Пам'яті комбата 128-ї гірсько-штурмової бригади Андрія Літуна (позивний «Знаток»)

Пам'яті комбата 128-ї гірсько-штурмової бригади Андрія Літуна (позивний «Знаток»)

Хвилина мовчання
Укрінформ
На честь комбата перейменували одну з центральних вулиць у рідному Мукачеві

Герой України Андрій Літун, іменем якого в Мукачеві назвали одну з центральних вулиць, вийшов із Дебальцевого, але загинув під час повномасштабного вторгнення рф на Півдні у бою, де противник переважав учетверо.

Андрій Літун народився 11 липня 1984 року у прикордонному селищі Вилок Виноградівського району, закінчив Одеський інститут сухопутних військ (нині — Військова академія). Пройшов службовий шлях від командира взводу до командира батальйону в лавах 128-ї гірсько-штурмової Закарпатської бригади. «Він марив службою», — так згадують про нього побратими. Також розповідають, що за професіоналізм, розум, обізнаність у тонкощах військової служби, прагнення до постійного самовдосконалення у колі колег-офіцерів Андрій Літун здобув шанобливе прізвисько «Знаток». Воно згодом стало його позивним.

Від початку весни 2014 року Андрій Літун брав участь в Антитерористичній операції та операції Об’єднаних сил на сході України. У його бойовій біографії такі гарячі точки Донеччини та Луганщини, як Щастя, Станиця Луганська, Дебальцеве, Красногорівка, Піски. Під час оборони Дебальцевого у січні-лютому 2015-го підрозділ закарпатців на чолі з майором Літуном упродовж тривалого часу героїчно тримав оборону, а потім командир зумів вивести підлеглих з плацдарму, уникнувши оточення та значних втрат. При цьому офіцер зазнав тяжкого поранення, але після лікування повернувся у стрій. Указом Президента України від 12 жовтня 2016 року майора Андрія Літуна нагороджено орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня.

Як згадують побратими, впродовж останніх восьми років Андрій Літун по вісім-десять місяців на рік перебував на передовій. Від перших днів повномасштабного вторгнення росії 1-й гірсько-штурмовий батальйон 128-ї бригади під командуванням підполковника Літуна стримував противника на південному напрямку. У кількох жорстоких бойових зіткненнях із російськими загарбниками знищив до 20 одиниць броньованої та до 18 одиниць колісної техніки, а також велику кількість живої сили. 6 березня батальйон знову вів особливо важкий бій. За словами заступника командира бригади підполковника Андрія Грузинцева, завдяки вмілому керівництву підполковника Літуна закарпатці успішно відбивали ворожі атаки, завдаючи ворогу максимальних втрат. Комбат «загинув, прикриваючи наших військових і героїчно стримуючи наступ ворога», — сказав про подвиг Літуна у відеозверненні Президент України - Верховний Головнокомандувач ЗСУ Володимир Зеленський.

Дружина Героя України Андрія Літуна Марина теж військовослужбовиця. Вона ховала свого чоловіка в свій День народження. Каже, що Андрій виріс у сім'ї військових, був неймовірним патріотом своєї держави і завжди казав, що піде її захищати.

Фото Марини Літун

“Якось Андрій приїжджав перед новим роком на ротацію, я пожартувала – кажу, ти такий хоробрий, може, колись отримаєш "Героя України". А він мені відповів, що це дуже висока нагорода і її здебільшого дають посмертно. Я тоді сказала, що нам тоді такої нагороди не потрібно в сім'ї. Останні роки він мені завжди говорив одні слова: "Марино, усміхнись, життя прекрасне. Нема в житті проблем". Це була його постійна фраза. Я не розуміла, чому він так говорить, зрозуміла аж тепер. Він похоронив дуже багато побратимів, бачив дуже багато горя. 5 березня перед його загибеллю і під час тих 11 днів пекла, які він пройшов, ми з ним практично не говорили, бо майже не було зв'язку. Просила, щоб він мені хоч плюс слав повідомленням, аби я знала, що він живий. А він мені писав весь час, що любить” - пригадує дружина.

З донькою Аліною

Востаннє, коли вони говорили з чоловіком, пані Марина сказала, що нарешті зрозуміла значення слів "нема в житті проблем". “Саме в той день перший раз за 8 років війни він мені сказав: "Я постараюсь повернутися додому", - пригадує дружина загиблого героя.

Фото: Мукачівська міська рада

10 березня комбата з військовими почестями поховали на алеї Слави Центрального кладовища Мукачева. Указом Президента України від 10 березня 2022 року підполковнику Андрію Літуну присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» (посмертно). 23 березня 2022 року рішенням 26-ї позачергової сесії 8-го скликання Мукачівської міської ради вулицю Льва Толстого у місті перейменовано на вулицю Героя України Андрія Літуна.

У Героя залишилися син Сашко та донька Аліна.

Перше фото: Мукачівська міська рада

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-