Ворог затопив головну насосну станцію Каховського магістрального каналу - Хлань

Ворог затопив головну насосну станцію Каховського магістрального каналу - Хлань

Укрінформ
Ворог затопив головну насосну станцію Каховського магістрального каналу, є загроза, що південь залишиться без зрошення.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомив депутат Херсонської облради Сергій Хлань.

«На жаль, інформація про затоплення ГНС (головної насосної станції) Каховського магістрального каналу внаслідок обстрілу окупантів, підтверджується. Це загрожує тим, що Південь залишиться без зрошення, а Іванівський та Генічеський райони Херсонської області та частина Запорізької без питної води», - написав Хлань.

Як повідомив Центр журналістських розслідувань з посиланням на працівників управління головного Каховського магістрального каналу (УГКМК), 30 листопада на головній насосній станції управління головного Каховського магістрального каналу (УГКМК) були затоплені всі підземні приміщення, розташовані нижче рівня води – це чотири поверхи загальною висотою 16 метрів.

Зазначається, що протягом листопада російські окупанти постійно обстрілювали УГКМК, Любимівку і Каховку з боку Таврійська і Нової Каховки. Суто технічно будівлю ГНС зруйнувати або підірвати дуже складно. Однак через потужні обстріли був підірваний шандор – затворний щит для утримання та спуску води – п’ятої робочої машини. Теоретично це не мало би призвести до пошкодження робочої магістралі каналу. Але там могла виникнути вибухова хвиля, яка могла розірвати камеру одного з насосів. «Утім, що б не було причиною, герметизація ГНС порушена, а її машинну залу затопило ґрунтовими водами. Це – факт», – розповіли співробітники УГКМК.

За словами фахівців, через підтоплення нижніх поверхів будівлі ГНС у воді опинилась система вентиляції, дренажні насоси, всі десять основних насосних агрегатів (два з яких разом із електродвигунами), ліфтові шахти. Пошкоджені шафи управління. На всій території УГКМК зупинене електропостачання, а потужності запасного дизель-генератора не вистачить для роботи об’єктів каналу. Та й де зараз цей генератор – ніхто не знає. Працівники припускають, що його викрали російські військові.

Вціліла частина електродвигунів, розташованих вище рівня води в будівлі головної насосної станції. Проте, якщо протягом місяця всю воду не відкачати з машинної зали станції, то через морози і високу вологість вони також вийдуть з ладу і відновити їх буде складно.

Для точного розуміння причини і характеру всіх пошкоджень та їхнього усунення потрібен доступ водолазів до будівлі ГНС. Однак окупанти вже давно не допускають на територію УГКМК його співробітників і розпустили всю охорону. Там перебувають військові з «днр» і «лнр», а також призначене загарбниками нове «керівництво» каналу.

Читайте також: Ворог за добу 34 рази обстріляв Херсонщину

За словами працівників каналу, без постійного підкачування дніпровської води бетонні плити по всьому руслу каналу взимку під дією льоду можуть бути зруйновані. Тож пошкодження і затоплення головної насосної станції можуть призвести до поступового знищення всіх об’єктів магістрального каналу, до яких входять 61 насосна станція і близько 200 технічних споруд.

Фото: esu.com.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-