Битва за Україну. День двісті дев’яностий

Битва за Україну. День двісті дев’яностий

Укрінформ
Країни Євросоюзу досягли угоди про надання Україні пакету фінансової допомоги у розмірі 18 млрд євро у 2023 році. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про двісті дев’яностий день війни: чим жили Україна та українці 10 грудня 2022 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

-  Країни Євросоюзу досягли угоди про надання Україні пакету фінансової допомоги у розмірі 18 млрд євро - прес-служба Ради ЄС. Пропозиція була прийнята сьогодні і буде подана до Європейського парламенту для можливого ухвалення наступного тижня. Пакет передбачає структурні рішення щодо фінансової підтримки України у 2023 році. Сума кредиту, який буде надано Україні 2023 року, становитиме 18 млрд євро, кредити матимуть 10-річний пільговий період. Держави-члени покриватимуть основну частину процентних витрат за рахунок зовнішніх призначених доходів. Гарантії щодо цього запозичення будуть надані або з бюджету ЄС або державами-членами.

-  Пентагон дав мовчазну згоду на далекобійні удари Києва по цілях на території росії після численних ракетних ударів путіна по критичній інфраструктурі України - The Times з посиланням на джерела у міністерстві оборони США.

-  США розраховують до весни 2023 року сформувати та профінансувати роботу 100 розмінувальних команд в Україні - Майкл Тірре, представник Державного департаменту США, менеджер у справах Європи. На тренування, обладнання, а також забезпечення роботи команд із розмінування в Україні Державний департамент США цього року виділяє 91,5 млн доларів.

-  білорусь погоджується на транзит українських зернових через свою територію для експорту з литовських портів - Стафен Дюжаррік, речник Генсека ООН.
білоруський заступника міністра закордонних справ Юрій Амбразевич поінформував керівника ООН про те, що його країна «без жодних попередніх умов погодиться на транзит українських зернових». Водночас президент Литви Гітанас Науседа сказав, що пропозиція білорусі  - це пастка, давайте не потрапляти в неї.

-  Влада Марокко на прохання Сполучених Штатів ухвалила рішення передати Україні запчастини до танків Т-72, ставши першою державою Африки, яка надасть Києву військову допомогу - Le Journal de l'Afrique.

ЦИТАТИ ДНЯ

  1. Дмитро Кулеба, глава МЗС: «Майбутнє євроатлантичної безпеки вирішується зараз на полі бою в Україні. Після війни наша держава матиме одну з найпотужніших армій світу, найпотужнішу армію Європи, якщо враховувати бойовий досвід та морально-психологічний стан, військове обладнання. З боку Північноатлантичного альянсу було б нерозумно не взяти до складу такого потужного контрибутора безпеки, як Україну».

  1. Борис Джонсон, колишній прем’єр-міністр Великої Британії: «Правда полягає в тому, що він (путін – ред.) боїться ескалації. Це не була загроза з боку НАТО, яка «спровокувала» його на вторгнення. Це були десятиліття млявості та нерішучості Заходу стосовно статусу України, що й спонукало хулігана зробити помилку. Захід спокутував свою помилку приголомшливою демонстрацією злагодженості та єдності з лютого, але він повинен бути ще сильнішим і сміливішим. Заради всього світу, давайте допоможемо цим відважним українцям завершити справу, і чим швидше, тим краще».

  1. Дмитро Лубінець, уповноважений Верховної Ради з прав людини: «Ми, з одного боку, вимагаємо, щоб комітет (Міжнародний комітет Червоного Хреста – ред.) щось змінив у своїй діяльності, а з іншого боку, так, ми офіційно їм сказали: ми шукаємо альтернативу. Навіть якщо буде в майбутньому дві організації, навіть якщо Міжнародний комітет Червоного Хреста покаже нарешті свою ефективність, то дві організації краще, ніж одна»

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

-  У районі Бахмута Донецької області, де тривають найзапекліші бої на фронті, росіяни змінили тактику і тепер створюють штурмові загони, які поділяються на групи та підгрупи - Сергій Череватий, речник Східного угруповання військ ЗСУ

-  ЗСУ уразили район зосередження окупантів у Мелітополі: до 150 загарбників отримали поранення, 50 з них доставлено до лікарні. Інформація щодо ліквідованих уточнюється – Генштаб.

-  Вночі ЗСУ завдали ефективних ударів по окупантах у кількох тимчасово захоплених населених пунктах Запорізької області. В Енергодарі було знищено до 8 БМП та ворожу артилерію. "Бавовна" також відвідала Молочанськ, Токмак і Бердянськ, відомо про знищення штабу російської ФСБ та складу боєприпасів.

-  Уночі над Херсонською, Миколаївською та Одеською областями Повітряні сили збили 10 із 15 ворожих дронів-камікадзе "Shahed-136/131" - командування Повітряних сил ЗСУ.

-  Голова військової адміністрації Луганської області Сергій Гайдай повідомив, що українські військові підійшли впритул до Кремінної і знаходяться в декількох кілометрах від міста. Гайдай зазначив, що деокупація Луганщини буде дуже складною, адже росіяни "добре підготувалися", щоб захищати свої позиції.

-  Вночі ворог поцілив по об'єктах енергетичної інфраструктури на Одещині, завдавши суттєвих руйнувань. В Одесі відключено від електроенергії всіх споживачів, крім критичної інфраструктури – пресслужба ДТЕК.

-  У т.о. смт Совєтскоє у Криму зранку горіли казарми, де розміщували нещодавно мобілізованих росіян - ЗМІ. Повідомляють, що в казармах перебувало від кількасот до тисячі мобілізованих.

***

-  На даний час у колонії в окупованій Оленівці Донецької області утримується 150 громадян України, серед яких і цивільні, й військові - Дмитро Лубінець, уповноважений ВР з прав людини.  Він додав, що нас (представників України – ред.) вкотре туди не допускають. Судячи з усього, ми отримаємо доступ до Оленівки тільки після того, як наші ЗСУ звільнять Оленівку.

-  Херсонщину за добу обстріляли понад 50 разів: 2 загиблих, 8 поранених. Через обстріли 2,5 тисячі абонентів знову без електрики – ОВА.

-  російські ракетні атаки з 1 вересня пошкодили та зруйнували понад 390 закладів освіти, а з початку повномасштабного вторгнення в Україну – більш як 2,8 тисячі - Сергій Шкарлет, міністр освіти і науки України.

НОВИНИ: УКРАЇНА

-  Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час зустрічі з президенткою МКЧХ Мір'яною Сполярич у Києві закликав Міжнародний комітет Червоного Хреста (МКЧХ) допомогти зі звільненням українських військовополонених та зупинити насильницьке переміщення українських дітей в рф.

-  Співробітники СБУ проводять контррозвідувальні (безпекові) заходи на об’єктах УПЦ МП на Харківщині. Під час обшуків СБУ Служба безпеки України виявила на території Харківської єпархії УПЦ (МП) сотні тисяч готівки, прокремлівську літературу та сухпайки російських загарбників.

-  Кабінет Міністрів вніс зміни до положення про порядок, умови та критерії встановлення інвалідності, які передбачають причинний зв'язок інвалідності з пораненням чи іншим ушкодженням здоров’я, одержаним від вибухонебезпечних предметів – Міністерство охорони здоров’я.

-  У Херсоні відновили електропостачання і теплопостачання – Кирило Тимошенко, заступник керівника ОП.

-  На п’яти станціях метро у Дніпрі запрацювали цілодобові "пункти незламності" -  департамент транспорту Дніпровської міської ради в Телеграмі. "Пункт незламності" в управлінні метрополітену працюватиме цілодобово у випадку блекауту, а на станціях метро - завжди цілодобово.

-  Держдеп США оголосив про введення персональних санкцій проти судді Окружного адмінсуду суду Києва Павла Вовка через корупцію та перешкоджання правосуддю, а також проти членів його родини. Вовк заявив, що "спокійно переживе" накладені на нього Держдепартаментом США санкції та продовжує наполягти на безпідставності висунутих обвинувачень.

-  НЕК «Укренерго» спрямує понад 400 млн євро на придбання необхідного обладнання для відновлення та реконструкції енергетичної інфраструктури. У компанії уточнили, що вже найближчим часом будуть підписані Договір гарантії між Україною та ЄБРР, а також Кредитна угода між Укренерго та ЄБРР. Це дозволить спрямувати необхідні кошти для відновлення пошкодженого обладнання, а також для фінансування операційних витрат та підтримки фінансової стабільності компанії.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

-  У понеділок, 12 грудня, у Брюсселі відбудеться зустріч міністрів закордонних справ ЄС та країн-учасниць "Східного партнерства". Вони  обговорять безпекові виклики у зв’язку із російською агресією проти України, а також розглянуть координацію дій із подальшого економічного розвитку, впровадження економічних та соціальних реформ, підвищення загальної стійкості країн регіону.

-  Німеччина не має власних систем протиповітряної оборони Patriot, які вона могла б передати Україні, а всі розміщені на її території такі комплекси є складовою системи колективної оборони НАТО - Тобіас Лінднер, державний міністр Міністерства закордонних справ Німеччини

-  Уряд Австралії у відповідь на порушення прав людини Іраном та росією і вторгнення в Україну запровадив санкції за «Актом Магнітського» проти 13 фізичних та двох юридичних осіб із росії та Ірану. Австралія приєднується до партнерів і оголошує про подальші цільові санкції проти трьох іранських фізичних осіб та однієї компанії, причетних до постачання безпілотників росії для використання проти України.

-  Питання, по якому росія скликала засідання РБ ООН, про начебто незаконні потоки західних озброєнь з України, є черговою теорією змови, яку москва прагне поширити, аби відвернути увагу від власних порушень - Річард Мілс, заступник постійного представника США при ООН.

-  Європейська комісія знову підтвердила, що нещодавні зміни, спрямовані на покращення антикорупційних гарантій в Угорщині, не усунули побоювання щодо стану демократії в країні, і не є підставою для передачі їй коштів на суму до 13,3 млрд євро – Reuters. ЄС заблокував кошти через побоювання щодо корупції та низької незалежності судової системи в Угорщині, яка, у свою чергу, наклала вето на позику ЄС Києву та пропозицію щодо глобального корпоративного податку.

-  В Осло вручили Нобелівську премію миру лауреатам з України, росії та білорусі. На церемонії вручення премії лауреати говорили про війну росії проти України, воєнні злочини російських солдатів, диктатуру путіна, порушення прав людини режимами білорусі та росії.

-  У Дрездені зранку 10 грудня невідомий чоловік почав стрілянину і взяв у заручники відвідувачів ТЦ. Згодом нападника затримали правоохоронці - Radio Dresden. Інцидент трапився в ТЦ Altmarktgalerie, що у центрі німецького міста. Під час затримання нападника вдалося звільнили 2 людей, 1 людина загинула.

ВОРОГ

-  На початку 2023 року ще 30 співробітників посольства росії у США змушені будуть залишити територію Сполучених Штатів і повернутись до рф - Анатолій Антонов,  очільник російської дипмісії. Причиною зменшення кількості дипломатів посольства є візові обмеження з боку американської сторони.

-  Іран став одним із головних військових союзників росії після її вторгнення до України -  розвідка Британії. Найближчими місяцями підтримка Іраном російських збройних сил, ймовірно, зросте: росія намагається отримати більше зброї, включаючи сотні балістичних ракет.

-  росія вимагає від Фінляндії притягнути до відповідальності осіб, які 6 грудня у Гельсінкі спалили прапор росії – МЗС. 6 грудня під час масових демонстрацій у Гельсінкі, присвячених Дню незалежності Фінляндії, група осіб спалила прапор російської федерації.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-