росія нарощує авіаційне угруповання на території білорусі – Генштаб

росія нарощує авіаційне угруповання на території білорусі – Генштаб

Укрінформ
Під виглядом спільних військових навчань збройні сили рф найближчим часом розгорнуть на території білорусі російське угруповання військ, яке може бути використано для агресивних дій щодо України. Крім того, рф нарощує своє авіаційне угруповання на території білорусі.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу, про це на брифінгу сказав заступник начальника Головного оперативного управління Генерального штабу Збройних сил України бригадний генерал Олексій Громов.

«Заслуговує на увагу, що на території білорусі сплановано проведення спільного оперативного навчання зс рф та зс рб під назвою «Щит союза 2023». Водночас замість навчання «Центр 2023» заплановано провести маневри зс рф та зс рб «Запад 2023». Особливістю зазначених заходів є те, що в обох випадках на території білорусі буде розгорнуто російське угруповання військ, яке може бути використано для відповідних дій. Виходячи із зазначеного, впродовж року потенційна загроза наступу зс рф з території білорусі буде зберігатися», - зазначив Громов.

Він зауважив, що станом на сьогодні заходів з формування противником ударного угруповання для відновлення наступальних дій з території білорусі не спостерігається.

Наразі противник активізував залізничне перевезення вздовж державного кордону України, триває переміщення на територію білорусі на відновлення боєздатності підрозділів агресора. Крім того, продовжується переміщення з території білорусі підрозділів збройних сил країни-окупанта, які з жовтня 2022 року проводили бойове злагодження на білоруських полігонах.

Громов звернув увагу, що білорусь продовжила до 1 квітня заборону на польоти цивільних літаків над своєю територією, а росія нарощує авіаційне угруповання в білорусі.

«На території білорусі до 1 квітня продовжено дію обмеження для польотів усіх типів цивільних повітряних суден, в тому числі БПЛА, на півдні країни, в тому числі у суміжних з Україною Брестській та Гомельській областях. Водночас міністерство оборони рб анонсувало проведення в період 16 січня - 1 лютого цього року спільного льотно-тактичного навчання повітряного компоненту зс обох держав. Під виглядом проведення зазначеного навчання ворог нарощує авіаційне угруповання в білорусі. Так, минулого тижня на аеродром Мачулищі перебазовано не менше 10 вертольотів типу Мі-8, Мі-24. Також очікується перебазування літаків оперативно-тактичної авіації на білоруський аеродром. Не виключаються польоти в повітряному просторі рб літаків дальньої авіації країни-агресора», - повідомив Громов, додавши, що з урахуванням зазначеного, зростає загроза завдання авіаційних ударів, застосування дронів-камікадзе по території нашої держави з повітряного простору білорусі.

Читайте також: Мобілізованих із полігонів білорусі та рф переміщують у прикордонні з Україною райони

Як повідомляв Укрінформ, 30 грудня 2022 року міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що російська федерація може підготувати до наступу свій військовий потенціал не раніше лютого, однак сьогодні говорити про напрямки можливого наступу недоречно. Вище військове керівництво України готується до всіх можливих сценаріїв, навіть до найнеприємніших.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-