Битва за Україну. День триста п’ятдесятий

Битва за Україну. День триста п’ятдесятий

Укрінформ
Президент України прибув з візитом до Великої Британії, де був прийняти королем, провів переговори і виступив перед парламентом.  Після Британії Зеленський відвідає Париж

Ми зібрали для вас інформацію про триста сорок п’ятдесятий день Великої війни: чим жили Україна та українці  8 лютого 2023 року.

ВІЗИТ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ ДО БРИТАНІЇ

Президент України Володимир Зеленський прибув із візитом до Великої Британії, щоб особисто подякувати британському народу і прем’єр-міністру Ріші Сунаку за підтримку України. Сунак зустрів Зеленського в аеропорту. Британські ЗМІ відзначили, що це незвичний крок для британського прем'єра, зазвичай лідерів зустрічають представники урядового офісу.   

Президент України прибув на Даунінг-стріт у Лондоні для переговорів із британським прем'єр-міністром. Разом із Володимиром Зеленським на зустріч прибули глава МЗС Дмитро Кулеба та голова Офісу президента Андрій Єрмак, також присутні посли України та Британії. Були обговорені питання оборонної підтримки та відбудови України, Формули миру, а також недопущення російських і білоруських спортсменів до участі в Олімпійських іграх.            

Президент Зеленський виступив перед британськими депутатами у Вестмінстер-холі. Головне з виступу:

Перемога України за підтримки союзників над російським агресором змінить світ та стане найважливішою перемогою наших часів

-   Зеленський закликав Велику Британію та світову спільноту  до створення "коаліції літаків" і попросив надати Україні бойові літаки для захисту від російського агресора.

-   Зеленський передав спікеру британського парламенту шолом бойового пілота, на якому  міститься напис: "У нас є свобода, дайте нам крила для її захисту".

-   Президент України подякував Сполученому Королівству за військову допомогу та відзначив особливий внесок Лондона у підтримку України, окремо відзначивши роль експрем’єра Бориса Джонсона у згуртуванні союзників на підтримку України.

-   Володимир Зеленський закликав Захід надати Україні ракети великої дальності, що дозволить примусити російського агресора повністю залишити українську територію.

Президент України Володимир Зеленський мав аудієнцію у короля Великої Британії Чарльза ІІІ у Букінгемському палаці - повідомляє Metro.

Велика Британія планує розширити місію з навчання бійців ЗСУ, зокрема впровадити навчання для пілотів винищувачів та морських піхотинців - заява на сайті уряду Сполученого Королівства. Зазначається також, що прем'єр Британії має намір виступити з пропозицією надати Україні "можливості більшої дальності".

Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак доручив міністру оборони Бену Воллесу вивчити питання про те, які літаки країна могла б потенційно надати Україні - Sky News

Велика Британія запровадила нові санкцій проти російських організацій, які займаються виробництвом військового обладнання, зокрема, безпілотників, а також проти осіб, пов’язаних з підтримкою багатства кремлівських еліт – сайт британського уряду                               

НАЙВАЖЛИВІШЕ

-   Президент України Володимир Зеленський після візиту до Великої Британії у середу також прибуде у Париж, де зустрінеться з президентом Франції Еммануелем Макроном та канцлером Німеччини Олафом Шольцем - Reuters.

-   Міністри оборони країн, які сформують альянс навколо передачі танків Leopard Україні, проведуть зустріч наступного тижня - Борис Пісторіус, міністр оборони Німеччини.  Танкова коаліція ще остаточно не сформована, до неї приєднаються ще нові країни.

-   До кінця лютого Німеччина передасть Україні керовані ракети, п'ять зенітних самохідних установок (ЗСУ) Gepard та п'ять інженерних машин Pioneer 2A1 Dachs - Борис Пісторіус, міністр оборони Німеччини. П'ять мостоукладачів типу Biber буде поставлено у березні.

-   У Туреччині на вечір 8 лютого підтверджено загибель внаслідок землетрусу 9057 громадян, поранення дістали 52 979 осіб, 6 444 будівлі зруйновано – Реджеп Тайїп Ердоган, президент країни. За даними The Guardian кількість загиблих у Сирії досягла 2 662 людини, поранених щонайменше 4645.  

ЦИТАТИ ДНЯ

Володимир Зеленський, президент України: «На тлі триваючої російської агресії та руйнівних воєнних злочинів МОК "вивчає можливості" дозволити російським спортсменам взяти участь в Олімпійських іграх у Парижі. Ми закликаємо партнерів приєднатися до нашого марафону чесності, протидіяти цим зусиллям і захистити Олімпійську хартію».

Джо Байден, президент США: ««Вторгнення путіна стало випробуванням всіх часів, випробуванням для Америки і випробуванням для всього світу... Американцям потрібно було дати відповідь, чи стоятимуть вони на захисті демократії, аби зберегти мир і завадити агресії, яка загрожувала процвітанню. Коли минув рік, ми знаємо відповідь: так, ми змогли і ми зробили це. Ми об'єднали НАТО. Ми створили глобальну коаліцію. Ми протистояли агресії путіна. І ми залишаємося з українським народом. Ми будемо стояти разом з вами стільки, скільки буде потрібно».

Дмитро Кулеба, глава МЗС: «Мав за честь скористатися послугами авіакомпанії Royal Air Force. Незабаром цим або подібним бортом в Україну полетять танки Challenger та вкрай шкідливі для російського окупанта інші речі. А для України та її Сил оборони сьогодні буде дуже корисний день. Дуже»

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

-   Авіація Сил оборони протягом минулої доби завдала 21 удару по районах зосередження особового складу та військової техніки окупантів та 3 удари по позиціях зенітно-ракетних комплексів. Наші артилеристи та ракетники уразили 2 пункти управління ворога, 2 райони зосередження живої сили, склад боєприпасів та склад пально-мастильних матеріалів - Генштаб

-   Нацгвардійці з ПЗРК “Ігла-1 «приземлили» під Бахмутом ворожий гелікоптер Мі-24 – Нацгвардія

-   На околицях міста Бахмут Донецької області бійці Державної прикордонної служби України за допомогою мінометів знешкодили декілька штурмових груп ворога - ДПСУ.

-   Українські захисники знищили 7 легких човнів росіян на півдні України – на них окупанти готувалися висувати свої диверсійно-розвідувальні групи - Наталія Гуменюк, начальниця Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня.  Також оборонці пошкодили дві установки типу "Град" в Олешках, з яких загарбники обстрілювали Херсон.

-   Секретар Ради нацбезпеки і оборони Олексій Данілов заявив, що кремль може завдати нового удару по північно-східній частині Харківської або південній частині Запорізької областей.

***

-   Ворог обстріляв з авіації місто Семенівка у Чернігівській області - 1 людина поранена, 3 під завалами – ОК «Північ».

-   Унаслідок обстрілу с. Варварівка Чугуївського району Харківщини поранені 4 людини, серед них – 10-річна дитина.  У Вовчанську внаслідок артобстрілу загинула літня жінка, 16-річну дівчину госпіталізували з пораненням - ОВА

-   За час повномасштабної війни війська російської федерації вбили в Україні 461 дитину, ще понад 920 дітям завдали поранень – Офіс генпрокурора

НОВИНИ: УКРАЇНА

-   Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба під час телефонної розмови з міністром закордонних справ Нідерландів Вопке Хукстрою порушив питання надання Україні літаків F-16.

-   У Міністерстві оборони перезавантажать роботу управління з питань запобігання і виявлення корупції та сформують громадський антикорупційний механізм - Олексій Резніков, міністр оборони України.

-   На ресурси Міністерства культури та інформаційної політики (МКІП) була DDos-атаказ боку росії, яку було відбито і сайт знову запрацював – МКІП. За минулий рік в Україні офіційно зафіксували понад 2 тисячі кібератак з боку рф на реєстри з персональними даними громадян та інформаційні системи МЗС, Міноборони та енергетичного сектору.

-   Ризики землетрусу на території України є, але вони не такі значні, як на території Туреччини - Володимир Демчук, директор Департаменту реагування на надзвичайні ситуації ДСНС. У першу чергу це (повідомлення про ймовірність землетрусу в Україні — ред.) поширюється з метою посіяти паніку серед населення. Зараз говорити, що Україні загрожує такого ж роду масштабні землетруси, ми не можемо. Є відповідні фахівці, які можуть це підтвердити. Українські АЕС здатні витримати землетруси магнітудою до 7, адже вони проєктувались з урахуванням сейсмічної активності регіону. На українських АЕС також працює аварійний захист енергоблоків: за магнітуди 6 блоки терміново зупиняють та переводять у безпечний стан.

-   Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що виходить зі складу Європейського інституту омбудсмана через незаконне вивезення з Австрії до російської федерації двох українських дітей.

-   Детективи НАБУ вручили обвинувальний акт чинному народному депутату Артуру Герасимову у справі про недекларування нерухомості в Іспанії. Він відмовлявся брати документи, закрив двері авто і поїхав - пресслужба САП. За матеріалами досудового розслідування НАБУ прокурор САП скерував до суду обвинувальний акт за обвинуваченням народного депутата у внесенні завідомо недостовірних відомостей до щорічної декларації за 2020 рік. Загальна сума незадекларованого нардепом - майже 8 млн грн.

-   Станом на 1 лютого 2023 року міжнародні резерви України становили 29 921,8 мільйона доларів США – НБУ. У січні резерви зросли на 5% завдяки надходженням від міжнародних партнерів, що компенсували чистий продаж валюти Національним банком для покриття різниці між попитом і пропозицією на валютному ринку України.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

-   Уряд Німеччини повідомив про чергову партію воєнної техніки, переданої Україні. Зокрема, доставлені 2 САУ GEPARD (загалом ЗСУ мають їх тепер 32) і близько 6000 боєприпасів до них; 5 спецмашин для охорони кордону (раніше їх було передано 115); 29 генераторів (загалом 245); 6 15-тонних вантажівок (раніше було передано 2); 6 систем мобільних антен (на додаток до 10) і 10 roll off контейнерів.

-   Надання Польщею Україні бойових літаків F-16 чи МіГ-29 можливе лише в межах НАТО чи вужчої коаліції, але наразі це питання не обговорюється - міноборони Польщі

-   Генеральна секретарка Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич запропонувала варіанти щодо створення спеціального трибуналу з розслідування злочину агресії проти України. Варіанти дивись за посиланням.

-   Джо Байден запевнив, що його адміністрація налаштована рішуче захищати суверенітет та інтереси Сполучених Штатів у разі загрози з боку Китаю.

-   Головний республіканець у Комітеті з питань міжнародних відносин Сенату США Джим Ріш розкритикував президента Байдена через зволікання з оборонною допомогою Україні, закликавши його прискорити процес, аби швидше завершити війну.

-   Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі заявила, що засуджений третій президент країни Міхеїл Саакашвілі не може бути звільнений навіть у разі помилування, бо його звинувачують ще у трьох справах - Ехо Кавказу.

ВОРОГ

-   Спільна слідча група (JIT) з розслідування щодо збиття літака рейсу МН17 у липні 2014 року в небі над Донеччиною дійшла висновку, що «є вагомі ознаки того, що президент росії путін приймав рішення щодо постачання тяжкого озброєння бойовикам «днр». У JIT також підкреслили, що МН17 збив російський “Бук”. Під час пресконференції журналістам представили аудіо файли, в яких росіяни говорять про те, що всі рішення щодо постачання “Буків” на територію України приймає найвище керівництво, тобто путін, а також аудіо розмови путіна та ігоря плотницького, лідера проросійських сепаратистів на сході України. Спільна слідча група у справі МН17 повідомила, що доки путін має імунітет, перебуваючи на посаді глави держави, то його не можна притягнути до відповідальності - Дігна ван Бутцелар, представниця спільної слідчої групи у справі МН17 від Нідерландів.

-   росія залишить за собою право на пропорційну відповідь, якщо Боснія і Герцеговина приєднається до НАТО або будь-якої організації, ворожої москві - Ігор Калабухов, російський посол у Сараєво

-   російський "Газпром" продовжив контракт із "Газпром трансгаз білорусь" на поставку газу до білорусі на 2023-2025 роки – ЗМІ. Також продовжили угоду про транспортування газу через білорусь.

-   Гомельський обласний суд, розглянувши кримінальну справу мозирських "рейкових партизанів", присудив Сергію Плешкуну 16 років колонії, Юрію Сельвичу - 14 років - повідомляє ПЦ «Весна».

-   У колонії в Оренбурзькій області рф помер незаконно засуджений у тимчасово окупованому Криму Костянтин Ширінг - Кримська правозахисна група. Ширінг звертався по медичну допомогу, потребував операції на серці, однак її не провели. Офіційного підтвердження факту смерті Ширінга від адміністрації колонії поки немає, формально буде проводитись слідство.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-