Битва за Україну. День триста п’ятдесят сьомий

Битва за Україну. День триста п’ятдесят сьомий

Укрінформ
Генсек НАТО Столтенберг сказав, що Україна стане членом Альянсу, але зараз вони зосереджені на тому, щоб гарантувати перемогу України у війні

Ми зібрали для вас інформацію про триста п’ятдесят сьомий день Великої війни: чим жили Україна та українці  15 лютого 2023 року.

МІНІСТЕРСЬКА ЗУСТРІЧ НАТО

Велика Британія та інші європейські країни погодили початковий пакет підтримки в межах Міжнародного фонду для України (IFU) вартістю понад 200 мільйонів фунтів стерлінгів (понад $241 млн), що стане суттєвим поштовхом до боєздатності України - сайт британського уряду. В межах першого пакету наша країна отримає обладнання, включаючи запасні частини для танків, безпілотні авіаційні системи, засоби радіоелектронної боротьби та ППО.

Найкращий доказ того, що підтримка Україні працює і допомагає їй, – це прогрес України на полі бою. Союзники, звісно, постійно працюють з Україною, аби впевнитись, що все фінансування опиняється там, де повинне –  генсек НАТО. Альянс, і держави-члени перебувають у тісному зв’язку з Україною весь час, аби гарантувати, що необхідна підзвітність і прозорість існує.

Очільники оборонних відомств країн НАТО погодились збільшити підтримку України, посилити власні засоби стримування й розробити заходи захисту критично важливої інфраструктури - Єнс Столтенберг, генеральний секретар Альянсу.

Що стосується України, позиція НАТО не змінилась. Ми не раз говорили, що Україна стане членом Альянсу, але зараз він зосереджений на тому, щоб гарантувати перемогу України у війні – генсек НАТО

Глава Пентагону Ллойд Остін підтвердив «залізну» відданість Сполучених Штатів захищати країни Північноатлантичного альянсу від загроз з боку росії, а також боронити свободу й будувати безпечний світ.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

-   Державний концерн «Укроборонпром» презентував перший продукт спільного виробництва з однією з країн-членів НАТО - 120-мм мінометні міни. Вже дуже скоро вони підуть на фронт для потреб Сил оборони - Наталія Сад, речниця державного концерну «Укроборонпром».

-   Сполучені Штати готують новий пакет допомоги на суму $10 млрд для підтримки уряду України - Sky News. Адміністрація Байдена готує кілька заяв, спрямованих на те, щоб продемонструвати непохитну підтримку України з боку США у зв'язку з річницею війни наступного тижня.

-   Сенат Чехії ухвалив резолюцію із засудженням російської агресії проти України та підтримав притягнення до відповідальності винних у воєнних злочинах - Radio Prague International.

-   Україна закликає міжнародну спільноту вимагати від рф негайно припинити дії, що підривають Чорноморську зернову ініціативу, та не використовувати продовольство як зброю. Про це йдеться у спільній заяві міністра закордонних справ Дмитра Кулеби та віцепрем'єр-міністра з відновлення – міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Олександра Кубракова, яку поширило МЗС, повідомляє Укрінформ. Станом на 15 лютого у Босфорі на інспекцію спільного координаційного центру очікують 140 суден, переважна більшість яких чекає понад місяць.

-   Уряд Швейцарії відмовився конфіскувати заморожені російські активи, оскільки це порушить Конституцію країни - пресреліз Федеральної ради Швейцарії.

ЦИТАТИ ДНЯ

Володимир Зеленський, президент України: «Загалом на сході України непросто, але, не просто так Бахмут називають фортецею... Люди міцні, захищаються міцно, стоять, розуміють, що вони фортеця для того, щоб Україна готувалась до деокупації всіх територій. Вони стоять міцно, виконують своє завдання і знищують, напевно, це найголовніше сьогодні - знищують максимум ворога».

Урсула фон дер Ляєн, президент Єврокомісії: «Через рік відважний український народ продовжує зривати віроломні плани путіна. Через рік росія повністю відчужилася від Європи, її найважливіших економічних відносин, і опинилася ізольованою на світовій арені... І через рік імперські фантазії путіна стали похмурою реальністю, тоді як мрії України сильніші, ніж будь-коли… Дехто пророкував, що Україна розпадеться за лічені дні. Та натомість хоробрість українського народу приголомшила світ».

Ентоні Блінкен, держсекретар США: «...Ніхто не хоче миру швидше, ніж український народ, тому що саме він потерпає від цієї агресії. Але це має бути тривалий мир, який відображатиме принципи Статуту ООН, що передбачає збереження територіальної цілісності України».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

-   На східному фронті захисники України знищили ворожий ударно-розвідувальний вертоліт Ка-52 – Генштаб

-   На Бахмутському напрямку ворог здійснив 103 обстріли з різних видів озброєння, артилерії та РСЗВ. Загалом тут відбулося 25 бойових зіткнень. За минулу добу втрати окупантів склали 119 осіб убитими та 163  пораненими – Сергій Череватий, речник Східного угруповання військ ЗСУ

-   Бійці Державної прикордонної служби України припинили спробу російських військових прорвати бойовий рубіж оборони на одному з напрямків у Донецькій області, у результаті відсічі чергової атаки ворога ліквідовані 60 загарбників - Держприкордонслужба

-   На Кремінському напрямку і біля Білогорівки помітне загострення, але заяви росіян, що вони нібито вийшли на адміністративну межу Луганщини і Донеччини, не відповідають дійсності – Сергій Гайдай, голова ОВА.

-   Втрати російських окупаційних військ зараз найбільші від початку повномасштабного вторгнення 24 лютого - розвідка

-   Повітряна тривога на Київщині була пов’язана із запуском ворогом повітряних куль, більшість із них збиті засобами протиповітряної оборони - Юрій Ігнат, речник Повітряних сил. “Противник хоче, щоб ми витрачали на ці кулі, які практично нічого не коштують, свої сили і засоби, зокрема зенітно-ракетних військ”.

-   У війні в Україні залучено 97% всієї російської армії – Бен Воллес, міністр оборони Британії. Якщо 97% російської армії зараз перебувають в Україні, з дуже, дуже високим рівнем відтоку особового складу, потенційно їхня боєздатність знижена на 40%, а майже дві третини танків знищені або розбиті

-   Дані, отримані спецслужбами низки західних країн, свідчать, що росія накопичує бойові літаки й гелікоптери поблизу кордону з Україною, готуючись до масованого наступу - Financial Times.  Міністр оборони США Ллойд Остін за підсумками «Рамштайну-9» заявив, що учасники міжнародної коаліції вважають за необхідне зробити все можливе, аби надати Україні якомога більше спроможностей у протиповітряній обороні та інтегрувати їх у єдину систему.

***

-   На Донеччині російські війська вдарили по Покровську, пошкоджено багатоповерхівку, 1 людина загинула, поранено 12 цивільних, ще щонайменше 2 людей перебувають під завалами. Рятувальна операція триває – ОВА.

-   На Миколаївщині в деокупованій Снігурівці правоохоронці виявили тіла 27 загиблих цивільних мешканців - Дмитро Казак, керівник Миколаївської обласної прокуратури. Всі вони мають ознаки насильницької смерті, зокрема, кульові поранення, вибухові травми тощо.

-   В Україні загинув британський доброволець Джонатан Шенкін, на війні він був парамедиком - Daily Mail

-   За минулу добу російські загарбники 38 разів обстріляли Херсонщину, дві людини отримали поранення – ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

В Україну з візитом прибув прем'єр-міністр Швеції  Ульф Крістерссон. Він був прийнятий  Президентом Зеленським. Головне зі спільної пресконференції:

-   Швеція виступає за створення міжнародної коаліції, яка б ухвалювала рішення щодо постачання винищувачів Україні - прем’єр-міністр Швеції

-   Президент Зеленський наполягає на включенні до 10-го санкційного пакту ЄС проти росії адекватних обмежень відповідно до дій держави терориста.

-   Швеція надала Україні 1,2 млрд євро, з яких 135 млн є гуманітарною підтримкою - прем’єр-міністр Швеції

-   Президент Зеленський прагне отримати підтримку шведських партнерів у створенні мережі сучасних сміттєпереробних заводів в Україні.

-   Президент Зеленський заявив, що не бачить "жодної перешкоди" для того, щоб вже цього року почати переговори про вступ України до Євросоюзу.

***

-   Митрополит Київський і всієї України Епіфаній провів богослужіння з нагоди свята Стрітення у Трапезному храмі Києво-Печерської Лаври.

-   Міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що залишиться на посаді після корупційного скандалу у міністерстві за рішенням Президента - The Guardian

-   До Верховної Ради надійшли заяви Наталії Королевської та Юрія Солода, обраних від забороненої політичної партії "Опозиційна платформа – За життя", на складання повноважень народних депутатів - Руслан Стефанчук, голова ВР.

-   Угорщина заборонила в'їзд нардепу кількох скликань, ексглаві Секретаріату президента часів Віктора Ющенка Віктору Балозі. Про це Балога повідомив у фейсбук.

-   Депутати Харківської обласної ради підтримали перейменування села Ватутіне Нововодолазької громади на Залужне - на честь Головнокомандувача ЗСУ. Обласна рада направить відповідне клопотання до парламенту - Галина Куц, депутат облради.

***

-   Четверту добу поспіль енергосистема працюватиме з нульовим дефіцитом - Герман Галущенко, міністр енергетики. В Одеській області у зв’язку з ремонтами мережевої інфраструктури можливі стабілізаційні відключення. Також через ворожі обстріли східної частини Харківської області та пошкодження електромереж знеструмлено Куп’янськ та прилеглі райони.

-   АТ «Укрпошта» 15 лютого ввела в обіг поштовий блок «Воїни світла. Воїни добра», присвячений працівникам спеціальних служб, які ліквідовують наслідки ракетних обстрілів та відновлюють інфраструктуру міст та сіл.

-   Протягом двох тижнів за програмою уряду та Євросоюзу жителі України вже обміняли близько 5 мільйонів ламп розжарювання на енергозбережні LED-лампи - Урядовий портал. Кампанія передбачає охопити близько 10 млн українців, кожен з яких може обміняти по п’ять LED-ламп.

-   Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), підвищила тарифи на розподіл електроенергії протягом 2023 року для шести операторів системи розподілу (обленерго), які працюють у зоні бойових дій.  Їх підвищення відбудеться в два етапи: перший – з 1 квітня, другий - з 1 липня до 31 грудня. З 1 липня тарифи для шести обленерго збільшаться порівняно з чинними більш як на 50% за першим класом напруги та більш як на 35% – за другим класом.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

-   Загальна вартість 10 пакета санкції ЄС щодо росії становить 11 мільярдів євро. Серед іншого до нього входить обмеження на експорт електронних компонентів, які використовуються в російських збройних системах - безпілотниках, ракетах, гелікоптерах… Вперше також пропонується запровадити санкції проти іранських організацій, у тому числі пов’язаних із Корпусом вартових Ісламської революції» - Урсула фон дер Ляєн, президентка Єврокомісії

-   Швеція розглядає запит України щодо можливого надання винищувачів Gripen, але у цьому питанні є обмеження через те, що ці винищувачі дуже важливі для підтримки шведської оборони - Пол Йонсон, міністр оборони.

-   Високий представник ЄС Жозеп Боррель виступаючи перед депутатами Європейського парламенту в Страсбурзі закликав європейські країни якнайшвидше передати Україні свої танки, що є на складах, бо навесні і влітку ми зіткнемося з вирішальними подіями.

-   Велика Британія проводить інспекцію наданої Україні оборонної допомоги і наразі не висловлювала жодних зауважень з приводу ефективності її використання – посол України у Британії

-   Міністр закордонних справ Італії Антоніо Таяні заявив, що уряд країни затвердив шостий пакет допомоги Україні - ANSA. Що буде входити в цей пакет не повідомляється.

-   Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес заявив, що найближчим часом Британія не надсилатиме винищувачі в Україну, а зосередиться на тому, щоб Київ міг захистити себе в довгостроковій перспективі - BBC.

-   Нова Зеландія запровадила санкції проти Ірану у відповідь на постачання дронів росії.

-   Армія США уклала контракти з двома компаніями щодо виробництва артилерійських боєприпасів калібру 155 мм для України на суму 522 мільйони доларів - Поставки боєприпасів планується розпочати в березні цього року.

-   ООН заявила, що для надання гуманітарної допомоги мільйонам людей в Україні та країнам, які прийняли українських біженців після повномасштабного вторгнення рф, необхідно 5,6 мільярда доларів - АР. Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ) шукає 1,7 мільярда доларів для допомоги приблизно 4,2 мільйонам біженців, які втекли від розв`язаної рф війни до 10 країн Східної та Центральної Європи.

ВОРОГ

-   Обидві палати російського парламенту - держдума та рада федерації - 22 лютого проведуть позапланове засідання, аби розглянути «інтеграцію» до російського правового поля тимчасово окупованих територій – ЗМІ.

-   Ленінський районний суд Барнаула засудив журналістку видання RusNews Марію Пономаренко до шести років позбавлення волі у справі про поширення фейків про російську армію – RusNews. За версією слідства, в середині березня вона опублікувала в Телеграмі начебто «хибну інформацію», що російські військові завдали авіаудару по драмтеатру в Маріуполі, «коли офіційними джерелами, у тому числі і міністерством оборони рф, ця інформація була спростована, про що вищезгадана громадянка знала».

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-