Руська Лозова: зруйноване передмістя Харкова

Руська Лозова: зруйноване передмістя Харкова

Фотохроніка війни
Укрінформ
Одне з найбільших сіл у передмісті Харкова Руська Лозова два місяці перебувало під російською окупацією. Замість сучасного українського села із розвиненою інфраструктурою зараз тут понівечені обійстя та розбиті будинки.

На безлюдних вулицях села через півтора місяці після його звільнення від загарбників побував фотокореспондент Укрінформу.

Руйнування Руської Лозової розпочалися вже в перший день повномасштабного вторгнення рф. Ворожа військова техніка зайшла сюди ввечері 24 лютого. І почала «облаштовуватися» поміж житлових будинків, прикриваючись цивільними людьми. Водночас росіяни займалися грабунком – «звільняли» помешкання місцевих від техніки, посуду, одягу.

Українські воїни звільнили село від загарбників 29 квітня. А 4 травня остаточно відновили контроль над населеним пунктом.

Тікаючи, росіяни підірвали міст, через який можна потрапити до центру села. У такий спосіб ворог намагався зупинити контрнаступ українців.

Руська Лозова – стратегічно важливий населений пункт, розташований на автомобільній трасі Харків – Бєлгород. До російського кордону звідси – 20 кілометрів. Стільки ж – до центру Харкова. Саме з цього передмістя під час окупації ворог прицільно обстрілював цивільну інфраструктуру та житлові масиви міста-мільйонника.

Із понад 5 тисяч жителів у Руській Лозові зараз залишилося не більше ніж пів сотні, і ті ховаються по підвалах від постійних обстрілів. Коли селище звільнили від росіян, місцевих евакуювали до безпечнішого місця. А понад 2 тисячі жителів Руської Лозової загарбники оманою вивезли до росії. 

Як повідомляв Укрінформ, 24 лютого 2022 року росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну, чим продовжила військову агресію, що триває з 2014 року. Війська рф проводять масовані бомбардування та обстріли українських міст і сіл, розв’язали масовий терор проти цивільного населення на тимчасово захоплених територіях.

Фото: В’ячеслав Мадієвський, Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-