Пам'яті загиблого льотчика-штурмана Дениса Лукова

Пам'яті загиблого льотчика-штурмана Дениса Лукова

Хвилина мовчання
Укрінформ
Старший лейтенант із Вінниці здійснив майже тридцять бойових вильотів

Вінничанин Денис Луков, старший лейтенант, льотчик-штурман вертолітної ланки загинув, коли йому не виповнилося і 22 років. Попри такий юний вік, на війні він був з першого дня. Служив у складі однієї з авіаційних бригад, і коли 24 лютого розпочалось із бомбардування ворогом аеродрому, встиг зателефонувати рідним, попросити у кожного пробачення та попрощатися. Тоді його екіпажу вдалося підняти пошкоджений вертоліт у повітря…

Потім було ще майже тридцять бойових вильотів. Як розповідав його батько Сергій Миколайович, екіпаж синового Мі-8 працював некерованими ракетами класу «повітря-поверхня» по колонах та позиціях противника на Київщині. Стримував ворожі атаки поблизу Новобахмутівки, десантував та прикривав спецпризначенців поблизу Краматорська. За його коротке життя боїв було чимало, - близько 30 бойових вильотів. А у серпні 2022-го він загинув.

«Перед кожним вильотом Денис дуже боявся, бувало таке, що за весь політ не вимовить жодного слова. Він дуже хотів жити, але передусім думав про бойове завдання, яке потрібно було виконати. Він жодного разу не сказав: «Не можу, не полечу, нехай хтось інший». Весь час на службі, весь час готувався. За це його називали «дитя війни», - розповідав командир екіпажу.

Денис був скромним і трохи сором'язливим, але завжди – у колі друзів. В авіацію його привів батько, військовий медик. Маючи багато друзів серед пілотів, якось організував синові політ на вертольоті. І той «захворів» небом, а згодом закінчив ХНУПС ім. Івана Кожедуба.

Денисові пощастило зустріти свою єдину - Каріну, вони навіть встигли одружитися. На момент їхнього знайомства дівчина закінчила військовий ліцей. Овдовіла, не проживши з коханим і року…

У грудні батькові Дениса, Сергію Лукову, командування однієї з бригад авіації Повітряних Сил ЗСУ вручило орден «За мужність» ІІІ ступеня. Як йдеться у наказі, його нагородили за особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, та вірність військовій присязі.

Командир екіпажу розповідав журналістам, що Денис був дуже цілеспрямованим, одразу здобув авторитет серед побратимів.

«Вислів «Крізь терни до зірок» — це про Дениса. Це його вирізняло серед молодих товаришів. Постійно уточнював, які будуть наступні завдання, до чого готуватися. Ми запам’ятаємо його таким молодим і мужнім. Навіки герой», - сказав він.

Дениса Лукова поховали у Вінниці, поруч з іншими загиблими побратимами.

СВІТЛИНИ https://www.facebook.com/groups/176500419506622/posts/1512826685873982/

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-