісії з питань демократії та демографії Дубравкою Шуїцею питання захисту прав та інтересів примусово депортованих росією дітей – Офіс генпрокурора

-   Французька мережа супермаркетів "Ашан" заперечує, що під час війни постачала товари для російських військовослужбовців на територіях окупованих областей України - Auchan Retail. У мережі підкреслили, що їхні російські магазини не надають ніякої допомоги нікому, крім цивільного населення, а також не причетні до будь-яких зборів для російської армії.

-   Франція готується до передачі Україні 25 знятих з озброєння броньованих машин AMX-10P – ЗМІ.

-   Північна Корея погрожує вдатися до «безпрецедентних і рішучих заходів», якщо Південна Корея та Сполучені Штати продовжать підготовку до запланованих військових навчань- Reuters,

-   Попри санкції росія продовжує імпортувати цивільні китайські дрони фірми DJI через своїх дистриб'юторів та з країн Перської затоки - The Wall Street Journal.

-   Міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевичс ухвалив рішення занести до списку небажаних осіб трьох громадян росії - акторів Даміра Садрєєва, Алєксєя Швецова і Віталія Сколова - Delfi.

ВОРОГ

-   російська держдума ухвалила закон, що змінює орієнтири цін на нафту, які москва використовує для розрахунку податкових зборів на експорт нафти, намагаючись покрити дефіцит бюджету, що зростає через західні санкції - Reuters. Новий закон встановлює максимальний дисконт для Urals порівняно з Brent для податкових розрахунків на рівні 34 доларів за барель у квітні, 31 долар у травні, 28 доларів у червні та 25 доларів у липні, тобто фактично неподалік поточних ринкових цін на нафту марки Urals.

-   Попри заяви Путіна у листопаді минулого року про завершення мобілізації, російські військкомати не перестали полювати на чоловіків призовного віку: російських студентів змушують підписувати згоду на достроковий призов - FREEДОМ. Військкомати спільно з адміністраціями вимагають від студентів випускних курсів писати заяви на дострокове проходження медичної комісії та засідання призовної комісії. Це дозволить мобілізувати студентів уже у квітні.

-   Курс долара до російського рубля піднявся вище 75 рублів, російська валюта продовжує падіння, викликане ембарго на російські нафтопродукти та стійким відновленням імпорту, що підвищило попит на іноземну валюту - Reuters.

-   Кількість танкерів у російському "тіньовому флоті" може становити до 600 штук, з яких 400 - перевізники сирої нафти, рф використовує їх, аби обходити міжнародні санкції - Bloomberg. Минулого року на розширення "тіньового флоту" паливних танкерів було витрачено понад 850 мільйонів доларів. Крім того, майже 1,4 мільярда доларів було інвестовано у судна для перевезення сирої нафти.

-   У Білорусі на торги з продажу майна "БелЮр Забєспяченія" було виставлено трикімнатну квартиру, боржником за якою є "Сергій Леонідович Тихановський", імовірно, йдеться про політв'язня, чоловіка Світлани Тихановської - ЗМІ. Аукціон має розпочатися 6 березня. Початкова ціна лота 214 860,00 біл.руб.

-   В ніч на суботу, 18 лютого, в російському місті Уфа спалахнула пожежа на хімічному заводі, який виробляє лабораторне обладнання та реагенти – ЗМІ.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-