Битва за Україну. День триста тринадцятий

Битва за Україну. День триста тринадцятий

Укрінформ
До 600 окупантів знищено в Макіївці.  85% українців відкидають територіальні поступки росії. На фронті почали з'являтись снаряди калібру 152 мм українського виробництва. 

Ми зібрали для вас інформацію про триста тринадцятий день війни: чим жили Україна та українці  02 січня 2023 року.

АТАКА ШАХЕДІВ

- Протиповітряна оборона у ніч на 2 січня знищила 39 російських безпілотників “Шахед”, два “Орлани-10” і авіаційну ракету Х-59 - Повітряні сили ЗСУ.

- Попри пошкодження, спричинені російською атакою на енергетичну інфраструктуру у ніч на 2 січня, ситуація в енергосистемі повністю контрольована - Укренерго.

- В результаті нічного обстрілу Києва були пошкоджені об‘єкти енергетичної інфраструктури. В місті почались аварійні відключення електроенергії та знеструмлені деякі об‘єкти теплопостачання. При цьому водопостачання столиці здійснюється в штатному режимі. Також повідомляється про постраждалого 19-річного хлопця.

- У Київській області у Фастівському та Обухівському районах на ранок 2 січня виявлено 11 пошкоджених приватних будинків, також пошкоджено об’єкт критичної інфраструктури. Повідомлень про постраждалих та жертви не надходило.

- росіяни атакували Дніпропетровську область ракетами, дронами-камікадзе та важкою артилерією. Постраждалих немає - ОВА

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- Головнокомандуючий ЗСУ Валерій Залужний підбив підсумки 2022 року. Зокрема: сьогодні Україна продовжує стримувати ворога на сухопутній ділянці загальною протяжністю 3 786 км, у тому числі активна лінія фронту з агресором складає 1500 км., ЗСУ звільнили 40% захоплених після 24 лютого територій та 28% від усіх захоплених росією територій. Весь текст підсумків дивись за посиланням.

- Прем'єр-міністр Японії Кісіда Фуміо має намір запросити Президента України Володимира Зеленського взяти участь в онлайн-форматі у саміті G7, який відбудеться 19-21 травня у Хіросімі. Японія як країна-голова Групи семи хоче створити умови для інтенсивних дискусій щодо війни росії проти України.

- Під час першого у новому році дзвінка в Україну Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн у розмові з Президентом Володимиром Зеленським підтвердила непохитність європейських партнерів у підтримці України та її народу у боротьбі проти російської агресії. Президент України подякував за неослабну підтримку з боку ЄС і сказав, що ми чекаємо першого траншу макрофіну вже в січні, першої партії енергоощадних ламп, шкільні автобуси, генератори й модульні будинки. Також лідери скоординували кроки щодо Саміту Україна – ЄС, який відбудеться у лютому.

- ЄС вже розпочав навчання військовослужбовців ЗСУ в різних місцях на території окремих країн-членів - Матті Маасікас, глава Представництва ЄС в Україні.  ЄС минулого року започаткував військову тренувальну місію для України – EUMAM і навчатиме до 15 тисяч військовослужбовців ЗСУ.

ЦИТАТИ ДНЯ

  1. Єнс Столтенберг, генсек НАТО: «росія мобілізувала багато нових військ, у тому числі й навчених. Вони продемонстрували готовність терпіти болісні втрати, і вони звертаються до інших авторитарних режимів, включаючи Іран, щоб отримати більше боєприпасів і більше зброї. Це ще не кінець. Війни непередбачувані, але ми повинні готуватися до довгострокових і нових російських наступів. Ми не маємо права недооцінювати росію».

  1. Матті Маасікас, глава Представництва ЄС в Україні: «Економіка рф унаслідок санкцій Європейського Союзу суттєво постраждала і втрачає здатність до модернізації, що обмежує політичні й економічні можливості кремля. Вплив запроваджених обмежень посилюватиметься. Ми посилаємо чіткий сигнал: ми не станемо терпіти, коли хтось нав’язує закони джунглів мирному сусідові».

  1. Кшиштоф Щерський, постпред Польщі в ООН: «Західні спроби зберегти обличчя президенту рф лише остаточно доб'ють міжнародний порядок, який склався після Другої світової війни. Якщо візьме гору варіант наведення порядку і збереження обличчя путіна, це може стати останнім цвяхом у труну повоєнного порядку, символізованого принципами Статуту ООН».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- В окупованій Макіївці Донецької області у новорічну ніч було знищено близько 400 окупантів, ще близько 300 – поранено – СтратКом. За деякою інформацією, загиблих окупантів  мінімум 600.  Міністерство оборони рф визнало факт атаки, але заявляє, що втрати – лише 63 окупанта.

- На фронті почали з'являтись нові снаряди для артилерії калібру 152 мм, виробництво яких анонсував концерн "Укроборонпром" - моніторингова група Ukraine Weapons Tracker. Ще 21 листопада Укроборонпром анонсував "привіти" російським окупантам у вигляді снарядів калібру 152 мм - нових а не піднятих зі складів.

- На Херсонщині уражені точки, звідки ворог здійснювали обстріл 31 грудня - Сергій Хлань, депутат Херсонської обласної ради. 4 рази в Олешках, 3 рази Олешківський ліс, Раденськ, Гола Пристань, Генічеський район.

- Генштаб ЗСУ прозвітував про удари 31 грудня у Запорізькій області: по окупантах вдарили у районі Пологів, Басані, Тарасівки, Токмака, Бердянська.

***

- Помер 46-річний чоловік, який отримав поранення під час російської атаки на столицю 31 грудня - Віталій Кличко, Київський міський голова.

- На Херсонщині ворог зранку обстріляв ринок у центрі Берислава, відомо про п'ятьох поранених – ОВА. За минулу добу російські загарбники 71 раз обстріляли територію Херсонщини, загинула людина.

- На війні загинув український режисер монтажу Віктор Онисько, який працював, зокрема над стрічкою “Захар Беркут”.

- Унаслідок російські ракетної атаки 31 грудня значних ушкоджень зазнали будівлі Виставкового кампусу Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Збитки, завдані падінням ракети, у рази перевищуватимуть ті, яких зазнав університет під час масованого ракетного обстрілу середмістя Києва 10 жовтня.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- Президент Зеленський продовжив до 30 січня 2024 року безвізовий режим в'їзду в Україну та транзитного проїзду для громадян Великої Британії.

- Блекаут в Україні можливий лише в теорії, адже енергетики уже напрацювали низку рішень для забезпечення стабільної роботи енергосистеми в умовах постійних атак – Герман Галущенко, міністр енергетики

- Кабінет Міністрів схвалив постанову, якою передбачено впровадження в експериментальному режимі електронної системи управління запасами лікарських засобів та медичних виробів «e-Stock».

- Для 85% українців не є припустимими жодні територіальні поступки росії для якнайшвидшого досягнення миру. Про це свідчать результати опитування, проведені Київським міжнародним інститутом соціології. Лише 8% респондентів вважають, що для досягнення миру і збереження незалежності можна відмовитися від деяких територій.

- У Харкові повністю відновили подачу тепла в 1 250 будинках, яка припинилася вночі 29 грудня внаслідок атаки дронами Shahed по критичній інфраструктурі міста – ОВА.

- Колишній директор об’єкта "Укриття" Валентин Купний помер 1 січня 2023 року після тривалої хвороби на 88-му році життя – Держатомрегулювання. Купний свого часу очолював Запорізьку АЕС. У Чорнобильській зоні відчуження розпочав роботу з 1988 року, з 1989-го до 2000 рік на Чорнобильській АЕС займався найскладнішим її об’єктом – об’єктом "Укриття", реалізацією плану здійснення заходів з перетворення об’єкта "Укриття" на екологічно безпечну систему.

***

- Національний банк із 1 січня 2023 року розпочинає поступово вилучати з обігу паперові банкноти номіналами 5, 10, 20 та 100 гривень зразків 2003 – 2007 років та замінювати їх на нові. Поступова заміна банкнот попередніх поколінь на відповідні обігові монети та осучаснені банкноти підвищить захист і якість грошей та зробить розрахунки зручнішими для громадян.

- Видобуток газу в Україні скоротився у 2022 році лише на 3% - АТ «Укргазвидобування»

- Завдяки «зерновій ініціативі» уже близько 600 суден вийшло з українських портів та експортовано 16 млн тонн сільськогосподарської продукції - Мінагрополітики

- Переможці грантової програми підтримки бізнесу "єРобота" у 2022 році фактично отримали 1,555 млрд грн, зокрема за останній тиждень – 717,59 млн грн – Мінекономіки

- У 2022 році внутрішнім переселенцям видали 336 пільгових кредитів на придбання квартир – Мінреінтеграції

- З 1 січня 2023 року набрав чинності Закон України, що встановлює щомісячні виплати грошової допомоги людям, яким присвоєно звання Героя України, лицарям ордена «Богдана Хмельницького» та кавалерам ордена «За мужність».

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Сполучені Штати продовжують дотримуватися власних зобов’язань як країни - світового лідера, який об’єднує максимально широку міжнародну коаліцію для відповіді на глобальні виклики, в тому числі війну рф проти України - Джо Байден, президент США

- Експерт з питань зовнішньої політики правлячої Соціал-демократичної партії Німеччини Міхаель Мюллер підтвердив відмову федерального уряду від поставок танків Leopard 2 в Україну. Він додав, що таке озброєння може постачатися тільки "в координації з нашими партнерами по НАТО".

- У Берліні не бачать готовності кремля до досягнення справедливого миру з Україною, проте контакти з рф підтримують - Крістіан Вагнер, речник МЗС ФРН.  Представниця федерального уряду Крістіне Гоффманн сказала, що канцлер і деякі інші політики в ЄС мають прямий контакт із президентом путіним. Звісно, є контакти й на інших рівнях.

- Німецький виробник ліків Bayer перерахував 1 млн 300 тис. євро на відновлення медичних закладів України.

- На сьогодні  загальний обсяг асигнувань у межах Європейського фонду миру для України сягнув €3,1 мільярда – посол ЄС  в Україні

- Польща на період війни готова прийняти у себе культурні цінності з України - Ярослав Селлін, заступник міністра культури і національної спадщини. Він повідомив, що з Львівської картинної галереї вивезено на зберігання до Польщі картини художника Яцека Мальчевського, вони сьогодні виставлені для огляду у залах Національного музею у Познані.

***

- У соборі Святого Петра у Ватикані почалося прощання з Бенедиктом XVI — 265-м Папою Римським, який був главою Католицької церкви у 2005-2013 роках. Він помер 31 грудня у віці 95 років – BBC.

- У Сан-Паулу (південь Бразилії) на стадіоні футбольного клубу “Сантос” триває церемонія прощання з видатним футболістом усіх часів, 82-річним Королем футболу Пеле. Участь у церемонії прощання, яка розпочалася о 17-й годин (за київським часом) і триватиме добу, беруть відомі футболісти, керівники федерацій футболу з усього світу, представники влади Бразилії, прості люди.

ВОРОГ

- російський уряд може оголосити другу хвилю мобілізації країни, однак її якість буде на порядок нижчою, ніж у випадку з першою хвилею - Тааві Лаасік, прессекретар Сил оборони Естонії

- Навчання збройних сил росії та білорусі продовжено як мінімум до 8 січня – ЗМІ.

- У Воронежі прогриміли вибухи на аеродромі "Балтімор", де знаходиться бойова авіація рф – ЗМІ

-  Губернатор брянської області росії олександр богомаз заявив, що вранці 2 січня «український безпілотник здійснив атаку» на об’єкт енергопостачання.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-