На початку вторгнення російська авіація переважала українську вчетверо — Забродський

На початку вторгнення російська авіація переважала українську вчетверо — Забродський

Укрінформ
Авіаційне угруповання рф на початку повномасштабного вторгнення налічувало майже пів тисячі бойових літаків та кілька сотень гелікоптерів, таким чином переважаючи по кількості авіаційний склад Повітряних сил України приблизно в чотири рази.

Про це в статті для Укрінформу «Вітчизняна війна. Протиборство в повітрі» повідомив перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони і розвідки, генерал-лейтенант Михайло Забродський.

«Лише авіаційне угруповання вздовж наших кордонів, створене напередодні вторгнення, налічувало майже пів тисячі бойових літаків та кілька сотень гелікоптерів. Цілком можливо, що дані були повністю адекватні, якщо за основу брати відомість чисельного складу літаків і вертольотів. Варто додати, що станом на лютий цього року лише зазначене потужне об’єднання ВКС рф за кількістю бойових літаків чисельно переважало списочний авіаційний склад ПС ЗСУ приблизно в чотири рази», - зазначив Забродський.

За його словами, з перших днів широкомасштабного вторгнення в українському небі та в прилеглих районах одночасно могло перебувати до сотні бойових літаків та вертольотів противника. Кількість російських лише крилатих ракет, використаних проти України за перші три доби, швидко стала зіставною із загальною їх витратою в операції в Сирії.

Забродський також зазначив, що за планами противника протягом перших однієї-трьох діб стратегічної повітряної наступальної операції повинна була зникнути українська ППО, протягом ще одного тижня – залишки бойової авіації. Разом з тим, підкреслив він, українська ППО вистояла та відчайдушно чинила спротив. Недооцінивши рівень її живучості, а також стійкість, відвагу й впертість українських льотчиків і зенітників, ворог зухвало списав її з розрахунків. Противник вирішив, що завоював панування в повітрі та приступив до виконання свого головного завдання – авіаційної підтримки сухопутних угруповань, сказав Забродський. За його словами, цей катастрофічний для ворога прорахунок надав вкрай необхідний для української ППО перепочинок та час на перегрупування. В результаті число перехоплень повітряних цілей виявилося неочікувано високим для противника.

Читайте також: Забродський: росія буде використовувати «Іскандери» вибірково, більше запускатиме іранських ракет

«Виявилося, що “надсучасні” Су-34 та Су-35, модернізовані МіГі, Мі та Ка різних індексів, “Іскандери”, “Калібри” та “Ха-шки”, яким, за твердженнями путіна, “аналоговнєт”, чудово виявляються, збиваються та падають, палаючи, на землю. Досвід російських орденоносних асів, який вони набули, бомбардуючи беззахисні міста і селища Сирії, виявився взагалі марним для війні в Україні, а кількість “тих, що не повернулися з бойового вильоту”, стрімко збільшувалася», - повідомив Залужний.

Водночас він вважає, що досягнутий важкою ціною відносний паритет з ворогом у повітрі є хитким та нестабільним, а ситуація з протидією ракетному терору рф, на жаль, далека від контрольованої. Перенесення противником повітряних ударів по об’єктах енергопостачання має руйнівні наслідки для мільйонів українців і національної економіки. Від атак з повітря продовжують гинути цивільні люди і нести втрати Збройні сили України. Групові бомбові авіаційні удари противника відходять у минуле, але застосування крилатих ракет і ударних БПЛА, як і раніше, становлять смертельну небезпеку, констатував він. Водночас, як вважає Забродський, те, що відбувається, значно відрізняється від того, що мало б відбутися, за планами російського командування, ще більш як пів року тому.

Як повідомляв Укрінформ, російські загарбники здійснюють ракетні удари по Україні з першого дня повномасштабного вторгнення 24 лютого. Із 10 жовтня росія цілеспрямовано атакує ракетами і дронами українську енергетичну інфраструктуру.

Президент Володимир Зеленський 16 грудня зазначив, що росія випустила по Україні тисячі ракет, які могли б знищити інфраструктуру будь-якої країни, однак українці ефективно чинять спротив російському терору.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-