Битва за Україну. День триста сьомий

Битва за Україну. День триста сьомий

Укрінформ
МКІП рекомендуватиме Лаврському заповідникові не продовжувати угоду з УПЦ МП на оренду Успенського собору й Трапезної церкви у Верхній Лаврі

Ми зібрали для вас інформацію про триста сьомий день війни: чим жили Україна та українці  27 грудня 2022 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- Внаслідок вчорашнього удару по “Енгельсу” пошкоджено 5 ТУ-95МС, 17 військових загинуло, 26 поранено, 3 з них у важкому стані та знищено диспетчерську вежу – ЗМІ. Це вже друга за місяць “бавовна” на авіабазі російських стратегічних бомбардувальників, які запускають по Україні крилаті ракети.

- Генсек ООН Антоніу Гутерріш готовий бути медіатором для України та Росії, але за згодою всіх сторін . 26 грудня глава МЗС Дмитро Кулеба заявив, що український уряд має намір провести мирний саміт до кінця лютого – бажано в ООН із Гутеррішем у ролі посередника.

- Україна перебуває у щоденній готовності до нових масованих обстрілів з боку росії, але у разі їх відсутності, новорічні свята пройдуть без аварійних відключень – Денис Шмигаль, прем’єр-міністр України.

- Ми створимо енергосистему, яка, окрім сучасних технологій та інновацій, буде мати потужний захист саме від військових загроз - Герман Галущенко, міністр енергетики. До повномасштабної війни Міненерго мало стратегію розвитку енергетики в Україні, і вона визначала рівень потужностей та обсяги, за якими Україна повинна була вийти до цілей "зеленого" переходу. Всі ці принципи зберігаються, але вони будуть модифіковані з урахуванням нових викликів, що стоять перед енергосистемою України.

-  Конституційний суд ухвалив рішення у справі щодо повної назви релігійних організацій, дійшовши висновку, що зміни до статті 12 закону "Про свободу совісті та релігійні організації" є конституційним". Як зазначається, закон зобов’язав релігійні об’єднання відображати належність до релігійної організації за межами України, до якої вона входить, шляхом обов’язкового відтворення у своїй назві повної статутної назви такої релігійної організації. Повний текст рішення КСУ має оприлюднити у середу, 28 грудня.

ЦИТАТИ ДНЯ

  1. Дмитро Кулеба, глава МЗС: «Україна хоче провести наприкінці лютого мирний саміт на майданчику ООН, і росія на нього не запрошується, бо вона не хоче миру і має спочатку відповісти за воєнні злочини».

  1. Марі-Агнес Штрак-Ціммерман, голова оборонного комітету Бундестагу: «З росією не буде необтяжених, нормальних відносин протягом десятиліть. Політична система в росії повністю деградувала і має бути повністю змінена».

  1. Жозеп Боррель,  Високий представник ЄС: «…санкції не є чарівною відповіддю і самі по собі вони не зупинять війну. Санкції - це лише один з інструментів, які ми використовуємо, але очевидно, що вони працюють і завдають шкоди росії. російська економіка серйозно потерпає від них і втрачає здатність до модернізації».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- У ніч проти 27 грудня Сили оборони завдали ударів по росіянах, що перебувають на лівому березі Дніпра, на тимчасово окупованій частині Херсонської області, втрати ворога з’ясовуються - Наталія Гуменюк, речниця оперативного командування "Південь".

- Після вибухів, які пролунали в районі аеродрому Енгельс-2 в Саратовській області, де базуються стратегічні бомбардувальники та кілька авіаполків російської армії, частину літаків було передислоковано на інші аеродроми. Водночас авіація Україна завжди повинна бути готовою до можливих нових ракетних обстрілів ворога – Юрій Ігнат, речник Повітряних сил.

- За даними Генштабу, українські військові 25 грудня вдарили по скупченню російських окупантів та співробітників ФСБ рф біля Новобілозерки Василівського району Запорізької області: рф втратила до 100 знищеними та пораненими, серед них – 15 співробітників ФСБ.

- За припущеннями британської розвідки, росія нещодавно перекинула до білорусі частину підрозділів, які входять до складу 1-ї гвардійської танкової армії, розгромленої під Харковом у жовтні.

***

- В окупованій Макіївці Донецької області вночі застрелили вісьмох осіб, у тому числі чотирьох дітей під Харковом - Петро Андрющенко, радник міського голови Маріуполя. Публічні джерела в Макіївці, за словами Андрющенка, прямо заявляли, що цей злочин скоїли військові, і припущення, що це були найманці з групи «Вагнера», цілком логічне.

- Рідні військовослужбовця, який зник безвісти у зв’язку з воєнними діями на строк більш як ніж два роки, можуть звернутися до суду для визнання його померлим та за отриманням виплат - Дмитро Лубінець, повноважений Верховної Ради України з прав людини

НОВИНИ: УКРАЇНА

- Міністерство культури та інформаційної політики рекомендуватиме Лаврському заповідникові не продовжувати угоду з УПЦ МП на оренду Успенського собору й Трапезної церкви у Верхній Лаврі.

- Президент Зеленський у вівторок провів чергове засідання Ставки Верховного Головнокомандувача. Учасники обговорили реалізацію попередніх рішень Ставки щодо окремих ділянок, зокрема поблизу населених пунктів Бахмут і Кремінна. Окремо зупинилися на актуалізації плану дій сил оборони на наступний рік.

- Кабінет Міністрів припинив діяльність Фонду соціального страхування, приєднавши його до Пенсійного фонду України.

- Міністр енергетики України Герман Галущенко закликав світову спільноту впровадити санкції проти ядерної промисловості рф та відмовитись від російського ядерного палива.

- Кабмін остаточно відмовився від єВідрядження, яке мало дозволити військовозобов'язаним чоловікам виїжджати за кордон, але готується альтернатива - Мінекономіки.

- Кабінет Міністрів ухвалив рішення про спрощення будівництва повітряних ліній електропередач і підстанцій, скасувавши вимогу проведення оцінки впливу на довкілля щодо таких об’єктів.

- Державна служба України з надзвичайних ситуацій розгорнула в Україні 1059 "пунктів незламності". Усього з початку функціонування (з 18 листопада 2022 року) у цих пунктах надали допомогу майже 370 тис. особам, з них в мобільних пунктах на базі наметів - понад 330 тис. особам. Своєю чергою, протягом минулої доби у пунктах незламності надали допомогу понад 4 тис. особам, з них в наметах – 3 тис. 800 особам.

***

- Кабінет Міністрів України призначив новий склад незалежних членів наглядової ради ПриватБанку – Мінфін. Рішенням уряду, зокрема, припинено повноваження поточного складу незалежних членів наглядової ради АТ КБ «ПриватБанк» та призначено нових, яких було визначено переможцями за результатами конкурсного відбору, а саме: Нільса Мелнґайліса, Збіґнєва Ягейло, Володимира Литвина, Федеріко Руссо, Міхай Іонеску та Надір Азіз Шейх.

- Енергетична галузь працює 24/7, міненерго моніторить ситуацію цілодобово, працюють енергетики, працюють відповідні штаби, і уже помітне поліпшення ситуація в енергосистемі - Герман Галущенка, міністр енергетики України. Також за даними Укренерго станом на 11:00 27 грудня дефіцит потужності в системі дещо скоротився завдяки збільшенню обсягів виробництва електростанцій.

- За прогнозом НБУ, банки в разі продовження обстрілів рф і тривалого збереження проблем в енергетиці можуть втратити близько 30% кредитного портфеля.

- Тарифи на відправку посилок у Польщу через EMS-сервіс (сервіс прискореної міжнародної доставки. – ред.) акціонерного товариства "Укрпошта" з 1 січня будуть знижені на 75% - Ігор Смілянський, генеральний директор Укрпошти. Посилка до 1 кг буде коштувати десь близько $6 / ≈ 240 гривень. Відправити можна буде до майже будь-якого відділення Пошти Польської. Терміни доставки 7-14 днів

- Із березня до вересня 2022 року нове іпотечне кредитування майже не здійснювалося, у вересні - жовтні було видано трохи більш як сто іпотечних кредитів із середнім обсягом близько 1 млн гривень. Створення нової пропозиції житла сповільнилося – Нацбанк

- Суд за матеріалами СБУ арештував майно російського олігарха Алішера Усманова на 2 млрд грн - вирішується питання про передачу майна до Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами – СБУ. У результаті слідчо-оперативних дій спільно з детективами БЕБ встановлено місцезнаходження підпільних складів рф, де зберігали понад 160 тис тонн української залізної руди.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що США та союзники робитимуть все, щоб захищати та ремонтувати критичну інфраструктуру України.

- Швеція додатково виділила на підтримку оборони України майже 19,2 млн доларів, кошти планується використати для зміцнення військового потенціалу. Кошти будуть спрямовані у Міжнародний фонд підтримки України під керівництвом Великої Британії і використані для зміцнення військового потенціалу України.

- Заяви прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана демонструють патологічну зневагу до України, яка протистоїть російській агресії, та його власну політичну короткозорість. Про це йдеться у коментарі Міністерства закордонних справ України. = Віктор Орбан в інтерв’ю ЗМІ підтвердив позицію, що Україна може продовжувати воювати лиш доти, доки США підтримують її грошима і зброєю.

- Міністерство закордонних справ Болгарії повідомило, що офіційно викликає у перший робочий день після свят посла Росії Елеонору Митрофанову у зв'язку з оголошенням у федеральний розшук болгарського журналіста-розслідувача Христо Грозєва. Христо Грозєв – журналіст і керівник проєкту Bellingcat, що спеціалізується на фактчекінгу та розвідці відкритих джерел. Журналісти Bellingcat неодноразово публікували розслідування про воєнні злочини РФ в Україні, справу Навального і вбивство Бориса Нємцова, "вагнерівців" тощо.

ВОРОГ

- кремль відправив у відставку генерал-полковника ФСБ Едуарда Черновольцева, який курирував таємні лабораторії , де розробляються отрути, у тому числі для усунення опозиційних російських політиків та лібералів - The Insider

- путін підписав указ, який забороняє продаж російських нафти і нафтопродуктів, якщо країни прописують у контрактах стелю цін. Указ набуває чинності з 1 лютого і діятиме до 1 липня 2023 року. Із вступом указу в дію запроваджується заборона на експорт нафти країнам, що підтримали стелю цін.

- Міністр закордонних справ рф лавров заявив, що Україна має "подобру-поздорову" виконати вимоги країни-агресора щодо "демілітаризації та денацифікації", інакше це питання нібито вирішить армія рф. Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк відповів, що росії не допоможуть ці погрози: окупанти будуть зачищені на всій території України, а росію буде повністю демілітаризовано.

- Глава мзс росії лавров стверджує, що представники Міноборони США нібито пригрозили завдати по Кремлю "обезголовлюючого удару" – росЗМІ. лавров не уточнив, про кого саме йдеться, але російські ЗМІ стверджують, що очільник МЗС мав на увазі статтю Newsweek, опубліковану наприкінці вересня, автори якої повідомляли з посиланням на військові джерела, що США розглядають "обезголовлюючий удар" по Кремлю як один із варіантів відповіді на застосування росією ядерної зброї.

- Прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян на зустрічі з президентом рф путіним прямо висловив йому претензії у зв’язку з бездіяльністю російських "миротворців" у Карабаху, зауваживши, що вони вже 20 днів не контролюють критично важливий для постачання Лачинський коридор.

-  Найбільша фінустанова рф Сбербанк буде змушений закрити свій офіс в ОАЕ на початку 2023 року через санкційний тиск, але планує відкрити філіал у Китаї - Reuters.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-