Битва за Україну. День триста десятий

Битва за Україну. День триста десятий

Укрінформ
Повітряні сили України знищили всі 16 «шахедів», які окупанти випустили по Україні. Слава ЗСУ!

Ми зібрали для вас інформацію про триста десятий день війни: чим жили Україна та українці  30 грудня 2022 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

-  Президент США Джо Байден підписав комплексний законодавчий акт із державним бюджетом на $1,7 трлн, який містить майже $45 млрд допомоги Україні та союзникам для протистояння агресії рф.

-  Адміністрація президента США Джо Байдена розглядає можливість відправлення бойових машин типу Bradley в Україну в рамках подальшого пакету військової підтримки для її захисту від російської агресії – Bloomberg.

-  Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба впевнений, що Україна наступного року отримає балістичні ракети дальністю до 300 км ATACMS і сучасні дрони, але це за лежатиме і від ситуації на поді бою.

-  За уточненою інформацією, під час вчорашньої масованої ракетної атаки російських окупаційних військ знищено 58 із 70 крилатих ракет, на східному напрямку знищено три розвідувальні БпЛА та вертоліт Мі-8 -  Повітряні сили.

ЦИТАТИ ДНЯ

  1. Дмитро Кулеба, глава МЗС: «Але треба насамперед валити оборонний комплекс росії, її воєнну машину, а в ній ціль номер один – ракетно-дронова індустрія. Треба перекрити їм кисень, щоб вони не могли виготовляти ракети, не могли налагодити масове виробництво ударних дронів і таким чином не могли більше тероризувати всю територію України. Для нас величезним полегшенням на фронті і в тилу буде, якщо ми знімемо цю загрозу».

  1. Єнс Столтенберг, генеральний секретар НАТО: «Це може звучати парадоксально, але військова підтримка України - найшвидший шлях до миру. Звичайно, я закликаю союзників робити більше. В інтересах нашої безпеки забезпечити перемогу України і не допустити перемоги путіна».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

-  Біля  Донецька ЗСУ поранили та знищили до 10 озброєних окупантів, 2 одиниці військової техніки, а ще 3 – було пошкоджено – Генштаб.

-  У Чернігівській області Повітряні сили збили російський безпілотник “Орлан” – Оперативне командування “Північ.”

-  У ніч з 29 на 30 грудня ворог атакував Україну безпілотниками-камікадзе іранського виробництва Shahed-131/136. Загалом випущено 16 «шахедів», усі вони були знищені силами та засобами повітряних командувань «Схід» та «Центр», а також підрозділами ППО інших складових Сил оборони України – Міноборони.

-  З того часу, як рф відійшла з Херсонського напрямку, спостерігається побудова росіянами ешелонної оборони саме на південних і південно-східних напрямках - Руслан Музичук, речник Нацгвардії України (НГУ).

-  За даними британської розвідки, генерал-лейтенант Євген Никифоров, ймовірно, очолить Західну групу військ рф в Україні. Він стане принаймні четвертим командувачем формування з моменту вторгнення і замінить генерал-полковника Сергія Кузовльова, призначеного лише три місяці тому. Як начальник штабу Східної групи військ у перші тижні вторгнення Никифоров брав активну участь у плануванні "катастрофічної спроби" наступу на Київ з північного заходу, через Чорнобильську зону.

-  У тимчасово окупованому Донецьку загинув заступник керівника контрольно-слідчого відділу військового слідчого управління Слідчого комітету РФ з об'єднаного угруповання військ полковник юстиції Євгеній Рибаков.

***

-  Під час нічної атаки Shahed на Київ, один із баражуючих БПЛА зруйнував частину адмінбудівлі в Голосіївському районі столиці та пошкодив вікна в житловому будинку - Сергій Попко, начальник КМВА.

-  російські загарбники обстріляли село Катеринівка Харківської області. Двоє людей загинули та ще двоє — зазнали поранень – ОВА.

-  У полоні рф наразі перебувають близько 3,4 тисячі українських військовослужбовців, ще 15 тисяч людей зникли безвісти.  

-  У Києві від початку повномасштабної війни через дії російських військ загинули 120 громадян, зокрема п'ятеро дітей, ще 495 жителів столиці зазнали поранень – КМВА.

-  Упродовж минулої доби, 29 грудня, внаслідок російської агресії загинули 4 цивільних українців, ще 8 були поранені – ОВА.

-  Минулої доби російські військові 81 раз обстріляли територію Херсонщини, 1 людина отримала поранення – ОВА.

-  Від початку повномасштабного вторгнення російські війська вбили в Україні 450 дітей, ще 872 дітям завдали поранень – Офіс генерального прокурора.

НОВИНИ: УКРАЇНА

-  Президент Володимир Зеленський у п'ятницю провів чергове засідання Ставки Верховного головнокомандувача щодо оперативної ситуації на фронті, удосконалення ППО та відновлення енергетичної системи України.

-  Кабінет Міністрів схвалив план дій органів виконавчої влади й органів місцевого самоврядування з відновлення деокупованих територій.

-  Міністр оборони Олексій Резніков, коментуючи російські атаки на українську цивільну інфраструктуру і ефективність української ППО, заявив, що "терористична держава демілітаризується "за планом".

-  Усі 9 блоків вітчизняних атомних електростанцій на підконтрольній державі території працюють на максимальній потужності – Енергоатом.

-  Держенергонагляд виявив 330 порушень з боку обленерго щодо дотримання графіків відключень; найбільшу кількість порушень зафіксовано у Волиньобленерго, "Київських регіональних електромережах»"та "ДТЕК Одеські електромережі".

-  Президент України Володимир Зеленський підписав закон про взаємне визнання кваліфікованих електронних довірчих послуг та імплементації законодавства Європейського Союзу у сфері електронної ідентифікації (законопроєкт №6173).

-  Київський міський голова Віталій Кличко та голови більшості депутатських фракцій Київради звернулись до Президента України щодо накладання вето на законопроєкт № 5655 про реформування сфери містобудівної діяльності.

-  Упродовж цього року в Україні відновили вже 15 тисяч пошкоджених російськими загарбниками інфраструктурних об’єктів, ще 10 тисяч – у роботі  Офіс Президента.

-  Проведене у застосунку "Дія" опитування про дату святкування Різдва стало одним із наймасовіших, майже 60% учасників підтримали дату 25 грудня - Олександр Ткаченко, міністр культури та інформаційної політики.  Понад 1,5 млн українців узяли участь в опитуванні.

-  В Україні діють майже 11,5 тисячі «пунктів незламності» - ОП.

-  Кабінет Міністрів ухвалив порядок реалізації Програми медичних гарантій на 2023 рік, яка буде інтегрована у воєнні реалії та більше фокусуватиметься на потребах пацієнтів, викликаних війною.

-  Дефіцит потужності в енергосистемі станом на 11:00 знаходиться на тому ж рівні, що й до десятої масованої ракетної атаки росіян – Укренерго. Київ із 30 грудня повертається до графіків стабілізаційних відключень та буде їх дотримуватися, якщо не буде нових атак.

***

-  Україна за 10 місяців отримала понад $31 мільярд міжнародної допомоги. За час повномасштабної війни уряд виділив на сектор безпеки та оборони більш ніж 1,2 трильйона гривень - прем'єр-міністр.

-  Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), скасувала постанову про підвищення тарифів на водопостачання, яку ухвалила раніше.

-  Українські аграрії станом на кінець 2022 року намолотили 48,8 млн тонн зерна – Мінагрополітики.

-  У 2022 році понад 1100 компаній з 27 країн світу замовляли послуги зі зберігання природного газу в підземних сховищах України - НАК «Нафтогаз України».

-  Українським аграріям у межах програми пільгових кредитів у 2022 році було видано близько 90 млрд грн – Мінагрополітики.

-  Ощадбанк розширив умови доступного кредитування за програмою «Доступні кредити 5-7-9%» у межах якої ФОПи можуть отримати кредит без застави майна.

-  Міністерство аграрної політики та продовольства України виділило 200 млн грн на відновлення системи зрошення на контрольованій території.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

-  Міноборони Великої Британії у зв'язку з безперервними ракетними атаками росії на українську цивільну інфраструктуру анонсувало новий пакет допомоги для розмінування та знешкодження вибухових речовин. Україна отримає понад 1000 металодетекторів VALLON та 100 комплектів для знешкодження бомб.

-  Рятувальний департамент МВС Естонії у відповідь на міжнародний запит Києва відправив в Україну технічні засоби для розмінування боєприпасів, залишених російськими військами на звільнених ЗСУ територіях на понад €330 тисяч.

-  Адміністрація державних матеріальних резервів Чеської Республіки вже передала Україні 6 тимчасових мостових конструкції та надходження ще 12 аналогічних мостів Укравтодор очікується в 2023 році - Андрій Івко, заступник голови Державного агентства автомобільних доріг.

-  Глава КНР Сі Цзіньпін під час розмови путіним заявив, що шлях до мирних переговорів із метою припинити війну в Україні буде нелегким. Китайський лідер наголосив, що Пекін продовжить у цьому питанні дотримуватися "об'єктивної та справедливої позиції" - китайське видання Global Times.

-  Протягом грудня уряди іноземних держав та неурядові організації передали Україні близько 5 тисяч генераторів для забезпечення гуманітарних потреб. Надходження ще 8 тис. очікується на початку 2023 року.

ВОРОГ

-  російське керівництво ухвалило рішення про початок нової хвилі мобілізації з 5 січня через великі втрати на фронті – Кирило Буданов, голова розвідки України.

-  29 грудня уряд рф спрямував до путіна для внесення на розгляд держдуми пропозицію про припинення дії щодо росії міжнародних договорів Ради Європи - що є першим кроком у цій процедурі – ЗМІ.

-  З росії до білорусі за останні 13 годин прилетіли шість військово-транспортних літаків Іл-76МД, які могли підвезти мобілізованих та доставити техніку – ЗМІ.

-  Прессекретар президента країни-агресора пєсков заявив, що путін вже не буде спілкуватись з журналістами, як раніше, через грип і пандемією коронавірусу.

-  путін хотів би зустрітися із головою КНР Сі Цзіньпіном весною 2023 року у москві. Про це він сказав під час онлайн-зустріч з Сі. Під час розмови путін також заявив, що росія і Китай продовжать співпрацю у військово-технічній сфері. Сі, в свою чергу, сказав, що Китай "готовий нарощувати стратегічну взаємодію".

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-