Битва за Україну. День триста восьмий

Битва за Україну. День триста восьмий

Укрінформ
Вперше ми маємо таку загальнонаціональну єдність і максимальне єднання світу заради підтримки України. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про триста восьмий день війни: чим жили Україна та українці  28 грудня 2022 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Президент Володимир Зеленський виступив зі щорічним посланням до Верховної Ради України.

-  Крім Президента на засіданні парламенту були присутні представники Кабінету Міністрів, Головнокомандувач Збройних сил Валерій Залужний, іноземні дипломати, військові та члени родин загиблих героїв.

-  Виступ Президента тривав 52 хвилини. Після промови глави держави відбулося нагородження військових.

Головні тези з виступу Президента

-  На оборону за рік направлено понад 1,2 трильйони гривень.

-  Україна стала одним із лідерів вільного світу, вже ніхто не боїться росію, саме Україна об’єднала ЄС. Українські воїни — це надія мільйонів людей на життя, надія Європи на спокій, надія світу, що час імперій не повернути.

-  Україна отримує зараз від міжнародних партнерів передову зброю, але настане час, коли світ будуть цікавити бренди української зброї.

-  Президент закликав політиків і суспільство до єдності й запевнив, що відкату до старих часів не буде.

-  Україна йде до перемоги, про яку мріяли покоління людей, – і це можливо завдяки тому, що вперше за кілька століть маємо одночасно загальнонаціональну єдність, свою власну функціонуючу державу і максимальне єднання світу заради підтримки України.

-  Ми пройдемо цю зиму, російські ракетні та "шахедні" удари їм не допоможуть.

-  Має бути міжнародний трибунал з військових злочинців окупантів.

-  Якщо хтось спробує зіграти проти незалежності України – чи політичної, чи економічної, чи духовної незалежності, – держава буде відповідати миттєво і жорстко.

-  Україна стане лідером у побудові "зеленої енергетики".

-  Вся територія нашої держави потребує перебудови. Так само будемо відновлювати "нормальність життя" на території Донбасу та Криму. Україні вже вдалося звільнити понад 1800 сіл та міст від російських загарбників.

-  Від початку повномасштабного вторгнення росії Україні вдалося повернути з російського полону 1456 людей.

-  Українська влада має забезпечити повернення українців, які через війну вимушено виїхали за кордон.

***

-  За словами віцеканцлера міністерства закордонних справ Естонії Мярта Вольмера, більшість держав не поділяють підхід України щодо питання про членство Росії в Раді Безпеки ООН, тому питання про її виключення з цього органу наразі не є перспективним. Проте міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу підтримав ініційоване Україною виключення росії з Ради Безпеки ООН.

-  З 1-го січня 2023 року Німеччина заступить Францію в ролі лідера так званих Об’єднаних оперативних сил дуже високої готовності НАТО (VJTF), які були створені у 2014 році у відповідь на зростаючу агресію з боку росії та дій, спрямованих на дестабілізацію України та на підрив її територіальної цілісності.

-  Указ президента рф, який затверджує спрощені процедури виходу з громадянства України та набуття громадянства рф, є нікчемним і свідчить про неготовність росії до переговорів – заява МЗС. У міністерстві зазначили, що підписаний 26 грудня путіним указ  свідчить про прагнення керівництва росії до продовження війни, поглинання території України, насильницьку асиміляцію та геноцид українського народу.

ЦИТАТИ ДНЯ

  1. Володимир Зеленський, президент України: «Ще минулого року там жили 70 тисяч людей, а зараз лишилися одиниці цивільних. Там немає місця, яке не було б полито кровʼю. Там не буває години, коли не звучав би страшний гуркіт артилерії. Але Бахмут стоїть. Наші сили оборони стоять. Український Донбас стоїть».

  1. Олексій Данілов, Секретар РНБО: «росія продовжує ставити максималістські цілі у війні з Україною – ліквідація державності, знищення українців як нації. Час максимального зосередження – ми пройшли половину шляху до Перемоги. Але попереду найважчий відрізок – остаточно викинути агресора з нашої землі й покарати за злочини».

  1. Крістоф Бургер, речник МЗС ФРН: «Кожна пропозиція щодо завершення цієї війни є доброю і правильною. ООН відіграє в цьому важливу роль, з точки зору федерального уряду. Зрозуміло при цьому, що стосовно часу та змісту можливих переговорів з рф щодо мирного завершення незаконної агресорської російської війни рішення має ухвалювати керівництво України, … яке має вирішувати, за яких умов, коли та в яких форматах можуть або мають проходити перемовини з росією».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

-  Бійці Збройних сил України захопили в полон групу російських окупантів біля Кремінної у Луганській області - Управління стратегічних комунікацій ЗСУ.

-  У Запорізькій області підтверджено знищення у попередні дні одного зенітного ракетного комплексу С300, 8 одиниць військової техніки різних типів і складу боєприпасів, поранено понад 150 військовослужбовців. Кількість ліквідованих уточнюється – Генштаб.

-  Українська ППО з 11 вересня збила понад 420 ракет та 430 дронів-камікадзе - Юрій Ігнат, речник Повітряних сил ЗСУ.

-  Начальник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов відвідав передові позиції українських Сил оборони в Бахмуті та нагородив українських військових.

-  Унаслідок удару Збройних сил України по позиціях противника в районі Чаплинки Херсонської області були ліквідовані близько 50 військовослужбовців рф – Генштаб.

-  Сили оборони активно працюють над тим, аби звільнити Кремінну на Луганщині, однак слід дочекатися офіційних повідомлень Генштабу - Сергій Череватий, речник Східного угруповання військ ЗСУ. Раніше видання New York Times повідомило, що українські війська наближаються до звільнення Кремінної на Луганщині, деокупація міста дасть змогу ЗСУ контролювати основні дороги до міст Сєвєродонецьк та Лисичанськ.

-  Інститут вивчення війни припускає, що спроби росіян захопити Бахмут близькі до кульмінації, як це було на Херсонщині в серпні, – війська окупантів помітно деградували, їм уже бракує особового складу та боєприпасів.

***

-  Військові рф за минулу добу 50 разів обстріляли територію Херсонщини, троє людей дістали поранення – ОВА.

-  російські війська завдали ракетного удару по Харкову, поранено 1 людину – ОВА.

-  Управління Верховного комісара ООН з прав людини повідомило, що від початку широкомасштабного вторгнення росії в Україну зафіксувало станом на 26 грудня 17 831 жертв серед цивільного населення в країні: 6 884 загиблих та 10 947 поранених.

НОВИНИ: УКРАЇНА

-  Президент Володимир Зеленський після початку повномасштабного вторгнення рф в Україну взяв участь у 850 міжнародних заходах.

-  Український суд ухвалив перший вирок за воєнний злочин, вчинений у тимчасово окупованому Криму. Засуджено двох колишніх працівників СБУ, які катували активіста Євромайдану Олександра Костенка. Двох колишніх працівників СБУ Криму заочно засудили до 9 та 10 років позбавлення волі.

-  Україна де-факто увійшла до НАТО, стала східним щитом Європи, звільнила від росіян 54% тимчасово захоплених ними територій після повномасштабного вторгнення – Олексій Резніков, міністр оборони.

-  Президент Володимир Зеленський передав командиру батареї «Хаймарсів» капітану Павлові Чернявському Command сoin - спеціальний символ від президента Сполучених Штатів Америки.

-  Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест у зв’язку з незаконним в’їздом чиновника адміністрації президента рф сергія кирієнка на тимчасово окуповану територію України у Запорізькій області, зокрема й його перебуванням на українському ядерному об’єкті – Запорізькій атомній електростанції.

-  Міністр збройних сил Франції Себастьєн Лекорню 28 грудня прибув із візитом до Києва.

-  На середу, 28 грудня, дефіцит електроенергії в українській енергосистемі зріс внаслідок зупинки деяких блоків електростанцій через обстріл росіянами газової інфраструктури - НЕК "Укренерго". Водночас завдяки потеплінню вже четвертий день поспіль у нічні години не застосовуються обмеження споживання.

-  За запитом Державного бюро розслідувань французькі правоохоронці затримали колишнього народного депутата й акціонера банку АТ "Банк"Фінанси та Кредит" Костянтина Жеваго на елітному курорті Куршевель. У ДБР нагадали, що у межах розслідування кримінального провадження Жеваго і топменеджерам банку інкримінують розтрату 113 млн доларів, через що постраждали інтереси держави та вкладників банку. Наприкінці липня суд заочно обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою для ексвласника АТ «Банк «Фінанси та кредит» і колишнього народного депутата.

-  У середу, 28 грудня, в центрі Одеси почали демонтувати пам'ятник Катерині ІІ. Наразі рух транспорту на площі перекрито, на місці присутня велика кількість охорони. Рішення про демонтаж пам'ятника Засновникам Одеси, частиною якого також є статуя російської імператриці Катерини ІІ, Одеська міськрада ухвалила 30 листопада.

***

-  За 2 дні з портів Великої Одеси 11 суден експортували 422 тис. тонн агропродукції для Африки, Азії та Європи. Серед них балкер ALANDA STAR з 30,8 тис. т пшениці для Єгипту, а також танкер EUROCHAMPION з 45 тис. т олії для Індії – Мінінфраструктури.

-  За січень-листопад 2022 року чистий прибуток банківської системи становив майже 20 мільярдів гривень проти 66 мільярдів гривень за аналогічний період минулого року – голова Нацбанку.

-  На період дії воєнного стану продовжиться автоматичне нарахування державних соціальних допомог, у тому числі допомоги на дітей одиноким матерям і малозабезпеченим сім’ям. Таке рішення напередодні ухвалив уряд.

-  АТ «Укргазвидобування» пробурило у 2022 році 47 нових свердловин - Олексій Чернишов, голова правління НАК "Нафтогаз України" у Фейсбуці. Через об’єктивні причини спостерігається скорочення видобутку на сході України. Водночас, на заході країни збільшуються показники.

-  Фонд соціального страхування виплатив понад 3,37 млрд грн, таким чином погасивши заборгованість із виплати лікарняних та декретних допомог у 2022 році.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

-  Британські фахівці допомогли навчати українських військових управлінню гелікоптерами Sea King, які незабаром отримає Україна - Міноборони Британії.
Навчання для десяти екіпажів ЗСУ провели спеціалісти Королівського військово-морського флоту Великої Британії. В результаті тренувань було розширено пошуково-рятувальні можливості наших солдатів.

-  У будівлях уряду та підвідомчих установ Молдови в четвер, 29 грудня, о 18:00 відключать електрику на знак солідарності з Україною – ЗМІ.

-  Президент Товариства Червоного Хреста України Микола Поліщук вважає необґрунтованими обвинувачення на адресу Міжнародного комітету Червоного Хреста щодо бездіяльності у справі доступу до військовополонених, оскільки організація не має важелів впливу на російську сторону.

-  Рішення кремля не постачати нафту країнам, які підтримали введення «стелі цін» на цей продукт, не матиме впливу на енергетичну безпеку ФРН - Роберт Северін, речник міністерства економіки ФРН.

-  Головний радник прем’єр-міністра Угорщини Балаш Орбан вважає, що Європейський Союз повинен почати дискусію про перегляд санкцій, запроваджених проти росії – Index. Угорщина ще з 2014 року не підтримувала санкції, оскільки вважає, що це політичний інструмент, який не є ефективним, виходячи з історичного досвіду.

-  У день четвертої річниці від дня незаконного ув’язнення в москві колишнього морського піхотинця США Пола Вілана, адміністрація Байдена виступила з офіційною заявою, пообіцявши, що не припинить зусиль для повернення свого співвітчизника додому.

ВОРОГ

-  Прем'єр-міністр рф михайло мішустін підписав розпорядження про створення військових навчальних центрів при державних університетах у 16 регіонах країни.

-  Прессекретар путіна пєсков сказав, що будь-який "мир" з Україною має виходити з того, що російська армія не буде йти із захоплених територій і повертати контроль над ними Києву. Секретар РНБО Олексій Данілов відреагував на слова спікера російського диктатора:  «Немає ніяких реалій, в яких існують "нові території в складі рф". кремлеспікерам час вийти зі стану інформаційної маячні. Реалії рф – це ганьба, поразка та її розвал. Без урахування цих реалій ніякий "мирний план" не відбудеться. Спілкуванням з Іблісами призводить до прикрого випадіння з реальності»

-  МЗС рф оголосило дипломата литовського посольства persona non grata. Як зазначається, 28 грудня до МЗС викликали тимчасову повірену у справах Литви в рф Юргіту Цибулскієне, де їй було "заявлено рішучий протест" у зв'язку з висилкою 1 грудня співробітника посольства росії у Вільнюсі. Цибулскієне також оголосили, що одного з литовських дипломатів оголошено персоною non grata, і він має залишити територію рф протягом 5 днів. Зроблену москвою дію названо "заходом у відповідь".

-  Суд у білоруському Гомелі засудив трьох мешканців міста Світлогорська до термінів понад 20 років в'язниці кожному за обвинуваченням у диверсії на залізниці, вчиненій для уповільнення доставки російської військової техніки на кордон з Україною.

-  Цього року росія стала найбільш підсанкційною країною світу. Санкції проти неї ввели Європейський Союз, Велика Британія, США, Канада, Швейцарія, Австралія та Японія - Олена Мошенець, заступниця голови Комітету ВР з питань антикорупційної політики.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-