Вбиті у власних домівках. Війна путіна зі спальними районами

Вбиті у власних домівках. Війна путіна зі спальними районами

Укрінформ
У четвер, 13 жовтня, в Миколаївській лікарні помер 11-річний хлопчик. Він став шостою жертвою чергового удару росіян по одній з міських багатоповерхівок. 

Дитина шість годин провела під завалами будинку, зруйнованого російською ракетою С-300. 

Хлопчик із Миколаєва став далеко не першим українцем, якого росіяни вбили у власній домівці. Регулярні ракетні та артилерійські удари по цивільних цілях є тактикою, до якої рашистські війська вдаються, починаючи з 24 лютого.

Така ж сумна доля чекала і на Бориса Романченка, 96-річного в’язня нацистського концтабору Бухенвальд. Загибель ветерана у своїй харківській квартирі від російської ракети показала, як виглядає насправді «денацифікація» по-путінськи.

Станом на початок вересня правоохоронцям було відомо про загибель від російських обстрілів щонайменше 7 тисяч цивільних громадян. Ці цифри було озвучено ще до виявлення масових поховань у деокупованих районах Харківської області. Очевидно, вони також не враховують і всіх жертв варварської облоги Маріуполя.

Початок путінського правління в Росії ознаменувався нічними підривами багатоквартирних будинків в Буйнакську, Москві та Волгодонську. Тоді фото з обваленими стояками і повідомлення про загибель уві сні цілих сімей шокували весь світ. І роз’язали Путіну руки для початку Другої чеченської війни. Сьогодні російський агресор відкрито чинить те саме з українцями в Бородянці, Одесі, Запоріжжі… Зйомки жахливих руйнувань у харківському масиві Північна Салтівка мало чим відрізняються від кадрів з Росії, які потрясли світ восени 1999 року.

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки нагадує про найрезонансніші випадки прицільних ударів по житлових будинках в містах України. 

Бородянка (Київська область)

Бородянка є найбільш зруйнованим населеним пунктом Київщини. Під час боїв у березні окупанти скидали ракети та бомби на житловий сектор прямо в центрі селища. Так було повністю знищено 8 багатоповерхівок, а ще 32 будинки зазнали значних пошкоджень. Після деокупації українські рятувальники дістали з-під завалів тіла 41 людини. 

Фото: Макс Левін / REUTERS
Фото: Макс Левін / REUTERS

Візуальним символом цих руйнувань став будинок за адресою вулиця Центральна, 359. 

Ізюм (Харківська область)

На початку березня під час боїв за місто росіяни скинули на п’ятиповерхівку на вулиці Першотравневій авіабомбу, а потім прицільно добивали будинок з танка. Під завалами загинули щонайменше 44 людини, які переховувалися у підвалі. 

Фото: Армія Inform
Фото: Армія Inform

Серед загиблих – сім’я з восьми осіб: подружжя Дмитро та Олена Столпакови, їхні діти – восьмирічна Олександра та п’ятирічна Олеся, а також батьки Олени, її сестра та бабуся. Встановити особи загиблих вдалося після звільнення Ізюма з-під російської окупації.

Фото: Олена Столпакова / Instagram
Фото: Олена Столпакова / Instagram

Харків

Увечері 17 серпня російська крилата ракета «Калібр» зруйнувала будівлю гуртожитку на Старій Салтівці. У будівлі перебували близько 30 людей, у тому числі особи з вадами слуху, які не могли чути сигнал повітряної тривоги, діти та пенсіонери. Семеро загинуло, 16 – отримали травми та поранення.

Фото: В’ячеслав Мавричев / Суспільне
Фото: В’ячеслав Мавричев / Суспільне

Запоріжжя

У ніч на 9 жовтня росіяни завдали масованого удару по Запоріжжю, випустивши по місту 12 ракет. Більшість з них вразили багатоповерхові та приватні житлові будинки. Загинули щонайменше 17 осіб. Тіла 13 них витягли з-під завалів дев’ятиповерхівки на вулиці Зестафонській.

Фото: Олександр Старух / Telegram
Фото: Олександр Старух / Telegram

Одеса 

Вдень 23 квітня російська ракета, випущена з акваторії Каспійського моря, влучила в одеську багатоповерхівку.

Фото: Суспільне
Фото: Суспільне

Загинули вісім людей, наймолодшій постраждалій було менше чотирьох місяців. Разом з дівчинкою загинули її 27-річна мама Валерія Глодан та бабуся. Чоловік Валерії повернувся додому невдовзі після обстрілу та знайшов тіла свої рідних у зруйнованій квартирі.

Фото: Суспільне
Фото: Суспільне

Миколаїв 

Уранці 29 червня російська ракета зруйнувала п’ятиповерховий будинок у спальному районі Ліски, де немає ні військових, ні промислових об’єктів. Загинули вісім осіб, шестеро зазнали поранень. Рештки тіл загиблих рятувальники знаходили на відстані 100-200 метрів від епіцентру вибуху. 

Фото:ДСНС
Фото:ДСНС

Путінський режим і російська армія під командуванням воєнних злочинців  свідомо обрали терористичну тактику війни проти народу України. Ударами по цивільній інфраструктурі та житловим будинкам загарбники намагаються деморалізувати українців, зламати волю до боротьби та змусити Київ до капітуляції на «переговорах».

Однак війна зі спальними районами не принесе Путіну перемоги. Варварські атаки лише зміцнюють переконання українців та їх друзів по всьому світу, що з кремлівським режимом немає про що говорити. З терористами не ведуть переговорів. Врятувати людські життя може лише військова поразка Росії. А відновити справедливість в ім’я невинних жертв – міжнародний трибунал над воєнними злочинцями.

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-