Битва за Україну. День трьохсотий

Битва за Україну. День трьохсотий

Укрінформ
Від початку грудня силами ППО і ЗСУ вже збито 67 іранських дронів-камікадзе Shahed

Президент України приїхав до найгарячішої точки фронту міста Бахмут. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про трьохсотий день війни: чим жили Україна та українці 20 грудня 2022 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

  • Президент Володимир Зеленський із неоголошеним візитом прибув до міста Бахмут Донецької області - Офісі Президента. Президент поспілкувався з військовими, які обороняють Бахмут, відвідав передові позиції однієї з бригад, заслухав доповідь про оперативну обстановку та вручив державні нагороди захисникам. Українські військовослужбовці передали Президентові синьо-жовтий прапор зі своїми підписами для Конгресу США. Глава держави заявив, що це буде натяк щодо потреб України у посиленій підтримці з боку американських партнерів.

  • Керівництво ООН отримало листи від України, Франції, Німеччини, Великої Британії та США щодо необхідності перевірити інформацію про передачу БПЛА з Ірану до російської федерації, що суперечить резолюції Ради Безпеки ООН - Розмарі Дікарло, заступниця Генсека ООН з політичних питань. Проте США вважають, що генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш піддався тиску з боку рф, через що не направив до України офіційних осіб для перевірки використання росією іранських безпілотників.

  • У Конгресі США представили законопроєкт про фінансування уряду на суму 1,7 трлн дол., з яких передбачається виділити 44,9 млрд дол. додаткової надзвичайної допомоги Україні та союзникам по НАТО – Reuters. Лідери Сенату та Палати представників США націлені ухвалити законопроєкт та відправити його президенту Джо Байдену до кінця тижня, щоб не допустити перебоїв у роботі уряду.

  • Європейська комісія у понеділок, 19 грудня, анонсувала випуск облігацій на суму 10 млрд євро для надання макрофінансової допомоги Україні. Програма MFA+, в межах якої будуть залучати гроші для України, не передбачатиме випуск окремо деномінованих облігацій, як раніше. Натомість Єврокомісія випускатиме уніфіковані цінні папери, так звані ЄС-бонди.

  • Міністр внутрішніх справ Польщі Маріуш Камінський повідомив, що заступник голови ДСНС України Дмитро Бондар відсторонений від посади через подарований начальнику польської поліції Ярославу Шимчику гранатомет, який вибухнув у Варшаві, спричинивши травми двом особам. Напередодні глава МВС Польщі заявив, що для з’ясування ситуації з вибухом подарованого гранатомета у кабінеті глави польської поліції до Польщі має намір приїхати міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський, українська та польська сторони узгоджують термін візиту. Українські правоохоронці відкрили провадження за фактом вибуху в Головному управлінні поліції Польщі подарунку, отриманого раніше від українських колег.

ЦИТАТИ ДНЯ

  1. Володимир Зеленський, президент України: «З травня окупанти намагаються зламати наш Бахмут, але час іде – і Бахмут ламає вже не тільки російську армію, а й російських найманців, що прийшли на заміну втраченій армії окупантів».

  1. Дмитро Кулеба, глава МЗС: «Зустріч путіна і лукашенка - це черговий танок у їхньому виконанні... Але нічого драматичного принаймні з того, що нам відомо наразі, на цій зустрічі не відбулося. Наскільки нам відомо, незабаром планується ще одна зустріч путіна і лукашенка. Що б не відбувалося, ми вже навчені, ми вже биті і маємо життєвий досвід, тому ми готові до будь-яких сценаріїв. Про що б вони між собою не домовлялися, Україна до цього готова»

  1. Каімо Кууск, посол Естонії в Україні: «Найбільший виклик полягає в тому, що ніхто не знає ідеальної формули перемоги над росією. Лише тоді, коли Україна переможе і проаналізує весь досвід і зроблені кроки, можливо, ми матимемо уявлення про те, як це було зроблено. У результаті ми маємо отримати новий порядок безпеки в Європі та інструментарій для збереження світового миру і підтримки глобального миру та безпеки. Ми вже на півдорозі до цього»

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

  • За даними Генштабу підтверджено ураження підрозділами Сил оборони України 18 грудня районів зосередження живої сили та техніки противника в районах населених пунктів Пологи, Василівка і Кам’янка-Дніпровська Запорізької області: втрати противника складають понад 130 поранених окупантів, знищено до 10 одиниць озброєння і військової техніки різного типу. Інформація щодо загиблих загарбників уточнюється.

  • Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай повідомив, що російські окупанти безрезультатно контратакують на напрямку Сватове-Кремінна, а українським захисникам залишилося декілька кілометрів до Кремінної.

  • У грудні силами ППО і ЗСУ вже збито 67 іранських дронів-камікадзе Shahed - Юрій Ігнат, речник Командування Повітряних сил України.

  • росія для завдання авіаударів по Україні використовує близько 40 аеродромів, з них п'ять або шість - на території білорусі – Юрій Ігнат, речник Повітряних сил України

  • Ризик повторного наступу росіян із території білорусі залишається, але на сьогодні ударного угруповання рф там не сформовано – Олексій Резніков, міністр оборони

***

  • Ворог завдав вночі ракетних ударів по Ізюмському району Харківської області - горить об’єкт «Нафтогазу», люди не постраждали - Олег Синєгубов, голова Харківської ОВА

  • В Україну вдалося повернути 16-річного хлопця з Донеччини, незаконно депортованого до рф, там він жив у "прийомній родині" - Дмитро Лубінець, Уповноважений Верховної Ради з прав людини. Незадовго до повномасштабної війни хлопець втратив батьків, з якими проживав поблизу Маріуполя. Наразі у нього залишилася лише старша сестра.

  • За минулу добу російська армія вбила в Україні 5 цивільних і ще 8 поранила.

НОВИНИ: УКРАЇНА

  • Українці зможуть на "Укрпошті" безкоштовно обміняти 5 старих ламп на 5 LED-лампочок — Мінекономіки. Людині, яка вирішить скористатися програмою, потрібно лише попередньо залишити заявку, прийти у відділення "Укрпошти" та обміняти 5 ламп старого зразка на 5 нових світлодіодних.

  • Протягом усього наступного року Україна щомісячно буде отримувати необхідну зброю та амуніцію – Олексій Резніков, міністр оборони: «На наступний рік у мене вже укладено багато контрактів на постачання нам необхідної і зброї, і амуніції до неї. І аналогічні контракти, я вже точно знаю, мене про це інформують міністри оборони чи секретарі оборони різних країн, що у них вже теж укладено контракти».

  • Міжнародні партнери заявили про допомогу енергетичному сектору України у різних формах на загальну суму 1,4 млрд доларів – Денис Шмигаль, прем’єр-міністр

  • Міністр оборони України Олексій Резніков провів зустріч з міністром оборони Болгарії Дімітаром Стояновим, під час якої обговорили питання двостороннього співробітництва в оборонній сфері та надання необхідної допомоги Україні від Болгарії.

  • Кабінет Міністрів пропонує зупинити дію "Угоди про співробітництво в галузі трудової міграції" з росією та білоруссю.

  • Україна очікує на направлення місії Організації Об'єднаних Націй з вивчення застосування росією іранських дронів, проте ООН досі не зробила жодних кроків для цього – Дмитро Кулеба, глава МЗС

  • У Національному інституті серцево-судинної хірургії імені Миколи Амосова відкрили відділення воєнної кардіохірургії, де надають високоспеціалізовану медичну допомогу військовослужбовцям з бойовими травмами серця, пораненнями грудної клітки і серця.

***

  • Світло на Київщині почнуть давати уже сьогодні, але потрібно ще 2-3 доби на відновлення – Олексій Кулеба, голова ОВА. Без електрики зараз 80% Київської області, найскладніша ситуація в Бучанському, Вишгородському, Обухівському та частково Фастівському районах. У Київській області через масштабні руйнування магістральних електромереж, спричинені російськими атаками, немає можливості почергово забезпечувати енергопостачання жителям - "ДТЕК Київські регіональні електромережі"

  • У столиці відновили рух на всіх гілках метрополітену. Також запрацювали на вхід станції “Лісова”, “Чернігівська”, “Дарниця” та “Лівобережна - Віталій Кличко, мер Києва. Раніше Кличко інформував, що у зв’язку з різкими перепадами електричної напруги рух поїздів червоною лінією метрополітену здійснюється від станції "Академмістечко" до станції "Арсенальна". Рух наземною ділянкою призупинено, відповідно станції “Лісова”, “ Чернігівська”, “Дарниця” та “Лівобережна” тимчасово зачиняються на вхід.

  • У Києві відновили водопостачання, але потрібен певний час, щоб вода дійшла до всіх споживачів – Віталій Кличко, мер

***

  • До держбюджету України надійшли грантові кошти у розмірі 2 млрд доларів США з Цільового фонду Світового банку – Мінфін. Це вже другий транш з гранту загальним розміром 4,5 млрд доларів США.

  • Україна 19 грудня отримала від Канади додаткові 500 млн канадських доларів (екв. 367 млн доларів США) у межах кредитного договору між Україною та Канадою – Мінфін.

  • Україна з початку повномасштабної війни отримала понад 3 млрд доларів міжнародної допомоги на гуманітарні цілі, що становить близько 75% від заявленої потреби - Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій

  • Уряд від початку повномасштабної війни залучив від продажу облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) 225,7 мільярда гривень в еквіваленті.

  • За січень-листопад 2022 року в Україну імпортували товарів на 49,4 мільярда доларів, а експортували - на 40,7 мільярда доларів - Держмитслужби

  • Порти Ізмаїл, Рені та Усть-Дунайськ за січень-листопад 2022 року наростили обсяги перевалки вантажів у 2,9 раза порівняно з аналогічним періодом 2021року - Адміністрація морських портів України.

  • 20 грудня, з морських портів Одеської області вийшло 4 судна з 129 тис. т української агропродукції на борту – Мінінфраструктури

  • Україна уклала угоду з американською корпорацією Space Exploration Technologies Corp. Ілона Маска щодо постачання понад 10 тисяч терміналів супутникового зв'язку Starlink - Михайло Федоров, віцепрем'єр-міністр з питань цифрової трансформації. Пристрої будуть відправлені до України найближчими місяцями.

  • НАК «Нафтогаз» постачатиме газ для виробників електроенергії за ціною, нижчою від ринку. Залежно від умов поставки: 11 000 грн та 16 500 грн за 1000 кубометрів.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

  • Видання "The Economist" назвало Україну країною року у 2022 році за героїзм її народу та спротив кривднику.

  • У новий пакет оборонної допомоги США, про який буде оголошено вже цього тижня, увійдуть системи для перетворення звичайних авіабомб на "розумні боєприпаси" з точним наведенням – CNN

  • Високий представник ЄС Жозеп Боррель на зустрічі з міністром закордонних справ Ірану зажадав від Тегерана негайно припинити військову допомогу росії та наголосив на необхідності до повернення країни до переговорів щодо її ядерної програми.

ВОРОГ

  • путін проведе 21 грудня розширене засідання колегії Міноборони рф, повідомили в кремлі. Зазначається, що в засіданні візьмуть участь командування російських військових округів, видів і родів військ ЗС РФ, керівники центральних органів військового управління та представники федеральних органів виконавчої влади.

  • російська влада планує передати Ірану передові військові компоненти в обмін на поставлені понад 300 дронів-камікадзе, якими москва атакує українські міста – Бен Воллес, міністр оборони Британії

  • Нещодавній візит путіна до штабу так званої спеціальної військової операції мав показати колективну відповідальність за провали у війні з Україною та зняти з нього відповідальність за військові невдачі – розвідка Британії

  • У російській Чувашії стався вибух і почалася пожежа на магістральному газопроводі Уренгой – Помари – Ужгород, внаслідок чого загинули троє людей - ЗМІ. Вибух стався на газопроводі між селом Калініно і селом Ямбахтіно Вурнарського району Чувашії. За попередньою інформацією, стався витік газу.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-