Лондон-Париж-Брюссель: Бути нині поруч із Зеленським — це як бути поруч з історією

Лондон-Париж-Брюссель: Бути нині поруч із Зеленським — це як бути поруч з історією

Укрінформ
Протягом 8-9 лютого президент Зеленський здійснив візит у ключові європейські столиці й, очевидно, він був дуже результативним. Які конкретно є підсумки?

Свій євротур на підтримку України Володимир Зеленський розпочав з неанонсованого візиту до Великої Британії. У Лондоні він говорив із прем’єром Об’єднаного королівства Ріші Сунаком про негайну військову підтримку нашої держави напередодні нового ймовірного наступу російських загарбників; був удостоєний аудієнції у короля Чарльза III; звернувся до 900-річного британського парламенту, де зірвав овації.

“Дякую за вашу підтримку. Залишаючи будівлю британського парламенту два роки тому я дякував вам за смачний англійський чай. І сьогодні я залишатиму парламент, дякуючи всім вам наперед за потужні англійські літаки, - сказав Зеленський. - Я звертаюся до вас і світу: бойова авіація для України. Крила — для свободи”.

Виступ Зеленського у парламенті Великої Британії
Виступ Зеленського у парламенті Великої Британії

Чи почули президента в Лондоні? Коротко можна підбити наступні практичні підсумки:

  • у Велика Британія оголосила про розширення програми навчання для українських воїнів, зокрема поширивши її на пілотів ВПС та морської піхоти;

  • Лондон оголосив про новий пакет персональних санкцій проти оточення путіна та санкцій проти компаній, що підтримують російський ВПК;

  • Велика Британія обіцяє Україні додаткову військову техніку для стримування наступу росії навесні та захисту від ракетних атак;

  • Лондон розгляне питання винищувачів для України або як сказав Сунак - “все можливо”.

Увечері того ж дня Зеленський прибув до Франції, аби зустрітися з Еманнуелем Макроном. На зустріч з президентом України в Париж також прибув канцлер Німеччини Олаф Шольц.

Візит до Франції: спільна пресконференція Зеленського, Макрона та Шольца
Візит до Франції: спільна пресконференція Зеленського, Макрона та Шольца

Ключові заяви на спільній пресконференції:

Макрон: “Ми підтримуємо Україну та маємо намір привести її до перемоги. Україна може покладатися на Францію та її союзників, а росія не повинна перемогти і не переможе у цій війні”;

Шольц: “Україна є частиною європейської родини. росія не повинна виграти цю війну”.

Зеленський: “Швидше закінчити російську агресію – це найраціональніше, що може бути. Щораніше Україна отримає далекобійну зброю, щораніше наші пілоти отримають сучасні літаки, щоміцнішою буде наша танкова коаліція, то швидше закінчиться російська агресія, і ми повернемо Європі впевнений мир”.

Німецьке видання Bild пише, що Зеленський зміг переконати Макрона і Шольца надати Україні бойові літаки та далекобійні ракети.

Уранці наступного дня, 9 лютого, Зеленський прибув до Брюсселю на саміт ЄС. За даними місцевого медіа Euractiv, у його порядку було чотири ключові питання: прискорення постачання зброї, санкції проти рф (зокрема, атомні), євроінтеграція та Формула миру.

Президент виступив у ЄП – наголосив, що росія намагається знищити не лише Україну, а й європейський стиль життя: “Європо! Ми захищаємося від найбільш антиєвропейської сили сучасного світу. Ми захищаємося. Ми, українці, на полі бою разом з вами”.

Виступ Зеленського у Європарламенті
Виступ Зеленського у Європарламенті

Глава Європарламенту Роберта Мецола запевнила, що майбутнє України – в ЄС, а Європа має забезпечити “найшвидший з можливих” процес вступу та якнайшвидше розглянути постачання далекобійної зброї та літаків.

Засідання Євроради відбулося у закритому режимі. Втім, за словами Зеленського, розмови були конкретними і вдалося збудувати єдність: “ЄС буде з Україною до перемоги, а Україна буде в ЄС. Я сьогодні почув від лідерів деяких держав у Європі готовність надавати нам необхідну зброю, включаючи літаки”.

Підсумок? Багато ритуальних, втім дуже обнадійливих заяв (про це йтиметься нижче в тексті).

Але спершу: що це означає на мові дипломатії - прем’єр Сунак зустрів Зеленського в аеропорту особисто, аудієнція у короля, вечеря за зачиненими дверима з Макроном і Шольцем, вигуки “Слава Україні! Героям Слава!” гімн України в стінах Європарламенту й так далі?..

Принципово нове сприйняття України” та “Європа нарешті прокинулась”

Політолог Володимир Фесенко каже, що всі ці деталі, як і багато інших (зокрема бажання євродепутатів зробити селфі з президентом Зеленським, а лідерів окремих європейських країн потрапити з ним в один кадр, - Ред.), все це – символічні прояви принципово нового сприйняття України в Європі (через сприйняття нашого лідера, - Ред.), як героїчного явища сучасної Європи, як її захисника, якому треба допомогти у важку годину.

“Бути поруч з нашим президентом сьогодні — це як бути поруч з історією. Про це будуть згадувати потім. До нас зараз ставляться не як до бідного сусіда, який хоче приєднатися до заможної родини, - каже пан Фесенко. - Як би не пафосно це лунало, але ми уособлюємо надію і щит Європи в протистоянні агресивним загрозам з боку росії, і ми є носіями нової енергетики Європи. Ми прагнемо стати членом ЄС, але де-факто ми вже стали частиною європейської спільноти, причому її вагомою і значущою частиною”.

Церемоніальне фото учасників саміту ЄС з Зеленським у центрі – символічне підтвердження цього.

Візит до Великої Британії: соцмережі цікавляться, що за відео переглядали Сунак та Зеленський?
Візит до Великої Британії: соцмережі цікавляться, що за відео переглядали Сунак та Зеленський?

“Що це означає в перекладі з мови дипломатії? Це — прорив України в Європу. Фактично ЗСУ прорубали вікно у Вільний Світ, забронювали місце нашій державі в сім’ї цивілізованих народів. Президент Зеленський фактично відіграє роль символу для всіх європейців. Символу боротьби за європейські цінності. Символу непохитності, жертовності та непереможності українського народу”, - наголошує дипломат Вадим Трюхан.

Європейське турне Зеленського залишиться в історії з епітетом “вперше”.

“Вперше президента України зустрів прем’єр-міністр біля трапа літака. Вперше президента України зустрічають як переможця і як героя, а в його особі — всю Україну і весь український народ. Причому скрізь — і в Лондоні, і в Парижі, і в Брюсселі”.

Вперше, продовжує пан Трюхан, лідери ключових держав Європи дали зрозуміти Україні, що зроблять все можливе і навіть більше задля перемоги над путінською росією.

І таких “вперше” можна нарахувати ще багато.

“То про що це свідчить? Відповідь очевидна — Європа нарешті прокинулась. І путіну разом з його біомасою буде непереливки. Вони вже розуміють, що війну програли і мріють лиш про те, щоб зберегти свою нацистську рашку хоча б у якомусь форматі. А далі їм залишатиметься лиш думати про те, як рятувати свої шкури і куди втікати з Титаніка, який тоне”, - не стримує емоцій дипломат.

Стратегія допомоги змінилася: Зеленський повертається в Київ з хорошими новинами

Гучних анонсів і обіцянок вже немає, каже Вадим Трюхан. Планування військової та іншої допомогти з одного боку перейшло в рутинний формат, а з іншого — набуло форми незворотності і очевидності для всіх.

“Незважаючи на те, що під час цього турне не звучали конкретні цифри і типи озброєнь, які протягом найближчих місяців отримуватиме Україна, немає жодних сумнівів у тому, що допомога надходитиме, і то у все більш значних обсягах”, - переконує експерт.

В Європі вже не залишилось політичних лідерів, які всерйоз хотіли би збереження обличчя путіну. Особливо, акцентує дипломат, слід звернути увагу на те, що якраз під час європейського турне Зеленського в Нідерландах прозвучали звинувачення на адресу путіна у замовленні атаки на МН-17 у 2015 році.

“Співпадіння? Навряд чи”, - додав пан Трюхан.

Візит до Великої Британії: Зеленський зустрівся із королем Чарльзом
Візит до Великої Британії: Зеленський зустрівся із королем Чарльзом

Повертаючись до теми озброєнь... Не стільки Зеленський закликав європейців надати літаки і далекобійні ракети, скільки особисто спікерка Європейського парламенту. А оголошення про початок підготовки пілотів на літаках натівських стандартів — свідчення того, що західні винищувачі Україна точно отримає.

“Президент повертається в Київ з хорошими новинами, які «оцифруються» і конкретизуються вже зовсім скоро — 14 лютого на черговому «Рамштайні»”, - запевняє Вадим Трюхан.

Експерт-міжнародник Максим Ялі відзначає, що “на тлі марш-кидка Зеленського до Лондона, Парижа та Брюсселя, гарним сигналом була заява Держсекретаря США Блінкена за підсумками зустрічі з генсеком НАТО Столтенбергом про те, що наші союзники змінюють номенклатуру озброєнь”.

“Звісно, головне завдання та мета Зеленського – надання авіації Україні. Шанси на таке рішення вважаю дуже високими. Проблема в тому, що на навчання льотчиків та доставку літаків в Україну потрібно ще більше часу, ніж з танками, перші партії яких прибудуть не раніше кінця березня. З літаками буде набагато довше”, - каже пан Ялі.

Але водночас є Польща та Словаччина. Ці країни мають "МіГи" та "Сушки", на яких наші Аси вміють літати.

“Українським пілотам не потрібно вчитися. Обидві країни були готові передати свої радянські літаки ще навесні минулого року. Сподіваюся і вірю, що цієї весни вони таки прибудуть до України. Та й загалом цього “добра” по всьому світі більш ніж достатньо”, - додав експерт.

Нещодавня історія з передачею Україні марокканських танків Т-72 (йдеться про кілька десятків одиниць, які пройшли модернізацію в Чехії) у цьому плані є дуже показовою.

“Загалом, найефективніша модель та сама, як і з танками: спершу отримувати те, що не вимагає часу на навчання і може бути використане на фронті вже завтра. А паралельно — опановувати нові зразки західної техніки. Тож до кінця лютого, сподіваюся, стратегічне рішення щодо надання Україні авіації буде ухвалено”, - вважає Максим Ялі.

Політолог також закликав українців не поспішати кричати “зрада” в разі, якщо після повернення Зеленського в Київ конкретики про надання Україні літаків не буде.

“Все у нас буде! Нехай не так швидко, як би хотілося, але обов'язково буде. Ще раз нагадую: зустріч у форматі “Рамштайн” уже зовсім скоро”, - підкреслив він.

Нарешті Володимир Фесенко каже, що під час візиту Зеленського до головних європейських столиць прозвучало багато слів, обіцянок і цікавих натяків. Є на що звернути увагу і що виокремити.

По-перше, це потужний емоційний імпульс нашим партнерам.

“Підживлення старої Європи енергетикою спротиву російській агресії, і енергетикою солідарності з Україною”.

По-друге, рішення по зброї. Слідом за “танковим проривом” починається прорив з бойовими літаками: “Минуло буквально два тижні, як відбулося рішення щодо постачання танків, а вже активно обговорюється питання про необхідність постачання Україні винищувачів. І вже є домовленості про далекобійну зброю, про навчання наших пілотів”.

Але є і поточні потреби, які особливо важливі для протидії російському наступу – боєприпаси, артилерія.

По-третє, продовження і стабільність макроекономічної підтримки України.

“Ми потребуємо не тільки підтримки на фронті, а й у тилу. В цьому вимірі Євросоюз разом зі США відіграє визначальну роль”, - підкреслив пан Фесенко.

По-четверте, підтримка високих темпів європейської інтеграції України. За словами експерта, участь в саміті лідерів країн ЄС – це як генеральна репетиція того, що буде в майбутньому, і де-факто визнання України як потенційного члена ЄС.

А по-п’яте, це посилення санкцій.

“Обговорення нового пакету санкцій проти рф разом з українським керівництвом”, - резюмував Володимир Фесенко.

Мирослав Ліскович. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-