Битва за Україну. День триста п’ятдесят п’ятий

Битва за Україну. День триста п’ятдесят п’ятий

Укрінформ
Українські військові розпочали навчання на танках Leopard у Німеччині та Польщі. Виробництво електроенергії в Україні зрівнялось з обсягами її споживання

Ми зібрали для вас інформацію про триста п’ятдесят п’ятий день Великої війни: чим жили Україна та українці  13 лютого 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

-   Міністр оборони України Олексій Резніков відбув на чергову зустріч у форматі «Рамштайн», де планується обговорити питання захисту українського неба, розбудови «танкової коаліції», формування запасу боєприпасів та ін. Зустріч заплановано на 14 лютого. Очікується, що країни-партнери оголосять про кількість танків для України та терміни їх надання.

-   13 лютого обсяги виробництва електроенергії відповідають обсягам її споживання, у зв‘язку з цим стабілізаційні відключення світла можуть застосовуватись лише в декількох регіонах - Міністерство енергетики. Єдиний виняток – ситуація в Одесі, де діють графіки погодинних відключень через пошкоджену мережеву інфраструктуру. У Київській області та столиці, а також у Хмельницькій, Житомирській областях у міру зростання споживання теж можливі планові відключення.

-   Українські танкісти 13 лютого приступили до навчання керуванню танками Leopard у Німеччині - речниця Міністерства оборони ФРН. Навчання планується завершити до кінця першого кварталу, що буде синхронізовано з передачею танків. До Польщі на навчання прибули 105 українських військових, які навчаються на Leopard 2. Йдеться про 21 екіпаж танків, а також технічний персонал.

***

-   Кількість жертв масштабних землетрусів у Туреччині та Сирії зросла до 36 тис. За офіційними даними, у Туреччині підтверджено 31 643 загиблих. Кількість загиблих у Сирії становить 4 574 людини, включаючи понад 3 160 у регіонах, контрольованих опозицією, і 1 414 у районах, контрольованих урядом. Українські рятувальники від початку проведення робіт у Туреччині обстежили 340 зруйнованих будівель та споруд, розібрали 107 завалів, деблокували тіла 26 осіб.

ЦИТАТИ ДНЯ

Дмитро Кулеба, глава МЗС: «В ООН, у Києві, в багатьох інших столицях світу відбудуться різні події, які надішлють дуже чіткий сигнал президенту путіну: якщо ти, путін, граєш у гру на виснаження і думаєш, що час грає на твоєму боці, то ти глибоко помиляєшся. Тому що єдність з Україною з кожним днем лише зростає, і у цій війні ти неодмінно програєш».

Єнс Столтенберг, генеральний секретар НАТО: «Новий наступ рф уже розпочався, і зараз важливо прискорити постачання боєприпасів в Україну, перш ніж рф зможе перехопити ініціативу на полі бою... І я очікую, що завтра це також розглядатиметься на зустрічі (контактної групи «Рамштайн» - ред.)».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

-   Біля Вугледара та Мар'їнки Донецької області знищено велику кількість сил противника, зокрема командний склад. Лише за минулий тиждень Сили оборони ліквідували 130 одиниць ворожої техніки, з них 36 – танки, а це – батальйон - Олексій Дмитрашківський, речник об'єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку. Західні ЗМІ, що окупанти втратили на Донеччині "елітну 155-ту бригаду морської піхоти " майже в повному її складі. За даними росЗМІ, загинули щонайменше 500 загарбників.

-   Учора близько 22 години біля Маріуполя пролунали три гучні вибухи: у смт Нікольське ураження зазнали казарми російських загарбників та їх чотири вантажівки з повними боєкомплектами - Петро Андрющенко, радник Маріупольського міського голови. Після вибухів деякий час було чутно звуки детонації.

-   Прорив ЗСУ на Запоріжжі та у Луганську ще більше підірвав би мету рф про «звільнення Донбасу», у зв`язку з чим російські стратеги не можуть вирішити, якій із загроз надати пріоритет у протидії - британська розвідка.

-   У межах проєкту «Армія дронів» наразі законтрактували 1 765 безпілотників на ₴3,4 мільярда, а також підготовили 3 500 військових до користування дронами - Михайло Федоров, віцепрем'єр-міністр - міністр цифрової трансформації.

***

-   Частина  захисників острова Зміїний так само, як і значна частина захисників Маріуполя та «Азовсталі», перебуває в російському полоні. Робота над їх поверненням додому триває - Андрій Юсов, представник Головного управління розвідки,

-   У Міністерство оборони України повідомили, що Данія вже передала Україні обіцяні 19 САУ Caesar. Данія вирішила віддати Україні усі 19 "Цезарів", які замовила для себе у французького виробника.

-   росія готується до чергового масованого ракетного удару. Враховуючи тенденцію робити перерву між атаками близько двох тижнів, не виключено, що наступна ракетна атака може відбутись 24 лютого - Наталія Гуменюк, керівник об’єднаного пресцентру ОК «Південь»

-   російські війська минулої доби  42 рази обстріляли територію Херсонської області, є загиблі та поранені серед мирного населення – ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

-   Президент Зеленський представив колективу Міністерства внутрішніх справ нового міністра - Ігоря Клименка, а також колективу СБУ нового очільника Василя Малюка.

-   Місія Міжнародного валютного фонду розпочала роботу в Україні - Bloomberg. МВФ розглядає можливість надання Україні багаторічного пакету допомоги на суму близько 16 млрд дол., який допоможе збільшити обсяг міжнародного фінансування.

-   Потяг №102/101 Київ – Херсон не доїжджатиме до місця призначення, а зупиниться у Миколаєві у зв’язку з тим, що росіяни під час обстрілів пошкодили залізничне полотно у Херсонській області – Укрзалізниця. Пасажирів з Миколаєва до Херсона доставлять автобусними шатлами. Так само автобусами перевезуть до Миколаєва херсонців, які очікують на рейс у київському напрямку. Укрзалізниця відзначила, що наразі вже триває ремонт колії.

-   До робочої групи по створенню антикорупційного дорадчого органу при Міністерстві оборони України долучилися представники 13 організацій - Олексій Резніков, міністр оборони України. …Олексій Резніков також анонсував кадрові зміни в Міноборони, будуть нові заступники, документи на погодження вже подано. Прізвищ міністр не вказав.

***

-   Протягом 2022 року Україна експортувала до Європейського Союзу агропродовольчої продукції на 13,1 млрд дол., що становить 56% усього аграрного експорту (23,4 млрд дол.) - Українська асоціація аграрного експорту (УААЕ).

-   Від старту Чорноморської зернової ініціативи з портів України вивезено понад 21 млн тонн сільгосппродукції, майже половина цього обсягу – кукурудза - ООН. Загалом було вивезено 21 043 307 тонн продовольства. За географічним розподілом серед отримувачів вантажів на першому місці Китай (4,2 млн тонн), Іспанія (3,8 млн), Туреччина (2,4 млн), Нідерланди (1,2 млн) та Єгипет (724,7 тис. тонн).

-   На початку лютого в Україну надійшла партія дизеля виробництва США. Це перший в історії українського ринку випадок імпорту американських нафтопродуктів - «Укрпалетсистем» (UPG). У компанії не розкривають комерційні деталі, але зауважили, що досвід перших постачань вказує на перспективність продовження цієї роботи.

-   Україна залучить через Міжнародний банк реконструкції та розвитку (МБРР) грант від США та інших донорів на понад 2,6 млрд дол., які будуть спрямовані на забезпечення пенсійних виплат та окремих програм державної соціальної допомоги - Мінфін

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

-   Польща вже поставила Україні 250 «пострадянських» танків. Також ми плануємо поставити чергові додаткові модернізовані 60 танків Т-72 та PT-91 Twardy, а  також ще 14 Leopard – Матеуш Моравецький, прем’єр-міністр .

-   Майже 150 високопосадовців з усього світу візьмуть участь у Мюнхенській безпековій конференції, серед них не буде, втім, росіян, а також німецьких «правих» - Крістоф Гойсген, голова конференції.  У заході також візьмуть участь понад 45 глав держав і урядів, 83 міністрів закордонних справ і оборони... Україна буде представлена міністром закордонних справ Дмитром Кулебою і понад 20 парламентаріями.

-   Найбільшою проблемою в експлуатації танків Leopard 2, які отримає Україна в межах створення міжнародної танкової коаліції, є поставка запчастин для цих танків - Маріуш Блащак, міністр національної оборони РП

-   Посол України у Великій Британії Вадим Пристайко переконаний, що Сполучене Королівство, яке першим надало нашій країні важкі танки, спланує і дасть усе, що нам необхідно для перемоги - LIGA.net

-   Словацька Республіка продовжила термін дії тимчасового притулку для українців, які вимушено виїхали з України внаслідок повномасштабної російської агресії - Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій

-   Президент Молдови Майя Санду заявила про те, що росія планує здійснити держпереворот у країні, зокрема, за допомогою протестів опозиції та із залученням людей із військовою підготовкою, а також громадян рф, білорусі, Сербії та Чорногорії - NewsMaker. Президент України Володимир Зеленський під час виступу на спецзасіданні Європейської ради минулого тижня повідомив, що Україна перехопила план росії щодо руйнування політичної ситуації у Молдові.

-   Збитий у неділю силами повітряно-космічної оборони Північної Америки нерозпізнаний літальний апарат міг шпигувати за військовими об’єктами США - Пентагон. 12 лютого у небі над США за вказівкою президента Джо Байдена й на основі рекомендацій міністра оборони Ллойда Остіна та військового керівництва Пентагону було збито черговий неідентифікований повітряний об’єкт.

-   Колишній глава міністерства закордонних справ Кіпру Нікос Крістодулідес переміг у другому турі президентських виборів - Cyprus Mail. Крістодулідес отримав 51,97 відсотка голосів, обійшовши свого суперника – дипломата зі стажем Андреаса Мавроянніса, який отримав 48,09% голосів виборців. Нікос  Крістодулідес стане восьми президентом Республіки Кіпр.

ВОРОГ

-   путін все частіше користується для далеких переїздів до свої резиденцій бронепоїздом, на який він пересів ще навесні 2021 року - розслідування "Центру "Досьє". путін міг почати віддавати перевагу бронепоїзду з міркувань безпеки. На відміну від літаків, поїзд складніше відстежити, бо сервісів для трекінгу пасажирських потягів у режимі реального часу немає.

-   Міністр закордонних справ та зовнішньоекономічних зв'язків Угорщини Петер Сійярто прибув із візитом до мінська, де планує обговорити «мир в Україні» - Zerkalo.io.

-   Посольство США у рф закликало своїх громадян утриматись від поїздок до росії, а тих, хто вже перебуває на території цієї країни - негайно залишити її.  - МЗС Франції та Канади закликало своїх громадян, що перебувають на території білорусі, залишити без затримок країну.

-   Під Москвою покінчив із собою генерал-майор та колишній заступник начальника відділу російського МВС по боротьбі з "екстремізмом" Володимир Макаров – росЗМІ. Макарова звільнили з посади в управлінні МВС із боротьби з екстремізмом (також відомий як Центр "Е") у січні цього року.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-