Затриманих на Харківщині вчителів з росії не розглядатимуть як полонених на обмін - Верещук

Затриманих на Харківщині вчителів з росії не розглядатимуть як полонених на обмін - Верещук

Укрінформ
Вчителів з росії, яких затримали на Харківщині, не розглядатимуть як полонених на обмін, а притягатимуть до відповідальності.

Як передає Укрінформ з посиланням на Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, про це повідомила очільниця відомства Ірина Верещук.

Вона зауважила, що на Харківщині днями затримали вчителів із росії, які викладали в українських школах за російською освітньою програмою. Відступаючи, російські війська просто покинули їх.

«На території нашої держави зараз перебувають російські громадяни, які незаконно приїхали на тимчасово окуповані території й проводили там незаконну діяльність. Ми багато разів попереджали, що це є злочином, однак вони не дослухалися. Вони не громадяни України, щоб судити їх за колабораціонізм. Порушення Женевських конвенцій, зокрема щодо навчання дітей на окупованих територіях у звичних їм культурних традиціях і їхньою мовою, – це порушення законів війни, за що передбачено окрему відповідальність. Запевняю: російські громадяни точно будуть покарані, якщо не залишать нашу територію негайно», – заявила Верещук.

Читайте також: Викладачі-колаборанти потраплять в Україні під санкції

Вона наголошує, що російських вчителів не розглядатимуть як полонених для обміну, оскільки вони не є комбатантами.

Як повідомлялося, у російських ЗМІ опублікували заяву міносвіти рф, що начебто інформація про затримання російських вчителів у Харківській області не відповідають дійсності, всі вони перебувають там, де ситуацію контролюють російські військові та військові "д/лнр". Також у російських ЗМІ поширили інформацію, що голова слідчого комітету російської федерації Олександр Бастрикін доручив порушити кримінальну справу за фактом затримання українськими військовослужбовцями вчителів, які викладали за російськими навчальними програмами на території Харківської області.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-