«Мікрософт», «Боїнг», «Дженерал електрик» та інші… ТОР-25 компаній США, які допомагають Україні під час війни

«Мікрософт», «Боїнг», «Дженерал електрик» та інші… ТОР-25 компаній США, які допомагають Україні під час війни

Укрінформ
Представники Національної асоціації виробників жертвують мільйони доларів на підтримку нашої країни

Національна асоціація виробників США (NAM) уклала меморандум про співпрацю з Українським союзом промисловців і підприємців. Документ підписали у Вашингтоні 24 січня в рамках спільного заходу "Відбудова України: Перша конференція промисловців США та України" генеральний директор NAM Джей Тіммонс та президент УСПП Анатолій Кінах.

Сторони домовилися розвивати двостороннє ділове, торговельно-економічне та інвестиційне співробітництво між Україною і США та необхідність підтримки України під час її відбудови.

Наводимо ТОР-25 найбільших американських компаній, переважна кількість з яких є членами NAM, що активно допомагають нашій країні під час війни.

«Виробники продемонстрували свою непохитну підтримку України та засудили російську агресію, – сказав Тіммонс. – Виробники в США мають довгу й достойну історію твердої підтримки демократії, верховенства права, прозорості, свободи та можливостей. Ми підтримуємо Президента Зеленського, український уряд і український народ, коли вони захищають ці цінності сьогодні й працюють над відновленням своєї країни в наступні роки».

За словами Кінаха, бізнес-форму такого масштабу «стане основою для формування прямих зв’язків, спільних інтересів і бізнес-планів, які дадуть поштовх економічній діяльності України».

Ще у березні минулого року Національна асоціація виробників зі штаб квартирою у Вашингтоні засудила російську агресію. Рада директорів NAM одностайно проголосувала за резолюцію проти вторгнення та на підтримку народу України, долучила свій голос за економічні та фінансові санкції, запроваджені проти росії, а також за заборону на імпорт енергоносіїв, припинення постійного статусу рф у СОТ.

Компанії, що входять до цього впливового об’єднання, активно долучилися до підтримки України.

Фото: Getty Images
Фото: Getty Images

Найбільший у світі виробник програмного забезпечення Microsoft розширить безкоштовну технологічну підтримку для України протягом 2023 року на суму приблизно 100 млн доларів, яка забезпечить державним установам, критичній інфраструктурі та іншим секторам в Україні можливість використовувати свою цифрову інфраструктуру та обслуговувати громадян. Це збільшить загальну підтримку Microsoft для України, велика частина якої вже надана, до більш як 400 млн доларів від початку широкомасштабної війни.

Одна з найбільших світових аерокосмічних та оборонних корпорацій Boeing виділила 2 млн доларів для підтримання гуманітарних заходів в Україні. Кошти пішли організаціям, які займаються наданням їжі, води, одягу, ліків та притулку українцям-переселенцям, зокрема в сусідніх країнах.

General Electric (американська багатогалузева корпорація, найбільший у світі виробник багатьох видів техніки, зокрема локомотивів, енергетичних установок, газових турбін, авіаційних двигунів, медичного обладнання, виготовляє також освітлювальну техніку, пластмаси та герметики) виділив 4,5 млн доларів на підтримку України та сусідніх країн, з яких 500 тис. спрямовано на уманітарні заходи й 4 млн – на медичне обладнання.

Компанія Кока-Кола разом зі своїм партнером Coca-Cola HBC виділили 4,7 млн євро на постачання у співпраці з Товариством Червоного Хреста України 70 тисяч продуктових наборів і напоїв громадам, які найбільше відчувають потребу в продовольстві. Починаючи з лютого, Компанія Кока-Кола, партнери з розливу напоїв під її брендами, а також Фундація Кока-Кола зобов’язались виділити в сукупності понад 18 млн євро на гуманітарну допомогу українцям і підтримку своїх працівників в Україні.

Фото: Getty Images
Фото: Getty Images

BP Corporation North America, яка займається виробництвом і переробкою нафти, пожертвувала на допомогу 20 млн доларів, включаючи 5 млн Міжнародному Червоному Хресту і 5 млн – ЮНІСЕФ на підтримку дітей та родин. Також 5 млн доларів у картках на їжу та пальне, які розподілені на польському кордоні відділами роздрібної торгівлі у співпраці з неурядовими організаціями й 5 млн – на підтримку в Польщі, Угорщині та Румунії місцевих гуманітарних організацій.

Відчутну підтримку отримує Україна від представників фармацевтичної промисловості США.

Виробник косметичних та санітарно-гігієнічних товарів та медичного обладнання Johnson & Johnson зробив пожертвування у вигляді своєї продукції, включаючи гігієнічні набори, пакети здоров'я та медичне приладдя, а також 5 млн доларів на підтримання Міжнародного комітету порятунку та Міжнародної федерації Червоного Хреста й Червоного Півмісяця для гуманітарної допомоги біженцям у прикордонних країнах.

Фото: medicalxpress.com
Фото: medicalxpress.com

На сьогодні понад 22 млн доларів було пожертвувано через фонд Pfizer (відома американська фармацевтична компанія) на підтримку українського народу. Також фонд схвалив гранти для 12 неурядових організацій, зокрема шістьом місцевим організаціям у Польщі та Україні, для підтримання гуманітарних заходів. Це включає продовольчу безпеку та допоміжні послуги, надання притулку, освіту для дітей та інші нагальні потреби.

Глобальна біофармацевтична компанія Bristol Myers Squibb, яка займається розробкою та доставкою інноваційних ліків, та її фундація на сьогодні пожертвували Україні понад 1 млн доларів.

Boston Scientific Foundation (фонд виробника медичного обладнання) жертвує 1 млн доларів на проєкт HOPE для підтримки українських біженців у Польщі. Ця пожертва підтримає зусилля із забезпечення сталого логістичного коридору для постачання ліків і медичних матеріалів в Україну, закупівлі медичних товарів для неонатологічної лікарні в Києві та створення складських приміщень і ресурсів у Польщі для подолання навантаження на польську систему охорони здоров’я.

Світовий постачальник промислового обладнання Ingersoll Rand виділив 1 млн доларів на гуманітарну допомогу Україні, з них 250 тис. – на підтримку екстреного розподілу продовольства Всесвітньою продовольчою програмою ООН, і зобов’язався виділити ще 250 тис. за рахунок відповідних пожертвувань співробітників. 500 тис. доларів призначені на придбання продукції для сфер медицини, водопостачання, санітарії та ліквідації наслідків стихійних лих.

Компанія, що виробляє технічні кріплення та компоненти, обладнання й системи Illinois Tool Works пожертвувала 1 млн доларів трьом благодійним організаціям – МК Червоного Хреста, фонду United Way Worldwide («Об’єднані за Україну»), фонду ЮНІСЕФ для дітей в Україні. 

По 1 млн доларів на гуманітарну допомогу в Україні виділяють Caterpillar Foundation та американська нафтопереробна, маркетингова й транспортна компанія Marathon Petroleum.

Rockwell Automation (американський постачальник промислової автоматизації) жертвує 500 тис. доларів п’яти некомерційним організаціям, які ведуть роботу з гуманітарної допомоги українським біженцям, кожна з яких отримає по 100 тисяч доларів. Це – United Way Worldwide, Червоний Хрест, Global Giving, Save the Children і Polish Humanitarian Action. 

Union Pacific (друга за величиною залізниця в Сполучених Штатах) зробила свою найбільшу в історії корпоративну пожертву обсягом 500 тис. доларів гуманітарної допомоги Україні. Благодійні внески розподілили між Американським Червоним Хрестом і Save the Children.

Фото: Amsted Rail
Фото: Amsted Rail

Окрім гуманітарної допомоги, американські компанії готові під час війни продовжувати працювати з Україною в інших важливих сферах. Наприклад, компанія Amsted Rail, яка виготовляє комплектувальні для вагонів, готується до співпраці із заводом у Львівській області. Компанія працює в Україні з 2004 року й займається виробництвом продукції, пов'язаної з дорожнім господарством. Amsted Rail планує співпрацювати з заводом, щоб повернути на український ринок певну частину дорожніх комплектувальних, виробництво яких було зупинено через російське вторгнення.

Також восени 2022 року Державний концерн «Укроборонпром» підписав Рамкову угоду про співпрацю з компанією Honeywell. Співпраця охоплюватиме такі сфери, як авіація, БПЛА, навігація та радари. Бізнес-підрозділ Honeywell Aerospace виготовляє авіаційні двигуни, електроніку, системи бездротового підключення, механічні компоненти тощо. 

У грудні Американський інститут нафти (API) і ДП «Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості» підписали новий меморандум про взаєморозуміння з метою сприяння запровадженню стандартів API на природний газ і нафту та тіснішій співпраці в низці навчальних заходів і діяльності з безпеки. Документ передбачає підтримання енергетичної інфраструктури України та процесу відновлення й відбудови країни після війни.

Американський інститут представляє всі сегменти газової та нафтової промисловості США. Приблизно 600 членів APІ виробляють, переробляють і розподіляють більшу частину національної енергії.

MSA Safety Incorporate, світовий лідер з розробки, виробництва та постачання складних рішень безпеки, які захищають людей та інфраструктуру об’єктів, оголосив про пожертву обладнання українським пожежникам на суму понад 400 тис. доларів. Ця пожертва зроблена у партнерстві з FIRE AID – некомерційною організацією зі штаб-квартирою у Великобританії, яка сприяє передачі пожежного та рятувального обладнання по всьому світу.

USAID
USAID

Також Україна отримала від USAID близько 105 одиниць енергетичного обладнання на загальну суму понад 100 тис. доларів для встановлення на підстанції, які постраждали від російського обстрілу. Це прилади, які допомагають керувати технологічними процесами й контролювати основні технологічні параметри підстанції, вчасно виявляти неполадки в обладнанні та запобігати аваріям.  Обладнання було виготовлено спеціально для потреб Укренерго провідною американською фірмою SEL (Schweitzer Engineering Laboratories).

Постачальник виливки зі сплавів на основі алюмінію та міді Wisconsin Aluminum Foundry (WAF) створиі тисячі медичних стерилізаторів, які ЮНІСЕФ відправило в Україну, загалом понад 3 тисячі штук.

Виробник у галузях сільського господарства та будівництва CNH Industrial оголосив про пожертву 500 тис. доларів на підтримку українців, які постраждали від нинішньої кризи. Щоб забезпечити ефективне використання цієї пожертви, CNH Industrial покладається на підтримку неурядових організацій, які надають допомогу на місцях.

Allegion, постачальник продуктів безпеки для будинків і підприємств, зробив пожертву обсягом 250 тис. доларів для Червоного Хреста для екстреної допомоги біженцям в сусідніх країнах.

Компанія International Paper, яка є ​​провідним постачальником продуктів на основі відновлюваного волокна, виділила 800 тис. доларів на підтримання гуманітарних заходів в Україні.

Фото: flickr.com
Фото: flickr.com

Пивоварня Anheuser-Busch жертвує щонайменше 5 млн доларів гуманітарним організаціям, включаючи Кризовий фонд CARE Ukraine, яка надає послуги українським біженцям та іншим особам, які постраждали від війни.

Денис Красніков

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-