Генпрокурор розповів про 50 місць незаконного утримання українців

Генпрокурор розповів про 50 місць незаконного утримання українців

Укрінформ
Правоохоронці вже встановили 50 місць незаконного утримання українців російськими військовими, у тому числі ті, які використовуються як фільтраційні табори.

Про це генпрокурор Андрій Костін сказав в інтерв’ю «Лівому берегу», передає Укрінформ.

«По фільтраційних таборах маємо 5 проваджень. Загалом після 24 лютого встановлено 50 місць незаконного утримання, у тому числі ті, що використовуються як фільтраційні табори. Щодо Оленівки - було попередньо зареєстровано кримінальне провадження про незаконне утримання наших військовополонених», - зазначив генпрокурор.

Він додав, що раніше було зареєстроване провадження щодо обстрілу загарбниками Оленівки, правоохоронці зараз збирають усю інформацію.

Читайте також: Причетні до депортації українців у росію вчинили воєнні злочини - Боррель

«Попередні висновки міжнародних експертів я вже комунікував — що це (теракт в Оленівці. – ред.) могло бути наслідком застосування термобаричної зброї. Але провести експертизу наслідків, наприклад вибуху, дистанційно, без доступу в приміщення складно для будь-якого судового експерта», - сказав він.

За словами Костіна, росіяни роблять усе, аби знищити сліди своїх злочинів.

Говорячи про підготовку ООН місії в Оленівку, Костін зазначив, що обережно ставиться до такого роду ініціатив. «Бо якщо це все відбуватиметься під контролем окупанта, я абсолютно впевнений, що росія не зацікавлена в тому, щоб це розслідування було незалежним і привело до тих результатів, які відповідають дійсності. Вони будуть імітувати свою готовність допомагати, як завжди це робили і роблять», - сказав він.

Як повідомлялося, 9 вересня Уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець, коментуючи склад місії зі встановлення фактів щодо інциденту в Оленівці 29 липня 2022 року, яка скоро розпочне роботу, заявив, що лише такий склад цієї місії міг задовольнити рф.

Читайте також: На Херсонщині посилюється партизанський рух попри фільтраційні заходи росіян

У ніч на 29 липня на території колишньої виправної колонії у захопленому російською армією селищі Оленівка на Донеччині внаслідок вибуху була зруйнована будівля, де утримувалися виведені з маріупольського меткомбінату «Азовсталь» українські військові. Загинули щонайменше 53 українські захисники, ще більше 70 дістали тяжкі поранення.

За інформацією української розвідки, вбивство полонених в Оленівці скоїли найманці зі складу ПВК «Вагнер».

Українські військові більше 80 днів тримали оборону Маріуполя. 16 травня розпочалась евакуація захисників із заблокованого російськими загарбниками заводу «Азовсталь», яка тривала кілька днів.

Фото: ОГП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-