В організації псевдореферендумів підозрюють 12 «депутатів днр» і п'ятьох жителів Херсонщини

В організації псевдореферендумів підозрюють 12 «депутатів днр» і п'ятьох жителів Херсонщини

Укрінформ
Правоохоронці заочно оголосили підозру 12 псевдодепутатам так званої народної ради «днр» та п’ятьом жителям Херсонської області за організацію фейкових референдумів на тимчасово захоплених росією територіях.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Офіс генерального прокурора.

Зазначається, що так званим депутатам інкримінують вчинення умисних дій з метою зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, за попередньою змовою групою осіб й участь в організації і проведенні незаконного референдуму на тимчасово захопленій території (ч. 2 ст. 110, ч. 5 ст. 111-1 Кримінального кодексу України).

За даними слідства, 20 вересня підозрювані взяли участь у засіданні так званої народної ради «днр» і на підставі звернення голови «громадської палати» псевдореспубліки проголосували й ухвалили фейковий закон «Про референдум днр з питання входження до складу рф на правах суб’єкта рф».

Тим часом жителям Генічеського району Херсонської області оголошена підозра в колабораційній діяльності, вчиненій групою осіб за попередньою змовою (ч. 2 ст. 28, ч. 5 ст. 111-1 Кримінального кодексу України).

Читайте також: СБУ оголосила підозри ще 26 організаторам псевдореферендуму

Встановлено, що підозрювані добровільно погодилися на пропозицію загарбницької влади взяти участь в організації та проведенні псевдореферендуму щодо виходу тимчасово захопленої території Херсонської області зі складу України та приєднання до російської федерації.

Зокрема, фігуранти очолювали незаконні дільничні виборчі комісії в районі, організовували агітаційні заходи, створювали «реєстри виборців» та підшукували приміщення для проведення незаконного процесу. Для створення видимості легітимності дій зловмисники збирали «бюлетені», підраховували їх й оформлювали протоколи.

Як повідомляв Укрінформ, співробітники Служби безпеки України оголосили підозру ще 26 організаторам псевдореферендуму на тимчасово захоплених російськими військами територіях, зокрема трьом «високопосадовцям лнр».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-