Битва за Україну. День триста вісімнадцятий

Битва за Україну. День триста вісімнадцятий

Укрінформ
Сьогодні третина християн східного обряду відзначає Різдво Христове. Предстоятель ПЦУ Епіфаній уперше звершив різдвяне богослужіння в Успенському соборі Києво-Печерської Лаври. Христос народився!

Ми зібрали для вас інформацію про триста вісімнадцятий день Великої війни: чим жили Україна та українці  07 січня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Предстоятель ПЦУ Епіфаній уперше звершив Різдвяне богослужіння в Успенському соборі

-   Жодної спроби силового захоплення Успенського собору, як про це говорили в УПЦ (МП), не було, всі процеси відбуваються у рамках закону - Олександр Ткаченко, міністр культури та інформаційної політики України. Раніше в УПЦ МП заявили про те, що нібито настоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній не має права проводити Різдвяне богослужіння в Успенському соборі. Тому представники цієї церкви вважають це “спробою силового захоплення Успенського собору”.

-   Святкова літургія розпочалася о 9:00 та завершилася о 12:00. На службу прийшло багато людей різного віку. Були родини і з дітьми. Літургію з нагоди Різдва Христового відвідали й українські захисники.

-   Захід пройшов спокійно, сутичок не було. Правоохоронці на території Верхньої Лаври забезпечували правопорядок для запобігання можливим провокаціям.

-   Предстоятель Православної церкви України митрополит Київський і всієї України Епіфаній назвав богослужіння з нагоди Різдва Христового в Успенському соборі Києво-Печерської Лаври історичною подією.

***

-   Міністр оборони США Ллойд Остін провів телефонну розмову зі своїм українським візаві Олексієм Резніковим на тлі оголошення про рекордний пакет військової допомоги Києву в розмірі понад три мільярди доларів - Петрик Райдер, речник Пентагону.  Сторони також  обговорили підготовку до наступної зустрічі Контактної групи з питань оборони України у форматі "Рамштайн", яка відбудеться 20 січня 2023 року.

-   Президент Зеленський указом № 898/2022 від 28.12.2022 призупинив громадянство низки священників УПЦ (МП) – повідомляє LB.ua. Цей указ не оприлюднюється офіційно, оскільки містить персональну інформацію, але ним, за інформацію джерел видання, призупинено громадянство 13 представників УПЦ (МП). Зокрема, йдеться про митрополита Тульчинського і Брацлавського Іонафана, якому СБУ вручило підозру у держраді; вікарія Тульчинської єпархії, єпископа Ладижинського Сергія, який є до Іонафана дуже близькою людиною. Відповідне повідомлення про втрату громадянства цими особами  отримала й Державна міграційна служба. Згідно з чинними правилами, надалі вони можуть бути депортовані.

-   Збройні Сили України розпочнуть навчання використанню системи протиповітряної оборони Patriot наприкінці січня, навчання триватиме кілька місяців – Пентагон

-   Попри оголошене росією одностороннє "припинення вогню" нібито у зв’язку з відзначенням Різдва, російські військові продовжували вести бойові дії - Лора Купер, заступниця помічника міністра оборони США з питань росії, України та Євразії.

-   Лише у 15-му раунді голосування за спікера Палати представників США законодавці обрали на цю посаду лідера республіканської більшості Кевіна Маккарті. Маккарті підтримали 216 конгресменів, представник Демократичної партії Хакім Джеффріс отримав 212 голосів, шестеро республіканців проголосували як «присутні», що за нашою аналогією означає як «утрималися». За процедурою вважається, що це зменшило кількість голосів, необхідних для обрання Маккарті, що забезпечило йому перемогу. Президент Зеленський привітав Кевіна Маккарті з обранням спікером Палати представників – це третя посадова особа в державній ієрархії США.

ЦИТАТИ ДНЯ

  1. Володимир Зеленський, президент України: «Українці дивують. Українцям аплодують. Українці надихають. Чи є щось, що може нас злякати? Ні. Чи є хтось, хто може нас зупинити? Ні. Бо ми всі – разом. Ось за що ми воюємо»

  1. Епіфаній, митрополит Київський і всієї України: «Там, де правда, там Бог, а з Богом ми неодмінно переможемо... Не може зло і добро бути прирівняне одне до одного та співіснувати у мирі. Праведність та гріх, свобода та рабська неволя не сполучаються одне з одним, а перебувають у боротьбі між собою. Не можна служити Богові та мамоні»

  1. Ангус Кінг, сенатор США:  «Я повернувся надзвичайно вражений рівнем обліку (військової допомоги наданої США Україні – ред.). Величезний аудит за допомогою програмного забезпечення, фізичний аудит, просто відстеження. Моїм завданням було пересвідчитися, що ресурси, які надаються американським народом, використовуються за призначенням. І я переконаний, що це так».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

-   Місто Соледар Донецької області залишається під контролем Збройних сил України - Сергій Череватий, речник Східного угруповання військ Нині там точаться запеклі бої - тільки сьогодні відбулося 76 обстрілів і 10 бойових зіткнень.

-   Снайперська група прикордонників зупинила просування піхоти противника на одному з напрямків біля Бахмута. Снайпери вирахували командира підрозділу, та  ліквідували його та кулеметника – Держприкордонслужба

-   Навколо Кремінної на Луганщині точаться запеклі бої через спроби російських військ убезпечити правий фланг свого Бахмутського сектора – британська розвідка

***

-   У Бахмуті внаслідок ворожого обстрілу 2 людей загинули, ще 13 осіб отримали поранення – ОВА.

-   Центр національного спротиву повідомив, що російські окупанти можуть підірвати дамбу Сватівського водосховища на Луганщині. До тимчасово окупованого Сватова прибув ворожий інженерно-саперний підрозділ аби вивчити можливість підриву дамби місцевого водосховища. Таким чином ворог розраховує сповільнити просування ЗСУ на цій ділянці фронту. Окупанти планують звинуватити Україну в підриві дамби.

-   Ворог за добу обстріляв сім областей України, 3 людей загинуло, 14 отримали поранення – дані ОВА.

-   Російські загарбники вивезли 300 дітей з окупованих районів Донеччини і Луганщини до москви на «лікування» - Луганська ОВА

НОВИНИ: УКРАЇНА

-   Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) закликало ввести санкції проти французького виробника заморожених і консервований овочів — Bonduelle через скандал із гумдопомогою для російської армії.

-   Кабінет Міністрів України унормував порядок забезпечення військовослужбовців житловими приміщеннями та надання грошових компенсацій.

-   АТ «Укрзалізниця» отримало 100 потужних зарядних станцій для смартфонів, які буде встановлено на вокзалах із найбільшим пасажиропотоком. Перші станції вже встановлено на  столичному Центральному залізничному вокзалі. Одна така станція може заряджати до 33 пристроїв одночасно.

-   Після закінчення бойових дій в Київській області уже відремонтовано 78 закладів охорони здоров'я, які були пошкоджені внаслідок російської агресії - Київська ОВА.

***

-   Станом на 1 січня 2023 року міжнародні резерви України, за попередніми даними становили 28,5 млрд дол: у грудні вони зросли на 1,9% порівняно з листопадом 2022 року - Нацбанк

-   Фонд державного майна України у перший тиждень 2023 року провів 20 аукціонів з продажу або оренди низки об'єктів, загальна сума пропозицій становила 6,5 мільйона гривень.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

-   Президентка Європейського парламенту Роберта Мецола виступає за поставку Україні німецьких танків Leopard. Мецола також привітала заяву уряду Німеччини про поставку Україні БМП Marder і зауважила, що росія хоче, аби Європа «дивилася в інший бік», коли йдеться про Україну, проте цього не можна допускати.

-   Рішення ФРН поставити Україні близько 50 БМП Marder прийняте під тиском союзників, тепер же Берлін має проявити ініціативу та надати Києву танки Leopard 2 - Родеріх Кізеветтер, депутат Бундестагу, член парламентського комітету у закордонних справах.

-   Головна причина, через яку США наразі утримуються від передання Україні танків Abrams, полягає у складності їхнього обслуговування в умовах бойових дій, а також необхідності підготовки військових - Лора Купер, заступниця міністра оборони США.

-   Фінляндія готує черговий пакет оборонної допомоги Україні, рішення щодо якого буде прийнято найближчими тижнями - Мікко Савола, міністр оборони Фінляндії. З міркувань безпеки зміст оборонної допомоги не розголошується.

-   Республіка Польща розглядає можливість поставити Україні власні танки Leopard німецького виробництва – після того, як отримає заміну ним з Південної Кореї та США - WSJ

-   Голова Комітету з питань оборони Антті Хаккянен заявив, що Фінляндія також повинна передати Україні бойові танки Leopard 2, якщо відповідне рішення ухвалять у Європі.

ВОРОГ

-   російський уряд планує фінансувати зростаючі витрати на продовження війни проти України за рахунок коштів державних компаній та деяких товаровиробників – ЗМІ

-   Про додаткову мобілізацію у росії можуть оголосити 15 січня, буде мобілізовано до пів мільйона росіян - Андрій Черняк,  представник Головного управління розвідки. Мобілізація, проєкт указу про яку вже існує, цього разу також проходитиме у великих російських містах, таких як Москва та Санкт-Петербург. До збройних сил рф потраплять чоловіки, які зараз працюють як у соціальних сферах, так і у галузях, що приносять прибутки для російської економіки.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-