Викрадення гендиректора Запорізької АЕС можна розцінювати як акт ядерного тероризму - експерт

Викрадення гендиректора Запорізької АЕС можна розцінювати як акт ядерного тероризму - експерт

Укрінформ
Викрадення росіянами генерального директора Запорізької атомної електростанції Ігоря Мурашова можна розцінювати тільки як акт ядерного тероризму, адже Мурашов є найвищою посадовою особою, яка відповідає за ядерну безпеку станції.

Таку думку висловив на брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ ексголова Державної інспекції ядерного регулювання Григорій Плачков.

"На даний час викрадення директора Запорізької атомної електростанції Мурашова можна розцінювати тільки як акт ядерного тероризму. Це найвища ліцензована посадова особа на Запорізькій АЕС, від рішень якої залежать, залежали й будуть залежати основні питання щодо ядерної та радіаційної безпеки", - сказав Плачков.

Він зазначив, що є повідомлення про знущання з персоналу станції з боку росіян та про намагання влади рф перевести об'єкт під свою юрисдикцію. Водночас, за словами Плачкова, немає такого юридичного механізму у міжнародному праві, який би міг дозволити легалізувати окупацію ЗАЕС.

"Активні зони, ядерні установки, весь матеріал, який заходиться на Запорізькій АЕС, гарантований Україною", - наголосив він.

Читайте також: Єрмак обговорив із головним радником Ердогана ситуацію на ЗАЕС

Плачков також зауважив, що постійна присутність інспекторів МАГАТЕ на ЗАЕС є запобіжником необдуманих або неадекватних дій зі сторони росіян на майданчику станції. Крім того, це дозволяє отримати доступ до інформації про те, що відбувається на майданчику атомної станції.

На думку Плачкова, основним завданням гендиректора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі під час візиту буде саме розширення місії агентства на Запорізькій АЕС. Експерт нагадав, що нині всі енергоблоки ЗАЕС знаходяться в режимі "холодний зупин". Ситуація на об'єкті залишається напруженою.

Читайте також: Шмигаль: Перший крок до демілітаризації Запорізької АЕС - її робота без втручання росіян

Як повідомлялося, 3 жовтня російські загарбники повернули генерального директора Запорізької атомної електростанції Ігоря Мурашова на підконтрольну Україні територію.

У п'ятницю, 30 вересня, гендиректора Запорізької АЕС Ігоря Мурашова затримали росіяни дорогою від станції до Енергодара. Його автівку зупинили, а його самого силоміць затримали та із зав‘язаними очима відвезли в невідомому напрямку.

У відповідь на заклик до росії надати роз’яснення з приводу захоплення генерального директора ЗАЕС російська сторона повідомила МАГАТЕ, що його "тимчасово затримано".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-