Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Бородянка: спалене життя

Бородянка: спалене життя

Укрінформ
Знаєте, що залишається в будинку після ракетного удару?

Я теж не знала, поки не пройшлася сходинками будівлі на вулиці Центральній. На першому поверсі – залишки меблів, двері, роз’ятрені нутрощі холодильників. На четвертому та п’ятому – нічого. Удар спалив міжквартирні стіни, двері-вікна, навіть перегородки між поверхами підняв догори дригом, тому треба бути обережною, аби не навернутися з п’ятого просто за столик на першому. Єдине, що вціліло в цьому пеклі – це посуд, крихкий, тонкий фаянсовий посуд. Не знаю, яким дивом він зберігся – усі ці горнятка, чайники, тарілки серед спалених поверхів. Фотографувала їх і думала, що чомусь в усі страшні часи саме посуд зберігався, щоби через століття при розкопці кургану чи могили стати свідком далекого минулого…

Будинки у Бородянці після ракетних ударів / Фото: Ольга Коростельова, Укрінформ

Ці будинки Бородянки, а їх майже 20, знищених російською артою та бомбами літака, незабаром підуть під знос. Поки бульдозери не згребли все в одну купу, треба негайно зібрати залишки злочину росії – посуд, дитячі іграшки. Не знаю, хто повинен це робити, можливо, волонтери.

Я не могла забрати ці речі – хто зна, може їх власники ще прийдуть на свої руїни. Проте, одну чашку таки узяла. Згадала, як побачила на сміттєзвалищі Бородянки Біблію і не наважилася підняти. Досі не можу собі пробачити. Тому чудову чашку з батальним полотном привезла додому. Вона тепер має гарну компанію – набір марок про руський корабель та альбом до 100-річчя Укрінформу. В будь який момент готова повернути її власнику, а ще краще – музею: я впевнена, що він повинен бути, і саме в Бородянці. Ну а усім нам бажаю бути стійкими, як той посуд.

П.С. А тим часом Бородянка з її мешканцями потроху оговтуються від пережитого. Величезну вирву від авіабомби на кругу біля знищеного будинку з рестораном "У Саши" нарешті закрили. Відкриваються нові магазинчики. На вокзалі розбирають залишки будівлі з магазинами. У двори постраждалих будинків завозять пластикові вікна та двері. Майже для 300 жителів знищеного житла встановили модульне містечко від польського уряду.  Поруч велика пересувна автівка-кухня готує їжу для всіх бажаючих. Це людей підгодовує Туреччина.  А ще тут п'ють багато кави. Можливо, і моєму врятованому горнятку пощастить?

Ольга Коростельова

Fb

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-