Битва за Україну. День двісті вісімдесят сьомий

Битва за Україну. День двісті вісімдесят сьомий

Укрінформ
ЗСУ впродовж доби уразили 3 пункти управління, 2 райони зосередження особового складу, район зосередження артилерії та 2 склади боєприпасів окупантів 

Сенат США погодив в оборонному бюджеті $800 млн для України. Це на $500 млн більше, ніж раніше запитував президент Байден. Слава Україні!

Ми зібрали для вас інформацію про двісті вісімдесят сьомий день війни: чим жили Україна та українці 7 грудня 2022 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

  • Сенат США підтримав проєкт оборонного бюджету: американські законодавці погодилися надати Україні не менше 800 млн дол. додаткової допомоги в галузі безпеки наступного року, згідно із законопроєктом про оборонну політику на суму 858 млрд дол., оприлюдненому у вівторок - Reuters. Закон про дозвіл на національну оборону на 2023 фінансовий рік (NDAA) санкціонує додаткові витрати на Ініціативу сприяння безпеці України, що на 500 млн дол. більше, ніж запит президента США Джо Байдена.

  • Верховний суд Франції підтвердив рішення Міжнародного арбітражу про стягнення з рф на користь Ощадбанку 1,1 млрд доларів плюс відсотки за захоплення активів в окупованому Криму - Ірина Мудра, заступниця міністра юстиції України. У жовтні 2021 року Ощадбанк подав апеляцію до Касаційного суду Франції за винесеним у березні вердиктом Апеляційного суду Парижа, який скасовував рішення про відшкодування рф на користь банку близько 1,4 млрд дол. російське Міністерство юстиції заявило, що рф не визнає рішення міжнародного арбітражу і не буде компенсовувати збитки Ощадбанку.

  • Турецька компанія Karpowership може та планує постачати електроенергію в Україну через Молдову та Румунію, розмістивши там плавучі електростанції - кораблі, на яких встановлена ​​енергетична установка. Очікувана сумарна потужність приблизно 300-400 мегават. Силові кораблі можуть почати подачу електроенергії протягом одного місяця після узгодження технічних, комерційних та безпекових деталей.

  • Компанія терору проти українських дипломатів безпрецедентна за своїми масштабами не лише в контексті України, але і на світовому рівні — 31 випадок в 15 країнах – Дмитро Кулеба, глава МЗС. За останні дві доби підозрілі пакунки надійшли до посольств України в Італії, Польщі, Португалії, Румунії та Данії, а також консульства в Гданську.

  • Варшава розчарована рішенням Берліна не передавати Україні комплекси Patriot - Маріуш Блащак, міністр національної оборони Польщі. У зв’язку з цим рішенням Польща переходить до робочих переговорів з Німеччиною щодо розміщення пускових установок цих ракет на своїй території та їх включення до польської системи управління військами. Пізніше стало відомо, що Німеччина і Польща дійшли згоди, що комплекси Patriot будуть розміщені на польській території біля кордонів з Україною.

  • Після того, як латвійський регулятор анулював ліцензію на мовлення телеканалу «Дождь», він буде недоступний і в Литві - сайт Литовської комісії з радіо та телебачення

ЦИТАТИ ДНЯ

  1. Єнс Столтенберг, генсек НАТО: «Умови для дипломатичного рішення зараз відсутні. Чим більше ми хочемо мирного рішення, тим більш терміново ми повинні надати військову підтримку Україні. Нам потрібно усвідомити, що коли ця війна закінчиться, це не означає, що ми зможемо повернутися до якихось добрих чи нормальних відносин із росією».

  1. Олексій Данілов, Секретар РНБО: «Україна вже 3205 днів перебуває в стані постійної і безперервної військової ескалації, якщо цього хтось не помітив. Для нас не може бути більшої ескалації, ніж вбивство режимом путіна 444 українських дітей, тисяч військових та цивільних, втрата території і руйнування нашого мирного життя. Найкращий метод "не допустити ескалації конфлікту" - це ліквідація власне причини "ескалації конфлікту" - а саме повна і безумовна воєнна поразка т.зв. росії з наступною депутінізацією, денуклеарізацією і дерашиєзацією російських "населенцев»

  1. Штеффен Гебештрайт, речник федерального уряду Німеччини: «Україна має право на самооборону, яке випливає зі статті 51 Статуту ООН. Україна не зобов'язана обмежувати оборонні зусилля власною територією».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

  • Збройні сили України впродовж доби уразили 3 пункти управління, 2 райони зосередження особового складу, район зосередження артилерії та 2 склади боєприпасів окупантів – Генштаб

  • Збройні сили України вночі знищили 14 безпілотних літальних апаратів Shahed - Повітряні сили ЗСУ

  • На Луганському напрямку російські окупаційні війська готують контрнаступальну операцію, однак ЗСУ знають про всі плани ворога та протидіють цьому - Сергій Череватий, речник Східного угруповання військ

  • В Управлінні стратегічних комунікацій Апарату головнокомандувача ЗСУ припустили, що причиною вибуху на російському військовому аеродромі Енгельс-2 під Саратовом могли стати низький рівень підготовки та нехтування правилами безпеки з боку технічного персоналу.

  • Російські окупанти завдали ударів по ринку, автостанції, заправках та житлових будинках міста Курахове на Донеччині, щонайменше 8 загиблих цивільних і 5 поранених – Павло Кириленко, голова ОВА

НОВИНИ: УКРАЇНА

  • Президент Зеленський провів чергове засідання Ставки верховного головнокомандувача. Розглядались кроки щодо зменшення бойових можливостей російських окупантів. Учасники заслухали інформацію про перебіг відновлення енергетичної системи України.

  • Яворівський районний суд Львова визнав мера Чернігова Владислава Атрошенка винним у скоєнні дій в умовах конфлікту інтересів і на рік позбавив його права обіймати посаду міського голови – ЗМІ. Також суд оштрафував його на 6,8 тис. грн. У серпні 2022 року чернігівський міський голова Атрошенко дав розпорядження своєму водієві вивезти автівку дружини Tesla Model X за кордон. Чиновник діяв в умовах конфлікту інтересів, адже водій забезпечує транспортне обслуговування міського голови виключно в межах виконання ним посадових обов’язків. У вересні НАЗК склало протокол щодо конфлікту інтересів у чернігівського міського голови за ч.ч. 1, 2 ст. 172–7 КУпАП — порушення вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів.

  • Співробітники Служби безпеки України проводять контррозвідувальні заходи на об’єктах УПЦ (МП) у Черкаській, Волинській та Херсонській областях.

  • Щорічний міжнародний форум "Креативна Україна" розпочав свою роботу у Києві. Цього разу він присвячений темі, яка стосується ролі креативних індустрій та культури України в сучасних реаліях. Форум є найбільшою у Східній Європі платформою для обговорення напрямків державної політики у сфері культури та креативних індустрій. Щороку подія збирає кількадесят спікерів із понад 10 країн.

  • Якщо не буде нових обстрілів, Україна може повернутися до планових графіків вимкнення електроенергії вже цього тижня – Укренерго

  • Вищий антикорупційний суд відправив у СІЗО підозрюваного створенні злочинної організації бізнесмена Бориса Кауфмана із альтернативною заставою у 129 мільйонів гривень - Центр протидії корупції. Прокурор САП просив арештувати Кауфмана без застави, але окремо згадав, що якщо застава буде, то її розмір мав би становити 496 млн 200 тисяч грн. Суд вирішив інакше.

  • АТ "Укрпошта" 9 грудня презентуватиме довгоочікувану поштову марку "Херсон – це Україна!", присвячену звільненому місту-герою. Номінальна вартість марки 12 грн за або 72 грн за аркуш з 6 марок. До марки буде випущено конверт «Перший день», немаркований художній конверт та дві художні картки.

  • Нещодавні атаки росії на Україну пошкодили 350 об'єктів з видобутку природного газу в країні. Видобуток має бути відновлений до кінця року - Олексій Чернишов, голова НАК "Нафтогаз України". Чернишов сказав, що втрата потужностей з видобутку газу оцінюється в 700 млн доларів.

***

  • До платформи United24 за сім місяців роботи долучилися люди зі 110 країн світу, а загальна сума благодійних внесків перетнула позначку 237 мільйонів доларів – Мінцифри

  • Україна вже отримала понад 2,2 млрд грн доходів завдяки арешту Бюро економічної безпеки російських та білоруських активів.

  • З морських портів Одеської області вийшло 4 судна з 149,3 тис. т агропродукції на борту – Мінінфраструктури. Зазначається, що серед цих суден є балкер SUGAR, який доставить 37,5 тис. т олії для Індії.

  • Державна митна служба України за січень – листопад 2022 року перерахувала 264,1 млрд грн митних платежів до державного бюджету - Держмитслужба

  • Україна отримає грант на 200 млн євро від Німеччини для підтримки внутрішньо переміщених осіб (ВПО) - Мінфін.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

  • Американський журнал Time за підсумками 2022-го назвав персоною року Володимира Зеленського та "дух України" - сайт видання. 5 грудня президента України Володимира Зеленського визнали людиною року за версією Financial Times.

  • Сполучені Штати не втручаються у процес розробок і розвитку в Україні власного бойового потенціалу для завдання ударів на великій відстані - Ллойд Остін, міністр оборони США

  • У Німеччині проходить масштабний рейд проти членів угруповання, яке підозрюють у тероризмі та підготовці державного перевороту - Федеральне управління кримінальної поліції. «25 осіб були заарештовані сьогодні вранці, підозрюваних звинувачують у створенні або підтримці групи, яка має на меті заміну існуючого державного ладу в Німеччині. Серед тих, хто підтримував угруповання, названа громадянка росії Віталія Б. Серед головних підозрюваних – член аристократичної родини, колишній депутат Бундестагу від правої «Альтернативи для Німеччини», кілька колишніх офіцерів спецназу Бундесверу.

  • Країни НАТО розглядають можливість використати кошти, що залишилися з програми для підтримки сил безпеки Афганістану, для надання Україні в найближчі тижні - Politico.

  • Сполучені Штати дали зрозуміти уряду Німеччини, що підтримують постачання німецьких основних бойових танків Leopard 2 в Україну, якщо Берлін зважиться це зробити – ЗМІ. За даними джерел, радник американського президента з національної безпеки Джейк Салліван уже повідомив про це раднику канцлера із зовнішньої політики Єнсу Плетнеру ще в жовтні.

  • Бундесвер надасть Україні 16 броньованих мостоукладальників Biber та п’ять інженерних машин розгородження (ІМР) Dachs - Крістін Ламбрехт, міністр оборони Німеччини. Країна вже поставила 17 мостоукладальних систем, Києву також передали комплексний пакет допомоги на зимовий період з генераторними установками, польовими обігрівачами, наметами, одягом та пайками на суму близько 11 мільйонів євро.

ВОРОГ

  • росію виключили з Парламентської асамблеї Організації Чорноморського економічного співробітництва (ПАЧЕС) - Олександр Маріковський, народний депутат від "Слуги народу".

  • путін заявив, що в проведенні додаткової мобілізації в рф немає смислу, а в Україні начебто перебуває уже 150 тисяч мобілізованих і що російська агресія в Україні може стати тривалим процесом. Також він сказав, що росія продовжить послідовну боротьбу за свої національні інтереси – «спочатку мирними засобами», але якщо це не допоможе - усіма наявними – росЗМІ. Це те, що підписується «без слів»…

  • Росія замовила в Ірану нову партію озброєння, у тому числі сотні балістичних ракет і безпілотників - Zeit з посиланням на джерела в ООН. Повідомляється, що зброя ще не відвантажена, але вона є в книгах замовлень.

  • У Курській області росії, що межує з Україною, почали будувати оборонні споруди – у полях встановлюють бетонні пірамідальні протитанкові споруди, відомі як "зуби дракона" - Роман Старовойт, губернатор Курської області рф

  • У білорусі планують запровадити смертну кару для чиновників і військових за "державну зраду" - пресслужба Національних зборів Білорусі. Депутати ухвалили в першому читанні законопроєкт "Про зміну кодексів з питань кримінальної відповідальності", який вносить зміни до санкції частини 2 статті 356 КК Білорусі.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-