Забродський назвав найнебезпечніший для України варіант розвитку подій на фронті

Забродський назвав найнебезпечніший для України варіант розвитку подій на фронті

Укрінформ
Найнебезпечнішим для України варіантом розвитку подій на фронті може стати створення двох потужних ударних угруповань ворога, одне з яких може бути розгорнуте на Запорізькому, інше – на Сумському напрямках.

Про це перший заступник голови комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони і розвідки, генерал-лейтенант Михайло Забродський повідомив у колонці для Укрінформу.

Він підкреслив, що наразі можуть існувати десятки варіантів розвитку подій, однак за сталою військовою практикою першочергового аналізу заслуговує найбільш складний та небезпечний для України варіант.

«Результатом короткого періоду формування і підготовки, а також – перекидання виведених з Херсонського плацдарму російських військ, може стати створення двох потужних ударних угруповань. Одне з них може бути розгорнуте на Запорізькому, інше – на Сумському напрямку. Завдання угруповань може полягати у нанесенні двох концентричних ударів з північного і південного напрямків. Північне угруповання, імовірно, може діяти за напрямком Суми - Полтава - Дніпро, південне – Запоріжжя - Дніпро. Завданням військ на існуючій на Сході лінії зіткнення в цьому випадку буде лише сковування угруповання ЗС України і унеможливлення використання військових частин і з’єднань на інших загрозливих напрямках. Кінцевою ж військовою метою операції може бути омріяне стратегічне оточення угруповання ЗС України на лівому березі річки Дніпро. При цьому безспірним вирішальним політичним результатом для рф може стати примушення України до перемовин з позиції тиску, аналогічної умовам березня поточного року», - повідомив Забродський.

Читайте також: На подальший хід війни вплинуть три фактори - генерал Забродський

Водночас він заспокоїв, що цей задум ворога не є для України новим чи несподіваним. Більше того, такий план, імовірно, розглядався командуванням зс рф як варіант розвитку ситуації ще навесні цього року, а його окремі елементи противник вже намагався реалізувати. Інша справа, що наявність додаткових щойностворених угруповань та поточна конфігурація лінії зіткнення, за умови її незмінності, надає цьому замислу “друге життя”, вважає Забродський.

Він також наголосив, що ворог може навіть не ставити собі за завдання захопити п'ять великих міст із сумарним населенням близько двох мільйонів людей. Адже основою імовірного замислу є перерізання шляхів постачання угрупування українських військ на Сході, наприклад, широкосмугових шосе Е50 і М03.

Водночас Забродський зауважив, що Україна знає, що протиставити діям ворога.

«Логічно розпочати з побудови та нарощування стійкої оборони на зазначених напрямках. Вже зроблені і продовжують здійснюватися відповідні кроки. При цьому слід відзначити: реалізація противником замислу стратегічного охоплення з метою оточення виглядає більш реалістичною саме на північному напрямку. Крім того, оборона крупних адміністративних центрів Дніпро і Запоріжжя без надійної опори на правий берег Дніпра може поставити наші війська в становище, в якому сьогодні перебуває противник на Херсонському плацдармі, з усіма проблемами постачання та підтримки. Втім, стійка оборона в даному випадку є способом лише прямої протидії противнику», - наголосив Забродський.

Він вважає перспективним створення нових потужних оперативних угруповань ЗСУ: на півдні – в районі східніше Запоріжжя; на півночі – в районі Сум.

«Крім забезпечення стійкості оборони, такі угруповання у випадку успіху противника, створювали б для нього суттєву флангову загрозу і давали б гарантовану можливість прориву можливого оточення. Конкретно ж, для виконання зазначених завдань необхідно створення двох оперативних об’єднань, в складі 4-5 загальновійськових, 2-3 танкових і 1-2 артилерійських бригад кожне. Загалом – до 600 танків, до 1100 БТР/БМП та до 500 гармат і РСЗВ. З урахуванням планового постачання озброєння і військової техніки партнерами і можливостей вітчизняних ремонтних підприємств такі показники є цілком реалістичними», - відзначив Забродський.

Читайте також: Генштаб: рф може знову спробувати піти на Київ – через Чорнобиль або Чернігівщину

Також, з огляду на те, що йдеться про найнебезпечніший варіант, вважає заступник голови профільного парламентського комітету, слід передбачити готовність угрупування ЗС України на Сході в поточному складі до можливих тривалих автономних бойових дій і операцій.

«В першу чергу це стосується забезпеченості запасами продовольства, пального і боєприпасів. Тривалість зазначеної автономності буде визначатися обстановкою і, можливо, вимірюватись тижнями і місяцями. Операції східного угруповання можуть не обмежуватись лише обороною по існуючій лінії зіткнення. За певних умов, удари, наприклад, на Луганськ і Маріуполь можуть кардинально змінити оперативну обстановку, що вже було доведено зухвалою успішною операцією на Сході у вересні», - наголосив Забродський.

Він також зауважив, що найбільш доцільним шляхом вирішення питання на Поліському і Волинському напрямках є створення окремого об’єднання для дій в лісисто-болотяній місцевості даного регіону. Крім стандартного комплекту в 3-4 загальновійськових бригади, таке об’єднання повинно мати “посилений” артилерійський комплект. Надійне вогневе прикриття нечисельних напрямків для просування в глибину території України буде надавати можливість побудови оборони на широкому фронті.

На думку політика, такі кроки з боку вищого військового керівництва є класичним прикладом можливих реактивних рішень. Зовсім інші оперативні і стратегічні перспективи відкриваються за умови збереження стратегічної ініціативи за українською стороною, коли навесні наступного року росіянам доведеться продовжувати грати за українським сценарієм і продовжувати реагувати на наші дії, відзначає Забродський.

Він наголосив, що зі зрозумілих причин не може відкрито і детально обговорювати згадані плани, однак вирішальним фактором для України буде час.

«Найбільш привабливим з точки зору сезонних змін місцевості є нетривале погодне “вікно” наприкінці лютого – початку березня, що показали події минулої весни. Випередження противника в розгортанні угруповань буде означати, що саме українське командування визначатиме, коли і де саме за його рішенням наступить “весна” 2023 року», - наголосив Забродський.

Як повідомлялось, Збройні сили України з 24 лютого по 1 листопада ліквідували близько 72 тисяч 470 російських загарбників, що на 650 осіб більше порівняно з попередньою добою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-