Битва за Україну. День сто тридцять дев’ятий

Битва за Україну. День сто тридцять дев’ятий

Укрінформ
Бійці 40-ї окремої артилерійської бригади ім. Великого князя Вітовта знищили дві артсистеми «Нона-К» і техніку російських загарбників.

На Слов’янському напрямку поблизу Краснопілля, Довгенького, Мазанівки та Іванівки українські воїни уміло відбили штурм ворога, завдали окупантам значних втрат та змусили їх тікати. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про сто тридцять дев’ятий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані Укрінформом.

ТОР 5 ЦИТАТ

  1. Руслан Стефанчук, голова ВРУ: «Коли у стінах Парламенту виступав зі зверненням Президент Польщі Анджей Дуда – Президент України Володимир Зеленський пообіцяв внести до Верховної Ради України законопроєкт про особливий статус громадян Польщі, які перебувають в Україні. Обіцянку – виконано! Акт внесено Президентом і зареєстровано як невідкладний. Це зеркальний документ і адекватний тому, яку підтримку відчувають і мають українці. У мене немає сумнівів, що сесійна зала його підтримає. Це шаноблива сплата боргу за те, що для нас зробила, робить і робитиме Польща».
  2. Джейк Салліван, радник президента США з питань нацбезпеки: «росія вже, по суті, провалила свої стратегічні цілі в Україні. Від початку путін не приховував своїх планів захопити Київ, знищити Україну як державу, стерти українську ідентичність та перетворити Україну на частину росії. Вони не досягли цього. Київ вистояв, Харків вистояв, Одеса вистояла, великі міста України на більшій території країни перебувають в українських руках, їх мужньо та вміло захищають українські військові за підтримки Сполучених Штатів і союзників по НАТО, а також інших країн з усього світу».
  3. Денис Монастирський, міністр внутрішніх справ України: «Маю честь представити виставку, яка зроблена руками українських воїнів, української армії, наших громадян. Коли я побував вперше у звільнених містах і селах Київської області, зрозумів – цю техніку має побачити Україна, розбиті російські танки має побачити вся Європа. Сьогодні цей день настав: російські танки знову в Празі, але розбиті, спалені руками українських воїнів».
  4. Максим Кононенко, посол України в Нідерландах: «...Нідерланди були серед тих, хто блискавично швидко надав нам необхідні протитанкове та протиповітряне озброєння малої дальності, що допомогло стримати росіян на Київщині, Чернігівщині, в інших областях. Зараз Нідерланди пішли далі та спільно з німецькою стороною надають нам самохідні артилерійські установки і снаряди до них... Вони також чудово усвідомлюють, що Україна сьогодні воює не тільки за свою свободу, безпеку і демократичні європейські цінності. Україна захищає Європу і весь цивілізований світ. І це не перебільшення».
  5. Олег Ніколенко, речник Міністерства закордонних справ України: «Україна виступає за те, щоб питання розблокування українського зерна вирішувалося під егідою ООН. У цьому контексті ми вдячні генсекретарю Антоніу Гутеррешу за активні зусилля із пошуку рішення, яке гарантуватиме безпеку південних регіонів нашої держави».

БОЙОВІ ДІЇ

Генштаб: оперативна інформація на 18:00 12 липня 2022 р.

На Волинському та Поліському напрямках не виключається активізація ворожої розвідки з метою уточнення наших позицій у прикордонних з республікою білорусь районах.

На Харківському напрямку ЗСУ успішно відбили кілька штурмів біля села Дементіївки та змусили ворога відійти.

На Слов’янському напрямку окупанти вели штурм з метою покращення тактичного положення поблизу Краснопілля, Довгенького, Мазанівки та Іванівки. Українські воїни уміло оборонялися, завдали окупантам значних втрат та змусили їх тікати. З таким же результатом завершилась ворожа спроба розвідки боєм неподалік Долини.

На Бахмутському напрямку при спробі просунутися в напрямку Спірне – Івано-Дар’ївка ворог зазнав втрат від кинжального вогню наших захисників та хаотично відійшов.

Бійці 40-ї окремої артилерійської бригади ім. Великого князя Вітовта знищили дві артсистеми «Нона-К» і техніку російських загарбників.

У п'яти прикордонних із білоруссю областях – Київській, Житомирській, Рівненській, Волинській та Чернігівській – працює понад 100 блокпостів – Євгеній Єнін, перший заступник міністра внутрішніх справ.

Російські війська спробують оточити Бахмут, оскільки бояться проводити штурм міста, спроби якого призведуть до великих втрат окупантів – Олексій Арестович, радник керівника ОП.

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

В Україні російські загарбники вбили 348 дітей, понад 650 дітей отримали поранення.

Під час проведеної спецоперації силами спецпідрозділу ГУР МО України на тимчасово окупованих територіях Херсонської області звільнено п’ятьох громадян України, які перебували в полоні російських окупантів.

«УКРІНФОРМ»: Серед визволених – військовослужбовець ЗСУ, колишній співробітник поліції та троє цивільних. Один з них має серйозне бойове поранення.

Україна повернула тіла ще 30 полеглих захисників – МінТОТ.

Кількість загиблих внаслідок російського ракетного удару в Часовому Яру зросла до 43 осіб, серед яких 1 дитина, поранено 9 осіб – Павло Кириленко, голова ОВА.

Ситуація по областях станом на 8:00 12 липня.

  • Ворог обстрілював Богодухівський, Ізюмський, Харківський райони Харківської області. За добу на Харківщині загинули 7 людей, постраждали 34.
  • У Донецькій області через обстріли за добу по області 9 людей загинули і 2 були поранені.
  • Сьогодні зранку Миколаїв зазнав масованого ракетного обстрілу. Попередньо відомо про влучання у два медичні заклади та житлові будинки. 12 людей поранені.
  • У Херсонській області через обстріли горять ліси та поля. З початку липня рятувальники зафіксували 75 пожеж загальною площею майже 300 тисяч гектарів.

УКРАЇНА

Президент Володимир Зеленський провів зустріч з віцепрем’єр-міністром, міністром національної оборони Республіки Польща Маріушем Блащаком, який приїхав до України.

Президент України Володимир Зеленський присвоїв польському місту Перемишлю відзнаку "Місто-рятівник" за надану допомогу біженцям із України.

«УКРІНФОРМ»: Першим почесне звання “Місто-рятівник” у травні отримало польське місто Ряшів.

Радіочастотний ресурс, який належав медіахолдінгу "Медіа Група Україна", держава може виставити на конкурс, це передбачено українським законодавством – Євгенія Кравчук, заступниця голови Комітету ВРУ з питань гуманітарної та інформаційної політики.

Україну прийняли до багатосторонньої програми взаємосумісності (MIP), яка реалізовує технологічне співробітництво армій держав-членів НАТО – Олексій Резніков, міністр оборони.

10 громадян російської федерації подали звернення щодо отримання української візи – Олег Ніколенко, речник МЗС.

«УКРІНФОРМ»: З 1 липня в Україні почав діяти візовий режим з росією, і це перші росіяни, які попросили оформлення відповідного документу, але навіть отримана віза не дає гарантії росіянам на перетин кордону.

План швидкого відновлення України (Fast Recovery план) передбачатиме оперативну відбудову об’єктів соціальної інфраструктури, зруйнованих унаслідок повномасштабного російського вторгнення, і має врахувати найкращі сучасні будівельні стандарти – Кирило Тимошенко, заступник керівника ОП.

ЕКОНОМІКА

Перші вісім іноземних суден вже прибули до портів України для перевезення агропродукції – ЗСУ.

«УКРІНФОРМ»: Військово-Морські Сили ЗС України долучились до організації забезпечення перевезень цивільними суднами агропродукції через гирло Бистре суднового ходу річки Дунай-Чорне море. Це стало можливим після того, як ЗСУ блискуче провели операцію зі звільнення о. Зміїний від російських окупантів.

Виробництво сталі за перше півріччя 2022 року скоротилося на 58,2% порівняно з аналогічним періодом минулого року – «Укрметалургпром».

Деблокада гирла Бистре (Дунай) заощаджує бізнесу щонайменше $500 тисяч на добу – ДП "Адміністрація морських портів України".

За червень цього року залізничними коліями перевезли 805 тисяч тонн зернових, в березні цей показник становив 416 тисяч тонн.

1,7 млрд доларів грантової допомоги надійшло до українського бюджету від Цільового фонду Світового банку та Агенства США з міжнародного розвитку – Денис Шмигаль, прем’єр-міністр.

СБУ передала в Агентство з розшуку та менеджменту активів нову партію арештованого майна вартістю понад 100 млн грн.

«УКРІНФОРМ»: Це вже далеко не перше арештоване майно, яке СБУ чи прокуратура передають в агентство. Загалом у державне управління зараз перейдуть: понад 800 кг срібла у вигляді банківських злитків; шість гектарів земельних ділянок і три квартири у Києві загальною площею майже 400 кв. м; сотні тисяч готівки у доларах США, гривнях та євро.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Четверта зустріч контактної групи з оборони України (UDCG), відома як "формат Рамштайн", відбудеться 20 липня у режимі онлайн – Пентагон.

Рада ЄС оголосила сьогодні про рішення виділити для України додатково один мільярд євро надзвичайної макрофінансової допомоги, яка буде спрямована на першочергові потреби країни та на відновлення дієздатності критично важливої інфраструктури.

У Стамбулі 13 липня відбудеться зустріч військових делегацій Туреччини, України та росії, а також делегації ООН щодо експорту українського зерна Чорним морем.

«УКРІНФОРМ»: На цій зустрічі варто запитати у турецьких посадовців, чому вони не арештували російський корабель з краденим українським зерном.

ЄС у жовтні ухвалить закон для конфіскації російських активів – Дідьє Рейндерс, єврокомісар з питань юстиції.

«УКРІНФОРМ»: На сьогодні ЄС заморозив російські активи на суму 13,8 млрд євро, і ця сума може бути більша, а для того, щоб всі ці кошти пішли на відбудову України після нашої перемоги, потрібні відповідні закони, яких поки що немає.

Уряд Литви у понеділок схвалив пакет допомоги на суму 10 мільйонів євро для допомоги Україні у невідкладних відновлювальних роботах.

ВОРОГ

Прессекретар президента рф пєсков сказав, що спеціальна військова операція йде не проти українців, а проти режиму, і водночас дуже і дуже багато українців дійсно хочуть стати громадянами російської федерації. Також він назвав санкції, введені проти росії, "незаконними", та заявив, що нібито вони є перепоною для ведення переговорів.

«УКРІНФОРМ»: Потужний спротив окупантам в Херсоні, Бердянську, Мелітополі показує, як багато українців насправді хочуть громадянства росії.

Глава роскосмосу дмитро рогозін заявив, що росія готується до серійного виробництва ядерної ракети "Сармат".

«УКРІНФОРМ»: Через санкції росія не може виготовляти ніяку зброю, бо немає відповідних деталей. А все, що вона може, – це залякувати світ ядерною кнопкою.

Білорусь розпочала командно-штабні навчання з територіальними військами Жлобинського району на кордоні з Україною, які триватимуть з 12 по 14 липня.

Уряд Ірану готується вже найближчим часом передати російським силам кілька сотень безпілотників, у тому числі здатних нести зброю, а також розпочати навчання російських військових вже цього місяця.

Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-