Пам’яті загиблого розвідника Романа Жука

Пам’яті загиблого розвідника Романа Жука

Хвилина мовчання
Укрінформ
Завдяки Роману 11 січня на Закарпатті офіційно створено заказник «Берег Закарпатського моря»

Фотограф, громадський активіст Роман Жук загинув на південно-східному напрямку 26 травня 2022 року. Він пішов на фронт добровольцем у березні, одразу ж після повномасштабного вторгнення, воював розвідником артилерійського взводу 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади.

Як не раз згадує його дружина Лєна Жук, із тилового Мукачева на війну Роман пішов зі словами: «Треба покінчити з ворогом зараз нам, щоб воювати не довелося нашим дітям».

До великої війни разом із дружиною вони мали крафтове виробництво варення із карпатських ягід (переробляли яфини, малину, гірську лохину та навіть робили варення із цвіту сакури) Povna.banka, також організовували еко-пікніки на березі "Закарпатського моря" — Вільшанського водосховища в Карпатських горах, береги якого всипані сміттям.

Заснували громадську екологічну організацію Chysto.de, яка опікується "Закарпатським морем" та просувала питання щодо створення там заповідника.

Подружжя Жук заопікувалося "Закарпатським морем" восени 2020-го року. Якось, повертаючись з гір, Роман зупинився на пів годинки, щоб показати дружині найкраще місце на Землі. З того часу воно назавжди залишилося в їхніх серцях — разом упродовж 2020 та 2021 років подружжя влаштовувало на березі "Закарпатського моря" еко-пікніки: кликали друзів та друзів друзів й прибирали тонни сміття.

Проєкт родини Жук підтримували й підтримують багато медійних людей та артистів. На березі Вільшанського водосховища допомагали прибирати Hudaki Village Band, гурт «Чаламада», Христина Шукаль, Аліна Паш, Соня Сафріюк, Марина Круть, Остап Дрівко, гурт «Рокаш», гурт «Анця», the Maneken, Алан Бадоєв, Наталя та Євген Синельникові... Загалом було проведено 17 еко-пікніків, кілька з них — уже по смерті Романа Жука. За цей час активісти зібрали та вивезли з водосховища понад 20 тонн сміття.

Так, Романове гасло «Прибери Карпати як у себе біля хати» стало мотивацією для тисяч людей, які доклали своїх зусиль, щоб допомогти подружжю врятувати "Закарпатське море". Тепер це — заповідник, як і мріяв Роман Жук.

На його похорон у Мукачеві в травні зібралося все місто. Дружина просила людей не приходити в чорному, а одягати вишиванки та нести живі квіти або цибулини тюльпанів. Згодом у жовтні Олена посадила перед Мукачівським державним університетом, де вони з Романом навчалися свого часу, алею з тюльпанів. Вони розквітнуть уже цієї весни — в пам'ять про неймовірного чоловіка, який запалив своєю добротою та любов'ю до Карпат серця тисяч людей.

Фото: Фейсбук 128-ї гірсько-штурмової бригади, Varosh

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-