Битва за Україну. День триста сороковий

Битва за Україну. День триста сороковий

Укрінформ
Німецький виробник зброї Rheinmetall готовий збільшити виробництво танкових та артилерійських боєприпасів, щоб задовольнити попит на них в Україні й на Заході

Ми зібрали для вас інформацію про триста сороковий день Великої війни: чим жили Україна та українці  29 січня 2023 року

НАЙВАЖЛИВІШЕ

-  В Ірані цієї ночі атакували військові обʼєкти та нафтові заводи невідомими безпілотниками – ЗМІ. Вибухи прогриміли у містах Ісфахан, Хой, Азершехр, Кередж та у Тегерані – столиці Ірану. Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк відреагував на вибухи в Ірані, заявивши, що війна «виставляє жорсткі рахунки авторам та співучасникам». Вибухи в Ірані, що сталися на об’єктах у ніч проти 29 січня, можна назвати наслідками його політики, - так прокоментував події речник Повітряних Сил ЗСУ Юрій Ігнат. «Можливо, вони по-іншому будуть спрямовувати свою підтримку країнам-терористам і не допомагати росії здійснювати свої злочини», - заявив він.

-  У День пам’яті Героїв Крут Президент Володимир Зеленський ушанував пам'ять полеглих у боротьбі за незалежну Україну під час Української революції 1917-1921 років.
Глава держави зазначив, що, вшановуючи пам’ять Героїв Крут, ми пам’ятаємо свою історію, пишаємося, дякуємо й підтримуємо українську армію та разом наближаємо перемогу. Бій під Крутами відбувся 29 січня 1918 року між Ніжином і Бахмачем на Чернігівщині, за 130 кілометрів на північний схід від Києва під час наступу на Київ військ більшовицької росії. Українське військо налічувало близько 300 бійців Студентського куреню, 250 – Першої української військової школи та майже 40 гайдамаків. Українцям вдалося завдати росіянам значних втрат і стримати наступ до темряви. 27 юнаків потрапили після бою в полон до більшовиків і були страчені. Наймолодшим полеглим було по 16 років.

ЦИТАТИ ДНЯ

Валерій Залужний, Головнокомандувач ЗСУ: «Українські воїни під Крутами віддали життя, але захистили незалежність і вибороли міжнародне визнання для своєї молодої держави. Сьогодні ми гідно продовжуємо їхню справу. Як взимку 1918-го, так і 2022-го кращі з кращих стали на захист Києва та всієї України від російської навали. Ціна боротьби висока. Але ціна поразки, і ми це знаємо з уроків історії, значно вища. Тому ми не зупинимося, доки не виженемо віковічного ворога з нашої землі».

Олаф Шольц, Федеральний канцлер Німеччини: «Той, хто нехтує головними принципами Статуту ООН, підриває основи міжнародного порядку. Світ не повинен дозволити путіну нав'язувати свою волю. Його неоімперська кампанія не повинна мати успіху».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

-  Авіація Сил оборони протягом доби завдала удару по зенітно-ракетному комплексу противника та 2 удари по районах зосередження живої сили, озброєння і військової техніки. Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони України в той же час уразили 2 радіолокаційних станції ворога та склад боєприпасів – Генштаб.

-  У ніч з 28 на 29 січня українська артилерія завдала удару по вокзалу в окупованому Іловайську, коли російські загарбники розвантажували там свою техніку - офіцер ЗСУ Анатолій Штефан

-  Міноборони цьогоріч виділить ₴20 мільярдів на закупівлю безпілотників - командувач Об’єднаних Сил Збройних Сил України генерал-лейтенант Сергій Наєв.

***

-  У Чорному морі знаходяться 15 ворожих кораблів, серед яких три носії крилатих ракет “Калібр”, загальний залп складає близько 20 ракет, - пресслужба ВМС ЗСУ.

-  Прибуття нових російських мобілізованих на луганський фронт очікується вже в лютому, - начальник Луганської ОВА Сергій Гайдай.

***

-  За минулу добу ворог обстріляв майже два десятки населених пунктів у Запорізькій області.

-  На Харківщині внаслідок ворожих обстрілів минулої доби пошкоджені житлові будинки та підприємство, одна людина поранена.

-  Минулої доби ворог знову гатив по Сумщині: в ОВА кажуть про 17 обстрілів та 88 «прильотів».

-  російські військові за минулу добу, 28 січня, вбили чотирьох жителів Донецької області і ще 17 завдали поранень.

-  Війська рф за минулу добу 36 разів вдарили по Херсонщині — пошкоджені будинки і газопровід.

-  Усього російська армія за добу здійснила обстріли восьми областей України, є загиблі і поранені мирні мешканці.

-  У неділю військові рф здійснили масований обстріл житлових кварталів Херсону: пошкоджені лікарня, автостанція, будинки, шкільний майданчик. Декілька людей загинуло, багато поранено.

НОВИНИ: УКРАЇНА

-   Оперативна ситуація на фронті та забезпечення зброєю: Зеленський провів засідання Ставки.

-   Глава Української держави Володимир Зеленський привітав Петра Павела із перемогою на виборах президента Чехії та запросив його з візитом до України. Раніше ми писали, що новообраний президент Чехії Петр Павел планує візит до Києва, - повідомляла pravda.sk. Як повідомлялося, Павел наголошував, що війна в Україні - це війна, яка стосується і Чехії, оскільки - це війна за майбутнє міжнародних відносин, за майбутнє безпечної Європи.

-  Командувач Об’єднаних сил Збройних сил України генерал-лейтенант Сергій Наєв вручив відомчі відзнаки військовим, які отримали поранення чи травми на службі й зараз лікуються.

-  Народні депутати Наталія Королевська та Юрій Солод, які є подружжям і були обрані до парламенту від забороненої партії «Опозиційна платформа – За життя», написали заяви про складання мандатів, -  повідомляє Суспільне.

***

-   Дефіцит в енергосистемі України все ще є значним, нині виведено у ремонт із технічних причин один із блоків теплових електростанцій -  НЕК «Укренерго».

-  У Запоріжжі поновили роботу 60% підприємств, однак більшість із них скоротили обсяг виробництва та кількість працівників, - в.о. міського голови Запоріжжя Анатолій Куртєв.

-  В Україні цього року можуть скасувати 47% ліцензій та дозволів, що регулюють господарську діяльність, - повідомила перший віцепрем’єр-міністр - міністр економіки України Юлія Свириденко. «Ми продовжимо скасовувати архаїчні і застарілі інструменти регулювання», - наголосила вона.

-  Абітурієнти з тимчасово окупованих територій цього року можуть вступати до вищих навчальних закладів дистанційно, не складаючи національний мультипредметний тест. Як передає Укрінформ - Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.  

***

-  АТ «Укрзалізниця» запровадило нові правила випуску у відкритий продаж повернутих квитків для унеможливлення спекуляцій. Починаючи з 28 січня всі квитки, що повертатимуться на конкретну дату, будуть вводитись у систему чітко за один день до дати поїздки, з 08:00 до 09:00.

-  У селі Княжичі Київської області від отруєння чадним газом внаслідок роботи генератора загинуло троє людей, - очільник поліції Київщини Андрій Нєбитов. За попередніми даними, трагедія сталась через встановлення генератора в гаражному приміщенні, яке примикало до будинку і мало погану вентиляцію.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

-   Німецький виробник зброї Rheinmetall готовий значно збільшити виробництво танкових та артилерійських боєприпасів, щоб задовольнити високий попит на них в Україні й на Заході, - заявив генеральний директор компанії Армін Паппергер в інтерв'ю Reuters.

-  Представники Національної асоціації виробників жертвують мільйони доларів на підтримку нашої країни. «Мікрософт», «Боїнг», «Дженерал електрик» та інші - ТОП-25 компаній США, які допомагають Україні під час війни.

-  Українські військові в неділю прибули до Великої Британії для навчання на танках Challenger 2, -повідомило британське Міністерство оборони.

-  Глава уряду Естонії Кая Каллас назвала політично і морально неправильним рішення Міжнародного олімпійського комітету дозволити спортсменам із росії та білорусі брати участь в Олімпійських іграх - 2024 в Парижі під нейтральним прапором. Тим часом керівник спортивного відділу Укрінформу Віталій Ткачук написав відкритий лист до президента Міжнародного олімпійського комітету Томаса Баха, запропонувавши подискутувати на тему допуску російських і білоруських спортсменів до Олімпійських ігор-2024 в Парижі.

***

-   В Ізраїлі стався вже третій теракт за дві доби. 28 січня чоловік відкрив вогонь по ресторану в Йорданській долині. Того ж дня в Єрусалимі невідомий влаштував стрілянину в археологічному парку "Місто Давида". Ввечері 27 січня в районі Неве-Яаков в Єрусалимі внаслідок дій терористу щонайменше 8 людей загинули, ще 10 отримали поранення.

-  Міністри закордонних справ Швеції та Фінляндії повторили в окремих інтерв’ю, опублікованих у суботу, що процес вступу двох скандинавських країн до НАТО триває, попри те, що президент Туреччини заявив, що Швеція не повинна очікувати, що його країна схвалить її членство, - повідомляє Радіо Свобода.

-  КНДР заперечує будь-які постачання зброї до росії і попереджає Сполучені Штати Америки про «небажані результати», якщо Вашингтон продовжуватиме заявляти про такі поставки - з посиланням на заяву керівника департаменту у справах США МЗС КНДР Квон Чон Гуна повідомляє південнокорейське видання Yonhap,

ВОРОГ

-   Регулярні російські війська, ймовірно, замінюють виснажені сили найманців із ПВК "Вагнер", щоби посилити наступ на Бахмут, - йдеться в аналітичних матеріалах американського Інституту вивчення війни (ISW).

-  Впровадження в російській середній і вищій освіті програм військової підготовки школярів і студентів свідчать про дедалі більшу мілітаризацію усіх сфер життя в росії і мають на меті створення асоціацій із радянським союзом - британська розвідка.

-   В Архангельській області рф суд помістив під домашній арешт із носінням електронного браслета 19-річну дівчину, звинувачену в публікаціях у соціальних мережах, які «дискредитують російську армію і виправдовують тероризм», - повідомляє CNN. Йдеться про Олесю Кривцову, яка в жовтні минулого року в Instagram помістила публікацію з критикою росії за вторгнення в Україну.

Підготувала Лариса Гаврилова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-