Село, яке захистило собою Київ: як зараз живе підтоплений Демидів

Село, яке захистило собою Київ: як зараз живе підтоплений Демидів

Фотохроніка війни
Укрінформ
Село Демидів на Київщині у лютому-березні захистило столицю від наступу росіян. Але ціною порятунку стало підтоплення населеного пункту – українські бійці підірвали дамбу в селищі Козаровичі неподалік, що зупинило просування ворожої техніки.

Як сьогодні живе героїчне одне з найдавніших сіл України (засноване 1026 року), бачив фотокореспондент Укрінформу.

Вода з Київського моря, яка дісталася Демидова, за підрахунками місцевої влади, залила близько 50 приватних садиб. 

Через чотири місяці після оборонної операції, частина села залишається суттєво підтопленою. Якщо на початку літа ситуація дещо стабілізувалася через посуху, то після липневих дощів вода знову почала прибувати.

У Демидові є затоплені будинки, городи, льохи, замість кількох асфальтованих доріг – болото. Подекуди на луках з води видніються крони дерев.

Читайте також: «Краще потоп, ніж москалі»: Чому село, яке захистило Київ, вийшло на протест

Коли село звільнили від росіян, сюди повернулися лелеки. Місцеві сподіваються і на повернення до життя своїх затоплених обійсть та просять допомогти їм, зокрема з відкачуванням води.

Місцева влада обіцяє до 1 серпня відновити пошкоджений шлюз на дамбі, де річка Ірпінь впадає в Київське водосховище. Це має покращити ситуацію з підтопленням у Демидові.

Як повідомляв Укрінформ, 24 лютого 2022 року росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну, чим продовжила військову агресію, що триває з 2014 року. Війська рф проводять масовані бомбардування та обстріли українських міст і сіл, розв’язали масовий терор проти цивільного населення на тимчасово захоплених територіях.

Читайте також: Море за сіткою: Замінований сезон на одеських пляжах

Наприкінці березня – на початку квітня українські сили оборони звільнили населені пункти Київщини, Чернігівщини та Сумщини від російських загарбників.

Фото: Євген Котенко, Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-