Пам’яті Піта Ріда, американського волонтера, який врятував тисячі українських життів

Пам’яті Піта Ріда, американського волонтера, який врятував тисячі українських життів

Хвилина мовчання
Укрінформ
Колишній морпіх США був людиною з великим серцем

Доброзичливий, веселий, рішучий і безстрашний, відданий допомозі людям. Ветеран Морської піхоти США, який після служби присвятив себе рятуванню тисяч життів, 33-річний Пітер Рід загинув 2 лютого, коли допомагав мирним українцям евакуюватися з понівеченого російською війною Бахмута.

Фото: WP

За свого життя Піт встиг зробити неймовірно багато добрих справ. Після двох бойових відряджень до Афганістану він влаштувався працювати лижним інструктором на заході США – лижі були його захопленням. Утім, коли в 2012 році на його рідний штат Нью-Джерсі обрушися руйнівний ураган «Сенді», Піт приєднався до Team Rubicon, розпочавши свою «гуманітарну» кар’єру.

Фото: Інстаграм alexkpotter

Влітку 2014 року він долучися до підготовки 33 гаїтянських парамедиків. Наприкінці 2015 року виїхав до північного Іраку, щоби розгорнути там навчання з медичної підготовки. Згодом Піт об’єднав курдські медичні команди, а потім спільно з іракським спецназом під час битви за Мосул долучився до організації лікування десятків тисяч поранених пацієнтів у розгорнутих медпунктах.

Фото: Інстаграм pete.reed.medic

Піт не боявся катастроф і воєнних конфліктів, спирався на досвід служби в Морській піхоті й завжди намагався допомогти людям. У 2017-му він став одним із засновників організації Global Response Medicine (GRM).

«Коли трапляється війна, конфлікт або катастрофа, і найбільш уразливі верстви населення потрапляють під перехресний вогонь, GRM готовий допомогти», – кажуть про себе учасники цієї організації, яка нині налічує 540 волонтерів у десяти країнах по всьому світу.

З 2017 року Піт взяв участь в операціях GRM в Іраку, Ємені, Сирії та Польщі. Він працював не лише як організатор, але і як звичайний фельдшер швидкої допомоги.

Фото: Інстаграм pete.reed.medic

Згодом Піт скаже, що вважає створення GRM «найбільшою гордістю свого життя». За роки діяльності організація надала допомогу майже 150 тисячам пацієнтів.

В Україну Піт Рід приїхав під егідою організації Global Outreach Doctors (GoDocs), до якої він приєднався у січні 2023 року, ставши представницьким директором GoDocs в Україні.

Фото: Інстаграм albertlores

2 лютого 2023 року Піт допомагав евакуюватися мирним українцям у Бахмуті. У його евакуаційний автомобіль потрапила ракета…

«За свої 33 роки Піт досяг більшого, ніж багато хто з нас за все життя. Він залишив по собі неймовірну спадщину», – написали його колеги з GoDocs

«Піту було лише 33, але він прожив життя, присвятивши його іншим людям – спочатку як відзначений нагородами морський піхотинець США, а потім у сфері гуманітарної допомоги», – зауважили його колеги по Global Response Medicine.

У GRM пообіцяли шанувати спадок Піта Ріда та його самовіддане служіння іншим людям.

Перше фото: Інстаграм alexkpotter

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-