Теракт у Запоріжжі: росія вперше використала модернізовані ракети С-300, які вибухають одразу

Теракт у Запоріжжі: росія вперше використала модернізовані ракети С-300, які вибухають одразу

Укрінформ
Удар по гуманітарній колоні на виїзді із Запоріжжя 30 вересня російські війська здійснили модернізованими ракетами С-300, які мають значно більший радіус дії.

Як передає Укрінформ, про це заявив міністр внутрішніх справ Денис Монастирський під час телемарафону "Єдині новини", повідомляє МВС.

Він нагадав, що ракети рф завдали удару по гуманітарній колоні на виїзді з Запоріжжя. 30 людей загинули, серед них двоє дітей, 88 осіб постраждали. Один поліцейський загинув, 27 дістали поранення.

"Поки що статистика не збільшилася. Перша доба найскладніша і вирішальна. І зранку можна підвести підсумок тих, хто вийшов з критичного стану. Щоразу, коли я перебуваю в одному з таких місць – Кременчук, Вінниця, Одещина, Запоріжжя, постійно ставлю собі питання, чому так вчиняють росіяни, чого хоче путін досягти? Але зараз мені абсолютно зрозуміло, що його заяви прокладаються кров’ю. І от вони, власне, демонструють нашому суспільству, всьому світові те, що означає "русский мир", - зауважив Монастирський.

Читайте також: Ракетний удар по гуманітарній колоні: на Запоріжжі 1 жовтня оголосили днем жалоби

За словами міністра, у теракті вперше були використані модернізовані ракети С-300, які вибухають одразу, як торкнуться поверхні. Попередня версія цих ракет вибухала, занурюючись на кілька метрів у землю, утворюючи глибокі вирви, але при тому менше вражаючи людей навколо.

"Піротехніки наші на місці розказали, що вибух ракети відбувся при дотику із землею. Це зроблено для того, щоб якомога більше людей загинуло. І от ми побачили, як це діє смертоносно й скільки людей може загинути", - сказав Монастирський.

За його словами, поряд не було жодних військових об’єктів чи техніки. Щоранку на тому місці збираються автомобілі у гуманітарну колону, щоб відвідати родичів, в основному це жінки, діти й старші люди, які пересуваються на старих автівках у той бік, а ввечері їдуть назад.

Читайте також: російські військові знали, куди влучать ракети - Зеленський про удар по Запоріжжю

"Якраз у поліцейських в цей час була перезміна, тому така велика кількість постраждалих. Хлопці поліцейські ховали дітей, людей, бо прильоти ракет були в кілька серій. Зважаючи на щільність транспорту в тому місці збору гуманітарної колони, жертв могло бути значно більше. Поранені поліцейські мені розповідали, що якби ракетний удар був на 5 хвилин пізніше, то на тому місці було б уже вдвічі більше машин", - наголосив очільник МВС.

Удар по гуманітарній колоні у Запоріжжі / Фото: Укрінформ

Як повідомляв Укрінформ, вранці 30 вересня російські війська вдарили по колоні автівок із цивільними, які з гуманітарною метою намагалися виїхати на тимчасово захоплені території. Було випущено 16 ракет із застосуванням ЗРК "С-300".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-