Битва за Україну. День триста сімнадцятий

Битва за Україну. День триста сімнадцятий

Укрінформ
Україна піднялася в рейтингу найпотужніших армій світу на 15 місце (ще рік тому вона посідала 22 місце). США нададуть Україні ракети Sea Sparrow із радіолокаційним наведенням.

Ми зібрали для вас інформацію про триста сімнадцятий день Великої війни: чим жили Україна та українці  06 січня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Реакція світу на заяви росії про «режим припинення вогню»

-  Жодне тимчасове перемир’я «не замінить справедливого миру відповідно до Статуту ООН та міжнародного права». Про це сказав речник Генсека ООН Стефан Дюжаррік, відповідаючи на прохання журналістів прокоментувати заяву путіна щодо різдвяного припинення вогню.

-  Президент США Джо Байден: «Я неохоче реагую на все, що говорить Путін. Цікаво, що він був готовий бомбити лікарні, дитячі садки і церкви 25-го числа і на Новий рік.Тобто, я думаю, він намагається перевести подих».

-  Президент Європейської ради Шарль Мішель назвав «одностороннє припинення вогню на Різдво» в Україні фальшивим і лицемірним, як і незаконні анексії та псевдореферендуми.

-  Глава МЗС Великої Британії Джеймс Клеверлі сказав, що  36-годинна пауза в російських атаках нічого не дасть для просування до миру. росія має остаточно вивести свої війська, віддати контроль над незаконно захопленою українською територією і покласти край варварським ударам по мирних жителях.

-  Франція закликає Росію вивести війська з України і заявляє, що одностороннє оголошення Кремлем припинення вогню з нагоди православного Різдва нікого не введе в оману - МЗС Франції

-  Міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас вважає, що путін наказує шойгу оголосити різдвяне перемир'я, бо вбивці втомилися і хочуть відпочити добу.

-  Уповноважений уряду Польщі з питань безпеки інформаційного простору РП Станіслав Жарин  сказав, що так зване перемир’я росії на період Різдвяних свят є пропагандистським трюком і черговою інформаційною завісою, за якою росія намагається приховати своє справжнє обличчя.

***

-  Україна на тлі повномасштабного вторгнення росії піднялася в рейтингу найпотужніших армій світу на 15 місце. Ще рік тому вона посідала 22 місце - Global Firepower

-  Уряд Сполучених Штатів оголосив про запровадження нового пакету санкцій проти ключових іранських посадовців і однієї організації, причетних до виробництва та передачі росії бойових БПЛА, а також продовження Тегераном ракетних програм. Підкреслюється, що йдеться саме про ті дрони, які Іран передав росії для застосування у неспровокованій агресивній війні кремля в Україні

-  Сполучені Штати вперше нададуть Україні зенітні ракети Sea Sparrow із радіолокаційним наведенням – Politico. Ракети входять у новий пакет військової допомоги від США.

-  Міністерство культури дало дозвіл на проведення предстоятелем Православної церкви України митрополитом Епіфанієм Різдвяної служби в Успенському соборі Києво-Печерської лаври. Заповідник "Києво-Печерська лавра" також уклав угоду з ПЦУ на проведення служби 7 січня з 8.00 до 12 години дня. УПЦ Московського патріархату заявила, що предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній не має дозволу на анонсоване раніше проведення богослужіння у Лаврі 7 січня, а його намір є спробою "силового захоплення Успенського собору". Вони вважають, що під час дії воєнного стану договори оренди храмів на території Лаври продовжуються автоматично до кінця війни.

ЦИТАТИ ДНЯ

  1. Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ України: «Завдяки цій наполегливій роботі і героїзму ЗСУ та всіх Сил оборони України дипломатичній команді Президента вдалося переконати союзників: час табу щодо зброї минув. Ми вступаємо у вирішальну фазу».

  1. Олексій Резніков, міністр оборони: «Я переконаний, що це абсолютно реалістична можливість, тому що сьогодні НАТО буде зацікавлене у вступі України до альянсу. Звісно, вони не приймуть це політичне рішення консенсусом до нашої перемоги».

  1. Митрополит Епіфаній, предстоятель Православної церкви України: «Не буде єдиної Російської православної церкви, будуть шматки цієї церкви. Залишиться РПЦ, яка не матиме вирішального впливу загалом на православ'я. Вони цього прагнули довгий час, але не досягли і зазнають краху, бо так історично склалося, що першим у Вселенському православ'ї є Константинопольський патріархат».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

-  Попри оголошене путіним «різдвяне перемир’я» його солдати 14 разів відкривали артилерійський вогонь і тричі намагалися штурмувати одне з деокупованих сіл Луганщини – Сергій Гайдай, голова ОВА.

-  За даними Генштабу підтверджено ураження 5 січня 2023 року пункту дислокації російських окупаційних військ у Гаврилівці Другій Херсонської області, наразі відомо, що до місцевих лікарень привезли до 100 поранених військовослужбовців. Інформація щодо ліквідованих загарбників уточнюється.

-  У Херсоні ворог вдарив по пожежній частині, 1 рятувальник загинув, ще 4 поранені.– ОВА.

-  Віцепрем’єр-міністр Ірина Верещук закликала українців бути особливо обережними, адже є інформація про те, що на православне Різдво росіяни готують теракти в храмах на тимчасово окупованих територіях.

-  У Києві померла ще одна постраждала від ракетного обстрілу столиці, який росіяни здійснили напередодні Нового року - Віталій Кличко, мер. 40-річна жінка перебувала в лікарні в тяжкому стані. Це - третя жертва варварської атаки росіян напередодні Нового року

-  Ворог за добу 58 разів обстріляв територію Херсонщини, загинуло шестеро людей, четверо отримали поранення – ОВА

-  За минулу добу внаслідок збройної агресії російської федерації в Україні загинуло 9 цивільних громадян, поранено 11 людей – дані ОВА.

-  В Україні внаслідок агресії рф загинули 453 дитини, ще 877 – поранені – Офіс генпрокурора

НОВИНИ: УКРАЇНА

-  Президент Зеленський під час телефонної розмови подякував канцлеру ФРН Олафу Шольцу за потужний оборонний пакет, зокрема за передачу бойових машин піхоти Marder і батарею Patriot. Співрозмовники також обговорили подальшу співпрацю задля посилення української армії.

-  Президент Зеленський прийняв у Києві американських сенаторів Джека Ріда й Ангуса Кінга. Обговорили поточну ситуацію на передовій та ризики можливої ескалації.

-  Православна церква України звертатиметься до держави, аби бути присутніми у Верхній частині Києво-Печерської лаври та проводити там богослужіння - митрополит Епіфаній, предстоятель Православної церкви України

-  Уряд утворив Національну комісію з питань кримськотатарської мови, яка працюватиме під співголовуванням міністерки з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірини Верещук.

-  Державне бюро розслідувань провело обшуки у «головного колаборанта» Херсонської області Володимира Сальдо. Правоохоронці показали фото знайдених за місцем проживання гауляйтера "документів" рф із прямими вказівками до скоєння злочинів проти України.

-  Прем’єр-міністр Денис Шмигаль попередив українців про можливе повернення аварійних відключень електроенергії через очікуване істотне похолодання та ймовірні ракетні удари з боку росії.

-  Кабінет Міністрів припинив дію угоди з росією щодо продовження строку експлуатації ракетного комплексу 15П118М («Сатана»), підписаної у Москві 2006 року.

-  Кіберцентр НАК «Нафтогаз України» у 2022 році виявив та заблокував понад 3 млн різноманітних атак на мережеву інфраструктуру групи – пресслужба компанії

-  Під час безпекових заходів на об'єктах УПЦ МП у Херсонській, Кіровоградській, Дніпропетровській та Рівненській областях Служба безпеки виявила збірки агітаційних листівок та літератури, символіку та склади окупантів – СБУ

-  Енергосистема України, попри все, продовжує стабільно працювати: у сховищах є 11,7 мільярда кубів газу, на складах - 1,2 мільйона тонн вугілля, що дає змогу успішно долати виклики зими – Уряд

-  У центрах професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості (ДСЗ) у 2022 році здобули професію 29 тис. безробітних.

***

-  У 2022 році Україна отримала найбільший рівень допомоги у 410 млрд грн від США - Денис Шмигаль, прем'єр-міністр. 390 млрд грн надали країни Європейського Союзу та його інституції разом із Європейським інвестиційним банком. 88 млрд грн було отримано від МВФ. 60 млрд грн від Канади. 35 млрд грн від Великої Британії. 34 млрд грн від Світового банку. 17 млрд грн від Японії.

-  Торік за рахунок випуску військових облігацій було отримано майже 600 млрд грн – прем’єр-міністр України.

-  В Україні станом на 6 січня 2023 року вже зібрано 49,5 мільйона тонн зернових та зернобобових культур зі 10,7 мільйона гектарів (93% від загальної площі посівів) за врожайності 46,4 ц/га - Мінагрополітики

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

-  Німеччина передасть Україні 40 БМП Marder і систему ППО Patriot у першому кварталі 2023 року - Штеффен Гебештрайт,  речник федерального уряду Німеччини. Навчання українських військових на машинах Marder відбуватиметься в Німеччині і триватиме близько восьми тижнів.

-  У Вашингтоні розпочалися закриті переговори щодо вилучення боєприпасів часів холодної війни з бункерів і модернізації їх настільки, щоб вони були корисними для України - Politico

-  Уряд ФРН розглядає можливість передачі Україні додаткових зенітних систем Gepard - Spiegel

-  Прем'єр-міністр Японії Фуміо Кішіда отримав запрошення відвідати Україну - є Reuters.  Запрошення передав керівник Офісу Президента Андрій Єрмак послу Японії в Україні. 

-  Французький суд у місті Шамбері вирішив звільнити українського мільярдера та ексдепутата Костянтина Жеваго під заставу в 1 мільйон євро до слухання справи про його екстрадицію в Україну.

ВОРОГ

-  Міноборони рф з 12.00 6 січня до 24.00 7 січня оголошено режим припинення вогню на всій лінії бойового зіткнення сторін в Україні – росЗМІ. Як зазначили в Міноборони України за дев’ять років війни російська федерація 11 разів зривала домовленості про перемир’я. Цього разу «перемир’я» з боку агресора протрималося близько 45 хв.

-  У рамках нарощування регіонального угруповання військ білорусі та рф у п'ятницю до білорусі прибув черговий ешелон з російською військовою технікою - ТГ-канал міноборони рб. Моніторингова група "Беларускі Гаюн" повідомляє, що до білорусі перекинули не менш як 50 одиниць техніки, на багатьох вантажівках є символ "Z".

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-