Ворог усе ще планує форсувати Сіверський Донець - Генштаб ЗСУ

Ворог усе ще планує форсувати Сіверський Донець - Генштаб ЗСУ

Укрінформ
Російські війська намагаються встановити повний контроль над Луганською, Донецькою областями, однак на сьогодні цієї мети не досягнуто. Водночас противник не залишає спроб форсувати річку Сіверський Донець.

Про це під час брифінгу в медіацентрі Україна - Укрінформ повідомив заступник начальника Головного оперативного управління Генерального штабу ЗСУ Олексій Громов, інформуючи про оперативну ситуацію в різних операційних зонах.

«Противник не припиняє ведення наступальних дій на сході нашої держави, обстріли вздовж лінії фронту та в глибині оборони наших військ. Ворог намагається встановити повний контроль насамперед над Луганською, а в подальшому - над Донецькою областями в межах їхніх адміністративних кордонів. Незважаючи на перевагу в живій силі, озброєнні та військовій техніці, противник на сьогодні не зміг досягнути поставленої мети», - наголосив Громов.

Він також розповів про ситуацію в основних операційних зонах.

Читайте також: Ворог йде ва-банк: для захоплення Луганщини – кидає фактично усі сили

Так, на Харківському напрямку противник здійснював вплив на українські війська, аби не допустити їхнього виходу до державного кордону. Ворог намагався частково покращити своє тактичне положення, проводив штурмові дії в Терновій. Успіху не мав. Водночас росіяни ведуть артилерійські обстріли позицій наших військ поблизу сіл Рубіжне, Тернова, Черкаські та Руські Тишки.

За інформацією Генштабу, на Слов’янському напрямку противник зосереджує зусилля на утриманні зайнятих позицій, веденні розвідки, вогневому ураженні українських військ та створенні умов для відновлення наступу. Ворог, незважаючи на чисельні втрати особового складу, здійснює спроби штурмових та наступальних дій у районах Довгенького в Харківській області та Богородичного Донецької області. Успіху не має.

На Лиманському, Сєвєродонецькому, Бахмутському напрямках загарбники намагаються здолати опір та прорвати оборону наших військ і оточити їх у районах Сєвєродонецька та Лисичанська, вийти на адміністративні кордони Луганської області. Так, на Лиманському напрямку противник активізував бойові дії, за авіаційної та артилерійської підтримки веде наступ, намагається встановити повний контроль над Лиманом.

«За інформацією, що потребує уточнення, противник не залишає спроб і готується до форсування річки Сіверський Донець на ділянці Дронівка - Білогорівка», - повідомив Громов.

На Сєвєродонецькому напрямку за підтримки артилерії та армійської авіації агресор веде наступ. Успіху не має.

Читайте також: Війська рф намагалися просунутися до Миколаєва, але отримали відсіч

З метою порушення транспортного сполучення противник здійснював вогневе ураження мостових переправ між Сєвєродонецьком та Лисичанськом.

Ворог також зосереджує свої зусилля на Бахмутському напрямку, намагається прорвати оборону українських військ з метою встановлення контролю над ділянкою автошляху Бахмут - Лисичанськ та подальшого розвитку наступу в напрямку Лисичанська. Для підтримки наступу зосередив підрозділи приватної військової компанії «Вагнер» у районі Попасної.

На Авдіївському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках інтенсивність наступальних дій знизилася. Водночас не припиняються мінометні та артилерійські обстріли позицій українських військ.

На Курахівському напрямку противник намагався прорвати оборону українських військ на напрямках Олександрівка - Мар'їнка та Степне - Новомихайлівка. Успіху не мав.

На Миколаївському напрямку противник активних бойових дій не проводив. Вживає заходів щодо збереження контролю над територією Херсонської області, здійснює вогневий вплив на підрозділи українських військ, продовжує інженерне обладнання позицій та логістичне забезпечення військ.

За підтримки артилерії ворог здійснив спробу прорвати оборону українських військ силами мотострілецької роти на БМП-3 , вів штурмові дії в напрямку Олександрівки та Таврійська. Успіху не мав.

За інформацією Громова, у Волинському та Поліському операційних районах ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено. Водночас здійснено переміщення пускових установок крилатих ракет "Іскандер" до району Лунінець Брестської області. Не виключено, що їх залучать до ураження військових об’єктів та інфраструктури в західному регіоні нашої країни.

У Сіверському операційному районі противник прикриває українсько-російський кордон у Брянській та Курській областях і намагається не допустити перекидання українських військ на загрозливі напрямкі.

Читайте також: Розгром під Білогорівкою породжує в росії відчуття катастрофи - NYT

Ворог здійснив артилерійські та мінометні обстріли позицій сил оборони в районі Мезенівки, Краснопілля, Славгорода.

У Чорноморській операційній зоні противник силами двох загонів бойових кораблів блокує цивільне судноплавство та сковує війська сил оборони у Бессарабському операційному районі. Утримує в готовності до застосування два носії високоточної зброї - фрегати «Адмірал Ессен» та «Адмірал Макаров». Їхній сумарний залп становить до 16 ракет морського базування типу "Калібр", зауважив заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ.

Як повідомляв Укрінформ, у травні в Білогорівці на Луганщині загарбники, намагаючись переправитись через річку Сіверський Донець, втратили майже тисячу чоловік живої сили та біля 100 одиниць військової техніки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-