Битва за Україну. День триста двадцять другий

Битва за Україну. День триста двадцять другий

Укрінформ
Польща передасть Україні роту німецьких важких танків Leopard, а Литва системи ППО.

Ми зібрали для вас інформацію про триста двадцять другий день Великої війни: чим жили Україна та українці  11 січня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Президент Володимир Зеленський у Львові зустрівся з лідерами Польщі Анджеєм Дудою і Литви Гітанасом Наусєдою. Лідери провели другий саміт Люблінського трикутника.

Головне із зустрічі:

-  Президент Польщі заявив, що його країна передасть Україні роту німецьких важких танків Leopard.

-  Президенти України, Польщі та Литви підписали декларацію, у якій заявлено, що Литва та Польща підтримують членство України в НАТО і домагаються консенсусу з цього питання серед союзників по Альянсу. Також в декларації передбачено просування української формули миру.

-  Президент Литви сказав, що його країна передасть Україні системи ППО.

-  Володимир Зеленський вважає за доцільне започаткування Північноатлантичним Альянсом механізму прискорення інтеграції України до НАТО. Він зауважив, що Україна розраховує на «відчутний прогрес» у цьому напрямку під час Вільнюського саміту НАТО вже цього року.

-  На липневому саміті НАТО у Вільнюсі Україна має отримати безпекові гарантії та алгоритм дій щодо майбутнього членства в Альянсі – Президент Литви

-  Литва робитиме все можливе, аби включити до порядку денного засідання Європейської ради 8-9 лютого питання про початок переговорного процесу про вступ України до ЄС - Гітанас Науседа, Президент Литви

***

-  Уряд Великої Британії вперше підтвердив, що планує надати Україні танки - The Financial Times. Прем'єр-міністр Ріші Сунак попросив міністра оборони Бена Уоллеса "попрацювати з партнерами" протягом наступних тижнів, щоб просунутися "далі і пришвидшитись з підтримкою України, включаючи надання танків". Видання припускає, що йдеться про танки Challenger 2.

-  Державний концерн «Укроборонпром» налагодив серійне виробництво 82-мм мінометних пострілів за кордоном, на потужностях однієї з країн-членів НАТО. Артилерійська осколкова міна 82-мм призначена для ураження живої сили ворога на відстані до 4500 метрів.

-  Наприкінці минулого року Туреччина почала таємно постачати Україні касетні боєприпаси часів Холодної війни - Foreign Policy. Такий тип боєприпасів може бути дуже ефективним проти російських танків та піхоти, кожен снаряд розкидає близько 88 менших боєприпасів.

ЦИТАТИ ДНЯ

Бен Годжес, генерал-лейтенант США у відставці: «Я більше не думаю над тим, чи можуть у росіян закінчитися ракети. Здається, їх лишається чимало. І також, здається, ще є сотні дронів, які поставив Іран. Тож ключові задачі: перше – робити все можливе для захисту населення, друге – продовжувати вдосконалювати протиповітряну і протиракетну оборону, третє - йти до джерел, тобто завдавати ударів по місцях, з яких запускаються ці ракети та дрони. Аби позбавити росію можливості безкарно здійснювати обстріли української території з глибокого тилу, Захід має надати Україні далекобійну зброю».

Герман Галущенко, міністр енергетики України: «Впровадження санкцій проти рф у ядерній галузі має стати відповіддю на ядерний терор; поки жоден проєкт щодо закордонного будівництва «росатома» не був зупинений, окрім проєкту у Фінляндії (будівництво АЕС «Ханхіківі-1»). Це (фінське - ред.) рішення має стати прикладом для інших європейських держав для наслідування. (…) Після того, як росія знищила усі основи ядерної безпеки, вона більше не може бути гравцем на відповідному ринку».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

-  У місті Соледар Донецької області тривають важкі бої - Ганна Маляр, заступниця міністра оборони.  Після понесених втрат, противник вкотре здійснив заміну своїх підрозділів, збільшив кількість вагнерівців, намагається прорвати оборону наших військ і повністю захопити місто, але не має успіху. За даними Генштабу, битва за Соледар триває

-  Українські захисники збили російський гелікоптер Ка-52 - Генштаб

-  Речник Східного угрупування Збройних сил України Сергій Череватий спростував заяви російських військових про нібито захоплення ними міста Соледар Донецької області. Він додав, що деталі будуть у зведенні Генштабу.

-  Упродовж доби українські позиції на Бахмутському напрямку зазнали 249 обстрілів з боку російських загарбників - Сергій Череватий, речник Східного угрупування ЗСУ

-  російські окупаційні війська після втечі з аеродрому Чаплинка на Херсонщині почали будувати нову авіабазу на покинутому аеродромі в Бердянську - СтратКом

-  Питання контролю над Кінбурнською косою можливо вирішити лише під час повного звільнення Херсонської області, окреме звільнення коси не є доцільним - Євген Єрін, керівник об'єднаного пресцентру Сил оборони Таврійського напрямку.

***

-  Залишається невідомою доля двох іноземних волонтерів Ендрю Бегшоу та Кріса Паррі, які 6 січня виїхали на Донеччину для евакуації людей із Соледара та Бахмута - Ігнат Івлев-Йорк, волонтер

-  За минулу добу російські загарбники 63 рази обстріляли територію Херсонщини, 5 людей поранені – ОВА.

-  російські військові обстріляли об'єкт критичної інфраструктури Дарʼївської громади на Херсонщині, 3 людини поранені - ОВА

НОВИНИ: УКРАЇНА

-  Президент Зеленський під час поїздки до Львова ушанував пам'ять українських воїнів, а також провів координаційну нараду щодо стану забезпечення охорони державного кордону та актуальної безпекової ситуації у північно-західних областях України.

-  Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час телефонної розмови з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом наголосив на важливості поставки Україні танків західного зразка.

-  На найближчому засіданні Верховна Рада позбавить мандатів ще чотирьох депутатів від заборонених в Україні партій - Давид Арахамія, голова фракції "Слуга народу" у ВР.  Це відбудеться у конституційний спосіб, тобто, без шансів на оскарження в судах. Арахамія не назвав імена депутатів, але 10 січня стало відомо, що Володимир Зеленський позбавив громадянства України держзрадників Віктора Медведчука, Тараса Козака, Андрія Деркача і Рената Кузьміна.

-  У Києві з візитом перебувають мери чотирьох європейських столиць – Варшави, Праги, Братислави і Будапешта - Polsat News.

-  Після звільнення Херсона на Миколаївщину повернулося близько 100 тисяч людей, з них 50-70 тисяч - до міста Миколаєва – Віталій Кім, голова Миколаївської ОВА.

-  Голова Верховного Суду Всеволод Князєв підписав розпорядження про поновлення роботи Херсонського апеляційного суду і Харківського апеляційного суду.

***

-  Україна у 2022 році експортувала аграрної продукції на понад 23 млрд дол. США - Тарас Висоцький, перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України

-  Україна у 2022 році експортувала товарів до країн Європейського Союзу на близько 28 млрд дол., що 4,2% більше ніж у 2021 році – Мінекономіки. Зростанню експорту до ЄС спряло  запровадження "торговельного безвізу" з ЄС терміном на рік, "митний безвіз" та "транспортний безвіз", а також робота ініціативи ЄС "Шляхи солідарності". Також допомогли заходи українського уряду на кшталт лібералізації податків, дерегуляції, підтримки виробників та страхування експорту за допомогою Експортно-кредитного агентства.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

-  Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн запропонувала провести зустріч європейської колегії з урядом України в Києві на початку лютого – Politico

-  Туреччина пропонує відкрити гуманітарний коридор для вивезення поранених в Туреччину, лікування на її території та повернення - Реджеп Тайїп Ердоган,  Президент Туреччини

-  Уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець зустрівся в Анкарі з президентом Ердоганом й обговорив з ним повернення з російського полону українських військовослужбовців та цивільних громадян.

-  У німецькому уряді не очікують зміни позиції щодо постачання Україні танків Leopard, принаймні, ближчими днями, та не вважають, що мають долучитися в цьому плані до кроків Великобританії - Штеффен Гебештрайт, речник федерального уряду

-  У Міноборони США заявили, що ЗСУ зможуть отримати американські бойові машини піхоти Bradley в найближчі кілька тижнів.

-  Міністр закордонних справ і віцепрем'єр Антоніо Таяні заявив, що Італія готова надіслати Україні нову партію військової допомоги.

-  В Анкарі в рамках міжнародної конференції омбудсменів проходить друга двостороння зустріч уповноважених з прав людини України та росії. Йшлося про вирішення гуманітарних проблем, зокрема про активізацію обміну військовополоненими, повернення поранених, цивільних громадян.

-  Україна головуватиме в структурі «ООН-Жінки» у 2023 році. Головою виконавчої ради у вівторок був обраний постпред України при ООН Сергій Кислиця. Цього року головування у цьому органі перейшло до східно-європейської регіональної групи, яке забезпечуватиме постпред України при ООН.

-  Естонія у середу інформувала посла російської федерації про рішення, за яким росія має скоротити чисельність свого персоналу до 1 лютого 2023 року – МЗС Естонії. Чисельність персоналу російського посольства має бути скорочена до 8 дипломатичних посад і 15 штатних посад адміністративно-технічного та обслуговуючого персоналу. Нині у посольстві росії в Таллінні працює 21 співробітник на дипломатичних посадах і 23 відряджених співробітники, які не є дипломатами.

-  Швейцарія не надає Іспанії дозволу на передачу Україні певного озброєння швейцарського виробництва – ЗМІ

-  У вівторок ввечері журі Голлівудської асоціації іноземної преси оголосило переможців 80-ої церемонії однієї з найпрестижніших кінопремій США “Золотий глобус”. Список переможців за посиланням.  Президент Зеленський звернувся до глядачів церемонії вручення кінопремії «Золотий глобус», подякувавши союзникам України за підтримку.

ВОРОГ

-  Генерала суровікіна зняли з посади командувача об'єднаного угруповання військ в Україні, на цю посаду призначено начальника Генштабу рф герасимова. суровікін тепер його заступник - росЗМІ

-  В росії з 9 січня обмежили виїзд з країни військовозобов’язаним, навіть для тих, хто обмежено придатний до служби – ГУР.

-  путін заявив, що викликані нападом рф на Україну санкції нібито не сильно вплинули на росію – ЗМІ. Можна сміятись.

-  білоруське охоронне підприємство "ГардСервіс", єдине, якому лукашенко дозволив мати вогнепальну зброю, в рази збільшило чисельність співробітників і готується до участі у військових діях - повідомляє DW

-  Обмеження Заходу щодо цін на російську нафту коштує москві $172 мільйони на день – Bloomberg. Ця цифра зросте до $280 мільйонів на день, коли обмеження буде поширене і на нафтопродукти з 5 лютого.

-  росіянка Анастасія Архипова подала у відставку з посади голови журі конкурсу для ілюстраторів імені Ганса Крістіана Андерсена - Всесвітній конгрес Міжнародної ради з дитячої книги (IBBY). Раніше королева Данії Маргрете ІІ сказала, що не опікуватиметься дитячою книжковою премією імені Ганса Крістіана Андерсена після суперечки про призначення на посаду голови журі премії академіка російської академії мистецтв Анастасії Архипової.

-  Спортивний арбітражний суд (CAS) у Лозанні відхилив апеляцію російського футбольного союзу стосовно відсторонення від міжнародних змагань. Це стосується як клубних команд, так і збірних росії усіх вікових категорій. У травні 2022 року УЄФА вирішив, що російські команди не братимуть участь у наступному сезоні у єврокубках, а національна збірна Росії не гратиме в Лізі націй.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-