Битва за Україну. День шістдесят восьмий

Битва за Україну. День шістдесят восьмий

Укрінформ
Війська рф двічі за день завдали ракетних ударів по Дніпропетровщині, а також - по мосту через Дністровський лиман на Одещині

ЗСУ у 18-те завдали удару по Чорнобаївці і знищили склад боєприпасів ворога. Українські військові разом з Байрактаром біля знищили о. Змїіний два російські катери типу Раптор. Впевнено йдемо до перемоги! Слава Україні!

Ми зібрали для вас інформацію про шістдесят восьмий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 6 ЦИТАТ

  1. Володимир Зеленський, Президент України: «Популярність, яка в мене є, точно не надихає, тому що я знаю, яка ціна цієї популярності. Ціна – це війна. Війна, результат якої ми знаємо і світ знає».
  2. Джо Байден, президент США: «…росія є агресором, і світ повинен та буде притягати її до відповідальності».
  3. Мілош Земан, президент Чехії: «… путін піддався ілюзіям, що росія всемогутня і, зокрема, що російська армія є другою за потужністю армією світу. Сьогодні це виглядає смішно… Виявляється, що російська армія набагато слабша, ніж думали всі експерти».
  4. Дмитро Кулеба, глава МЗС України: «Міністр Лавров не зміг приховати глибоко вкорінений антисемітизм російських еліт. Його огидні коментарі образливі для Президента Зеленського, України, Ізраїлю та єврейського народу. У ширшому сенсі його слова демонструють, що сучасна Росія сповнена ненависті до інших народів».
  5. Філіп Брідлав, генерал у відставці, колишній верховний головнокомандувач союзними військами НАТО: «…Кажуть, що ми не можемо виключити її (росію - ред.) із Ради Безпеки. Чому? Якщо зараз не час... якщо зараз не той режим, щоб змінити ситуацію, то ганьба нам за те, що ми не спробували».
  6. Роберт Менендес, голова Комітету з питань міжнародних відносин Сенату США:  «Україна – це тест для Заходу, це тест для міжнародного порядку…».

БОЙОВІ ДІЇ

ЗСУ з 24 лютого по 2 травня ліквідували близько 23 800 (+300) російських військових, танків 1 048 (+22), бойових броньованих машин ‒ 2 519 (+48), артилерійських систем – 459 (+8), РСЗВ - 152 (+1), засобів ППО - 80 (+0), літаків – 194 (+2), гелікоптерів – 155 (+0), автомобільної техніки та автоцистерн - 1824 (+28), кораблів / катерів - 10 (+2), БПЛА оперативно-тактичного рівня - 271 (+26), спеціальної техніки - 38 (+6), крилатих ракет - 84.

Ситуація на фронтах за ніч проти 2 травня:

  • В Харкові обстріли житлових районів міста, в Ізюмі тривають бої.
  • Луганщина: 18 ворожих обстрілів.
  • Донеччина: Обстріли по всій лінії фронту. По «Азовсталі», після евакуації, ворог почав застосовувати усі види озброєння, десь з 2 до 3 ранку працювала корабельна артилерія.
  • Херсонщина: тривають вибухи та обстріли.

Генштаб оперативна інформація на 18:00 2 травня

  • На Ізюмському напрямку тривають спроби наступу ротивника у напрямках Ізюм – Барвінково та Ізюм – Слов’янськ.
  • На Донецькому напрямку основні зусилля ворога зосереджено на встановленні повного контролю над Рубіжним і Попасною та просуванні у напрямках н/п Лиман і Сіверськ.
  • На Таврійському ворог здійснив артилерійські обстріли позицій наших військ у районі н/п Оріхів.
  •  На Південнобузькому напрямку ворог не полишає спроб вийти на адміністративний кордон Херсонської області.

За сьогодні:

  • ЗСУ у 18-те завдали удару по Чорнобаївці, знищили склад боєприпасів ворога
  • сили ППО збили над Одесою ударний ворожий БПЛА типу «Форпост».
  • біля острова Зміїний ЗСУ знищили два російські катери типу Раптор.
  • в Донецької області підрозділ Десантно-штурмових військ знищив групу російських спецпризначенців з Сибіру.
  • на Харківщині ЗСУ знищили ворожу техніку та бліндаж російських окупантів.

Ворог двічі за день завдав ракетних ударів по Дніпропетровщині й Одесі.

В Україні росія задіяла понад 120 батальйонних тактичних груп, що становить приблизно 65% усього бойового складу наземних військ. Більше чверті цих підрозділів стали недієздатними, а деякі елітні підрозділи, включаючи повітряно-десантні війська, зазнали найвищого рівня бойових втрат – розвідка Британії

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Станом на 2 травня 2022 року офіційне число дітей-жертв не змінилося - 219. Зросла кількість поранених - понад 405

Внаслідок ракетного удару по Одесі загинув 15 річний хлопець, неповнолітня дівчина попала в лікарню. З 3 людьми працюють психологи – Наталя Гуменюк, начальник пресцентру сил охорони та оборони Півдня.

На Київщині виявили вісім масових поховань мирних жителів, убитих росіянами

У Золочівській громаді на Харківщині загинули вже 22 людей і ще біля 60 отримали поранення. На Київщині вже знайшли понад 1200 тіл людей, вбитих росіянами.

Евакуація людей із заводу «Азовсталі» у Маріуполі не стосується військових та поранених, бо ООН, за сприяння якої триває евакуаційна місія, не бере на себе таку відповідальність – президент Зеленський.

Ворог завдав ракетного удару по мосту через Дністровський лиман на Одещині.

У Синельниківському районі Дніпропетровської області ворожа ракета влучила в елеватор та зруйнувала склад із зерном. Внаслідок ще одного удару одна ракета поцілила в свинокомплекс, друга ракета влучила у посадку. Жертв немає.

«УКРІНФОРМ»: Ворог намагається усіма способами знищити продовольчі запаси України: що не змогли вкрасти і вивезти у рф, те вони знищують ракетами. Але ж Україна – без комуністів – ніколи не голодувала. Тож подавіться.

УКРАЇНА

Міністр закордонних справ Данії Єппе Кофод разом з українським колегою Дмитром Кулебою побував у Ірпені на Київщині. Також він зустрівся з Президентом України.

Солістка гурту Go_A Катерина Павленко стала речницею Євробачення-2022 від України.

«УКРІНФОРМ»: Євробачення-2022 відбудеться в італійському Турині, участь у ньому візьмуть 40 країн. 10 травня у першому півфіналі український гурт Kalush Orchestra з піснею "Stefania" виступатиме під номером 6.

Гуманітарний штаб Києва за березень та квітень, від початку роботи, зібрав більш як 6000 тонн продовольчих товарів від благодійних організацій.

До Києва повернулися посол Південної Кореї та співробітники посольства. Посольство Данії також відновлює роботу в Києві.

ЕКОНОМІКА

Україна отримала грант Світового банку на суму 495 мільйонів євро — гроші від США, Норвегії та Австрії – Сергій Марченко, міністр фінансів.

На спеціальному рахунку Нацбанку для потреб армії на 2 травня залишилося 77 млн грн, 15,6 млрд грн спрямуванно на оборону.

росіяни вкрали сільгосптехніку з тимчасово захопленої території України щонайменше на суму $5 мільйонів

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Конференція донорів для допомоги Україні відбудеться 5 травня у Варшаві у змішаному форматі, до Польщі приїдуть делегації більше 10 країн.

Фінська проєктна компанія Fennovoima оголосила про розірвання контракту з "росатомом" на будівництво АЕС "Ханхіківі-1".

Австрія не проти запровадження нафтового ембарго проти рф - Леонора Гевесслер, міністр енергетики країни.

«УКРІНФОРМ»: А були проти. Залишилось ще щоб Іспанія, Італія, Словаччина, Угорщина і Греція підтримали це рішення.

Фінляндія планує побудувати огорожу, аби посилити безпеку на кордоні з росією.

«УКРІНФОРМ»: Для повної безпеки варто було б усій Європі не лише будувати стіни, але і ослабити рашистів настільки, щоб вони більше не намагалися лізти на чужі території.

Данія та Швеція викликають послів Росії після того, як російський розвідувальний літак порушив повітряний простір обох країн.

У Конгресі США підготували резолюцію щодо введення американських сил в Україну.

«УКРІНФОРМ»: Резолюція дозволить президенту США використовувати американські війська для відповіді в разі застосування росією хімічної, біологічної та ядерної зброї проти України.

Росії відмовили в участі в конференції ЮНЕСКО про вільну журналістику

ВОРОГ

У Пермі внаслідок вибуху сталася масштабна пожежа на пороховому заводі.

«УКРІНФОРМ»: Підприємство спеціалізується на виробництві пороху для реактивних систем залпового вогню Град, Смерч та інших озброєнь. Тож як кажуть, Гори, гори ясно…

В рф розгортається кампанія з набору "добровольців" на військову службу за контрактом, в якому кожен регіон змусять «забезпечувати» по 200 вояк щотижня.

«УКРІНФОРМ»: Цікаво, Військове керівництво рф цифру 200 спеціально присвятили майбутнім добровольцям?

Експорт "Газпромом" газу у квітні впав до мінімуму за три місяці. Також у рф почав падати видобуток газу: у квітні видобуток газу становив 61,15 млрд кубометрів - це на 5,2% менше щодо квітня минулого року.

лавров порівняв Зеленського з Гітлером, заявивши, що той "теж мав єврейську кров".

«УКРІНФОРМ»: Абсурдним заявам Лаврова-клоуна уже ніхто не дивується. Але Ізраїль обурений такими заявами. Брехня про те, що Голокомту не було, а євреї « самі себе вбивали» - це одна з ключових мантр світового антисемітизму. Лавров мерзотник. Росія – країна мерзотників.

президента рф путіна найближчим часом чекає оперативне втручання через онкологічне захворювання. – британська преса.

«УКРІНФОРМ»: Вірити цьому беззастережно не варто. Але про всяк випадок зазначимо: нехай це і не політкоректно, але дав би Бог, щоб він не вернувся з цієї операції.

глава мзс рф лавров заявив, що російські військові не будуть "штучно підганяти" військові дії в Україні під якусь дату, включаючи День перемоги 9 травня.

«УКРІНФОРМ»: Риторика заяв кремля змінюється кожного дня, бо ЗСУ їхні плани знищують щохвилини. Слава Україні!

Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-