Битва за Україну. День двісті вісімдесятий

Битва за Україну. День двісті вісімдесятий

Укрінформ
США організовують "енергетичний ленд-ліз" для України, а також розглядають можливість відправки систем протиракетної оборони Patriot

Тим часом ЗСУ уразили підрозділи противника в районі населених пунктів Інженерне, Пологи та Токмак у Запорізькій області, втрати противника склали близько 100 осіб пораненими, знищено 5 одиниць військової техніки. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про двісті вісімдесятий день війни: чим жили Україна та українці 30 листопада 2022 року.

Зустріч міністрів закордонних справ країн НАТО

  • У Бухаресті проходить другий день зустріч глав МЗС країн НАТО, на якій союзники обговорюють найважливіші питання євроатлантичної безпеки.

  • Союзники по НАТО наразі концентрують увагу на наданні Україні негайної та невідкладної допомоги для захисту від російської агресії, оскільки будь-які розмови про повноцінне членство України в НАТО будуть можливими лише тоді, коли Україна переможе та збереже себе як суверенна та демократична європейська держава – заявив на зустрічі Єнс Столтенберг, генеральний секретар НАТО.

  • Міністри закордонних справ України і Польщі Дмитро Кулеба і Збігнєв Рау обговорили посилення України впродовж зими.

  • Європа повинна збільшити свою присутність на Західних Балканах, щоб обмежити вплив росії - Антоніо Таяні, міністр закордонних справ Італії.

  • Глава МЗС Естонії Урмас Рейнсалу закликав союзників почати виділяти значно більше грошей на підтримку України. Він додав, що стратегічний перелом настав би, якби всі країни Альянсу виділили 1% свого валового внутрішнього продукту на закупівлю зброї для ЗСУ та іншу військову допомогу.

  • Схема дій путіна зрозуміла: він хоче заморозити та виснажити українців, перетворивши на зброю енергію та продовольство, причому не лише у Європі, а й в усьому світі. Але його стратегія не спрацювала і вже не спрацює - Ентоні Блінкен, державний секретар США

НАЙВАЖЛИВІШЕ

  • Німецький Бундестаг визнав Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу. Резолюція була прийнята більшістю голосів, без підрахунку, шляхом підняття рук. Проголосували «за» 4 фракції. Ліві і Альтернатива для Німеччини утрималися.

  • США намагаються організувати "енергетичний ленд-ліз" для України – NYT. Як зразок для діяльності енергетичної контактної групи використовуватимуть групу з оборони – тобто формат Рамштайн. В останньому зараз бере участь понад 50 країн та організацій.

  • НАТО обговорює фінансування виробництва боєприпасів радянського зразка для України – Ентоні Блінкен, держдеп США. У неділю The New York Times повідомила, що НАТО обговорює можливість інвестування в старі заводи в Чехії, Словаччині і Болгарії з метою відновлення виробництва снарядів радянських часів для артилерійського озброєння України.

  • США та їх союзники зосереджені на наданні систем ППО Україні – Ентоні Блінкен, держсекретар США. Блінкен не уточнив, чи мають намір США надати Україні зенітно-ракетні комплекси MIM-104 Patriot. Раніше в Пентагоні заявляли, що США розглядають можливість відправки систем протиракетної оборони Patriot в Україну, аби забезпечити здатність нашої країни протистояти російським обстрілам.

  • Єврокомісія пропонує створити суд ООН для розслідування злочину агресії рф проти України та відпрацювати правовий механізм використання заблокованих ресурсів росії для виплати компенсацій Україні за завдану шкоду, а також спрямувати ці кошти на відбудову країни - Урсула фон дер Ляєн, президент Європейської комісії.

  • До посольства України в Іспанії надійшов конверт, який під час огляду вибухнув в руках коменданта - МЗС. Комендант отримав незначні поранення, нині він госпіталізований, йому надається необхідна медична допомога. На місці вже працюють іспанські правоохоронці та піротехнічна служби. Поштове відправлення було спрямоване на адресу посла, а серйозніших наслідків вибуху вдалося уникнути завдяки реакції та професійним діям персоналу дипустанови.

  • Європейська Комісія визнала недостатніми зусилля Угорщини у запровадженні необхідних реформ, зокрема, у системі державного управління та у сфері верховенства права й незалежності судових рішень, тому рекомендує заморозити виділення 7,5 млрд євро для Угорщини у рамках фінансування ЄС.

ЦИТАТИ ДНЯ

  1. Дмитро Кулеба, глава МЗС: «Всіх цікавить тема Patriot – систем ППО. Скажу вам так: якщо раніше про це навіть ніхто не розмовляв крім нас – лише ми порушували це питання постійно, але розмови як такої не було – то зараз розмова відбувається, і це дуже предметна розмова і ми будемо працювати далі на результат».

  1. Марко Бушманн, міністр юстиції Німеччини: «З урахуванням того, що ми робимо сьогодні, рішення про реалізацію "Північного потоку-2" після анексії Криму в 2014 році було внеском Німеччини у розв'язання війни в Україні. Вважаю, що наш обов'язок – дивитися правді в очі і робити з неї правильні висновки».

  1. Анджей Дуда, президент Польщі: «Польща та інші народи Центральної Європи знають, що означає «русский мир». Під цим словом для нас не ховається нічого доброго. Ми знаємо, що це означає рабство. Ми знаємо, що це означає несвободу. Ми знаємо, що це дуже часто означає ув'язнення, страждання і смерть, тому що ми зазнали таких переживань у нашій історії. Ми готові захищатися від радянського чи російського гнобителя».

  1. Крістіне Ламбрехт, міністр оборони ФРН: «Добре підготовлені та оснащені збройні сили - це найкраща безпекова гарантія для України, а також і для нас»

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

  • ЗСУ уразили підрозділи противника в районі населених пунктів Інженерне, Пологи та Токмак у Запорізькій області, втрати противника склали близько 100 осіб пораненими, знищено 5 одиниць військової техніки - Генштаб

  • Протягом минулого тижня в лікувальні заклади тимчасово окупованого Донецька було доставлено понад 720 поранених російських військовослужбовців – Генштаб

  • На Донеччині ворог проводить наступальні дії, але не може просунутися і здобути успіху– Павло Кириленко, голова ОВА

***

  • Від початку повномасштабного вторгнення російські війська вбили в Україні 440 дітей, 852 дітям завдали поранень – Офіс генпрокурора

  • У Білопіллі на Сумщині внаслідок артобстрілів загинув 15-річний хлопець, зруйновано будівлю місцевої лікарні – ОВА

  • російські загарбники вранці 30 листопада знову обстріляли Херсон – загинула 70-річна містянка, 64-річний херсонець поранений - ОВА

НОВИНИ: УКРАЇНА

  • Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний, вітаючи із професійним святом: «За 9 місяців широкомасштабної війни радіотехнічними військами Повітряних сил виявлено та супроводжено понад 240 тисяч повітряних цілей противника. Близько 80% знищується нашими вогневими засобами. Це сотні тисяч врятованих життів, це збережена інфраструктура. І це показник високої майстерності наших воїнів. Пишаюся, дякую за службу і вітаю із професійним святом військовослужбовців та працівників радіотехнічних військ Повітряних сил Збройних сил України! Вічна пам’ять тим, хто наблизив нас до Перемоги, але, на жаль, не розділить її з нами».

  • Національний банк увів в обіг набір із трьох пам`ятних монет "Наш герб", "Наш стяг" та "Наш гімн". Номінал трьох монет становить 15 грн, а наклад - 100 тис. штук. Фото монет за посиланням.

  • ТОВ "Оператор ГТС України" (ОГТСУ) отримав від британських, естонських та італійських партнерів обладнання для ремонтно-відновлювальних та діагностичних робіт.

  • ПАТ «Мотор Січ», що спеціалізується на виробництві авіаційної техніки, очолив Олексій Нікіфоров - Міноборони. Також обрано новий склад наглядової ради та її голову – заступника міністра економіки України Ігоря Фоменка, який уже провів перше засідання. Відтепер стратегічне підприємство працюватиме у режимі 24/7.

  • Співробітники СБУ провели серію обшуків у керівника забороненої проросійської партії "Наші" Євгена Мураєва. В результаті вилучено готівку, в тому числі в російських рублях, зброю, комп’ютерну техніку та мобільні телефони, а також інші матеріали. Все це – в рамках кримінального провадження за підозрою в державній зраді. Наразі Мураєв переховується від правосуддя за кордоном.

  • До Верховної Ради надійшла заява Олександра Кубракова про звільнення з посади міністра інфраструктури України - Тарас Мельничук, представник Кабінету Міністрів у ВР. Як зазначив заступник голови парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк, Кубраков стане віцепрем'єром, який відповідатиме за інфраструктуру та регіональний розвиток. Відповідно, будуть об'єднані Міністерство інфраструктури та Міністерство регіонального розвитку. Міністерство реінтеграції залишається без змін. Після того, як ВР проголосує за звільнення Кубракова з посади, того ж дня більшість подасть постанову на призначення віцепрем'єр-міністром і об'єднати два міністерства (інфраструктури та регіональної політики). Це відбудеться на цьому тижні.

  • Народна депутатка забороненої партії "Опозиційна платформа - За життя" Юлія Льовочкіна вирішила скласти повноваження - пресслужба Льовочкіної. Повідомляється нібито це рішення Льовочкіна прийняла у зв’язку з сімейними обставинами. Через проросійську діяльність за рішенням суду з вересня в Україні діяльність партії «Опозиційна платформа – За життя» остаточно заборонено.

  • У Закарпатській області Служба безпеки України проводить контррозвідувальні заходи на території одного з монастирів Мукачівської єпархії УПЦ МП

  • У Києві на Софійській площі встановлять 12-метрову символічну "ялинку незламності", прикрашену енергозберігаючими гірляндами – КМДА. Гірлянди підсвічуватимуться від генератора, який запропонували надати меценати. Неподалік планують встановити точки для підзаряджання гаджетів. Після свят генератор планують передати військовим.

  • Одеська міська рада підтримала рішення про демонтаж та перенесення пам’ятника Катерині II. Відповідне рішення підтримали 43 голосами, проти відповідного рішення ніхто не голосував. Міськрада також ухвалила рішення демонтувати та перенести пам’ятник російському полководцю Олександру Суворову.

  • В Україні запускають програму «ВідновиДім» для ремонту пошкоджених обстрілами будинків - Василь Лозинський, в.о. міністра розвитку громад і територій.

Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), чиї будинки пошкоджені через російську агресію, можуть отримати грант до ₴6 мільйонів на відновлення житла через держустанову «Фонд енергоефективності». ЄС вже виділив €25 мільйонів на програму «ВідновиДІМ».

***

  • Після трирічної перерви ПАТ "Укрнафта" реалізувала на Українській енергетичній біржі 100 тис. кубометрів газу. Стартова ціна ресурсу становила 25 416,70 грн за 1 тис. кубометрів (без ПДВ). Пропозиція Укрнафти зацікавила 7 компаній, і за результатами аукціону реалізовано 100 тис. кубометрів "блакитного палива" за середньозваженою ціною 25000 гр./тис. куб. м. без ПДВ.

  • У разі настання нових блекаутів "Укрзалізниця" не скасовуватиме пасажирські поїзди, як і після блекауту 23 листопада - Олександр Камишін, голова правління компанії. Камишін додав, що затримки поїздів є неминучим наслідком будь-якого блекауту

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

  • Нижня палата парламенту Чехії погодила навчання військових ЗСУ на території країни - Чеське інформаційне агентство. Депутати дозволили чеським інструкторам брати участь у підготовці українських військ в інших країнах Євросоюзу, але їхня кількість не повинна перевищувати 55. До кінця 2023 року має бути організовано п'ять місячних курсів, які пройдуть до 800 військовослужбовців.

  • Білий дім розглядає можливість визнання російської ПВК «Вагнера» іноземною терористичною організацією - Bloomberg. Статус іноземної терористичної організації дав би США змогу провадити кримінальне переслідування ПВК «Вагнера» та її членів, а також заарештувати її активи по всьому світу.

  • ЄС передає Україні ще 40 електрогенераторів, на додачу до 550 одиниць, які вже були відправлені в рамках Механізму цивільного захисту ЄС - Жозеп Боррель, високий представник ЄС.

  • Лідери ЄС наполягають на якнайшвидшій розробці інвестиційної програми для нарощування виробництва в оборонній промисловості блоку, йдеться у проекті підсумкового документа саміту, який відбудеться 15-16 грудня - Reuters.

  • Британія запровадила санкції проти 22 російських чиновників - Джеймс Клеверлі, міністр закордонних справ Великої Британії. Санкції запроваджуються проти віцепрем'єр-міністра рф Дениса Мантурова, директора федеральної служби виконання покарань рф Аркадія Гостєва та інших.

  • Дружина Президента Олена Зеленська побувала на прийомі в королеви-консорта Великої Британії Камілли з нагоди запровадженого ООН Дня боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок.

  • російські фейки про нібито продаж Україною західного озброєння не відповідають дійсності, партнери в цьому питанні повністю довіряють українським військовим - Йоанеке Балфорт, директор із політики безпеки та оборони Європейської служби зовнішніх дій (ЄСЗД)

  • Україна та Велика Британія уклали угоду про цифрову торгівлю, яка надасть підтримку економіці України в умовах повномасштабного вторгнення рф та закладе основи для подальшої успішної повоєнної відбудови - Мінекономіки.

  • Китай нарощує ядерні сили і має намір збільшити кількість боєголовок майже в чотири рази до 2035 року - Пентагон

ВОРОГ

  • Міністр оборони росії шойгу переконує, що з 300 тисяч росіян, яких мобілізували на війну проти України, вже створили 8 тисяч екіпажів різних військ – росЗМІ. У навчальних центрах підготовлено понад 8 тисяч екіпажів танків і бронемашин, розрахунків артилерії, ППО, безпілотників і РЕБ.

  • За даними міністерства оборони США, кількість бойових БПЛА, які іранський режим передав росіянам для ударів по Україні, сягає «сотень» одиниць - Патрік Райдер, речник Пентагону

  • У Брянській області рф горять резервуари з нафтопродуктами на площі майже 2 000 кв. м, до їх гасіння залучили пожежний потяг - Олександр Богомаз, губернатор. Також російські ЗМІ повідомили про пожежу на одній із ТЕЦ у Пермі.

  • За мирні переговори з Україною виступають близько 55% росіян – відсоток різко збільшився в останні місяці – «Медуза». Видання уточнює, що такі дослідження робляться на замовлення Кремля і тільки для "внутрішнього користування". За даними закритого соцопитування, за продовження війни виступають лише 25%. Ставлення росіян до війни різко погіршилося саме останнім часом, зокрема після мобілізації.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-