Забруднення землі та води, загибель тварин та птахів…

Забруднення землі та води, загибель тварин та птахів…

Укрінформ
В результаті війни, розв’язаної фашистською росією в Україні, уже зафіксовано 139 злочинів проти довкілля. За все це рф відповідатиме після нашої Перемоги

9 квітня рашисти знову влучили снарядом у цистерну з азотною кислотою. Про це повідомив Сергій Гайдай, голова Луганської ОВА. Ця новина знову нагадала, що розбиті вщент міста, жорстокі вбивства і тисячі поламаних життів – це далеко не всі злочини рашистів. Кояться й злочини проти довкілля. Звісно, в ці переломні для України й світу дні мало хто задумується про шкоду, нанесену природі. Але насправді це стосується кожного і неминуче відгукуватимуться ще багато років.

 Укрінформ поспілкувався з представницею ГО «Екодія», щоб з’ясувати перші факти й прогнози, як війна позначилась на нашій екології, якими можуть бути наслідки та чи вдасться притягнути фашистську росію до відповідальності?

Витік небезпечних речовин і всіяна токсичним сміттям земля

Станом на 7 квітня ГО «Екодія» зібрала дані про 138 злочини проти довкілля. Це нам повідомила Євгенія Засядько, керівниця відділу клімату ГО. Весь цей список можна поділити на категорії: енергетична безпека, пошкодження промислових об’єктів, ядерна небезпека, вплив на екосистеми та інше – те, що трапилося внаслідок військових дії (наприклад, через підрив мосту відбувається забруднення водойми).

За даними «Екодії» й Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України дізнаємось й про інші злочини, скоєні росією на території України. Серед найбільш резонансних - витік аміаку на підприємстві Сумихімпром, який трапився 21 березня. І хоч до Сум отруйна хмара не дійшла, жителі н/п Новоселиця сильно ризикували (не можна було виходити з будівель, вікна мали залишатись зачиненими).

Вже двічі рашисти влучили в цистерну з азотною кислотою у Рубіжному на Луганщині. Викиди азотної кислоти та її парів загрожують людям і тваринам опіками слизових оболонок.

3 березня в селі Чайки під Києвом снаряд влучив у склад з пінополіуретаном, а це загрожує не лише прямим отруєнням, але й випаданню кислотних дощів.

Через обстріл 14 березня очисних споруд Василівського експлуатаційного цеху водопостачання та водовідведення стічні води з міста потрапляють до Дніпра без будь-якого очищення.

Не оминули обстріли й енергетичну інфраструктуру. Шахту «Золоте» затоплено, «Градами» накрило Авдіївський коксохімічний завод і нафтопереробний завод у Луганській області. Радіоактивно небезпечною є активність в Чорнобильській зоні відчуження: за даними Міндовкілля там трапилося понад 30 загорянь на площі понад 8700 га. Це може потягнути за собою поширення радіонуклідів за межі зони відчуження.

І це ще не все. По Україні вже випущено понад 1400 ворожих ракет, знищено майже 5 тисяч одиниць російської військової техніки різних типів. Це не просто цифри, а токсичне й канцерогенне сміття, яке зараз забруднює наші ґрунти та води.

Не забуваймо й про тваринний світ. Адже це не лише зачинені в квартирах домашні улюбленці (чимало таких випадків з різних, щоправда, причин), а й обстріли зоопарків. Наприклад, 5 квітня був знищений приватний зоопарк «Фельдман Екопарк» у Харкові. Це й позбавлені доступу притулки для домашніх тварин.

А ще - втручання  війни у життя лісових та степових тварин та птахів небесних у найвідповідальніший для підтримки популяцій період. Через бойові дії перелітні птахи, які повертаються з зимівлі, змушені змінювати міграційні маршрути і потрапляють під обстріли.

За даними Української природоохоронної групи, наразі під тимчасовим контролем російських загарбників або недоступними є 44% найцінніших природно-заповідних територій України. Одна Асканія-Нова на Херсонщині чого варта!  Рашисти грабують наші ліси: будують з нашої деревини фортифікаційні споруди, прокладають інфраструктуру, обігріваються і готують собі як не награбовані продукти, так пристрелену у наших лісах дичину.

Римський статут передбачає відповідальність за ці злочини

Злочини проти довкілля у довгостроковій перспективі призведуть до збільшення смертності, адже люди гинуть не лише від бомбардувань і куль, а й від забруднення довкілля. Через воду і ґрунт у продукти харчування потрапляє отрута -  ті ж важкі метали. Це все, звісно, впливатиме і на здоров’я.

На жаль, природа беззахисна перед війною. Поки весь світ ламає голову над тим, як уникнути екологічної катастрофи, тут і зараз ворог веде проти України свою криваву війну, наближаючи нас і світ до лиха. Євгенія Засядько з «Екодії» так прокоментувала екологічну ситуацію в Україні:«Ми можемо лише фіксувати злочини проти довкілля, але оцінити їх масштаби дуже складно. До того ж екологи не можуть виїхати на місце події і оцінити ситуацію, зробити аналізи й таке інше».

Наразі Міністерство довкілля, заручившись підтримкою громадськості, активно збирає усі факти екологічних злочинів росії. Це відкриє Україні можливість звернутись у міжнародні суди, щоб держава-агресор все ж сплатила не тільки за шкоду, нанесену інфраструктурі та людям, але й за шкоду довкіллю. До речі, спостерігати за поточним станом екології в Україні можна за допомогою SaveEcoBot – екологічний чат-бот з даними про забруднення. За словами Євгенії Засядько, зараз державна екологічна інспекція займається підрахунками збитків, нанесених екосистемам: «Державна екологічна інспекція вже робила перші підрахунки, як війна впливає на забруднення земельних ресурсів. У перші три тижні – це близько 77 мільйонів доларів збитків», - розповідає пані Євгенія.

Також Євгенія Засядько нагадала, що насправді війна триває з 2014 року, і ще до 24 лютого екологи вважали окуповані території потенційно небезпечними для навколишнього середовища, зокрема через затоплення шахт на Донбасі, яке призводить до потрапляння важких металів у ґрунтові води.

Те, що зараз відбувається, можна сміливо назвати екоцидом, який впливає не тільки на Україну. Принагідно зазначимо, що термін «екоцид» міжнародним юристам у 2021 році презентувала фундація Stop Ecocide. Екоцид визнано міжнародним злочином на рівні з воєнним злочином, злочином проти людяності, геноцидом і злочином агресії. В ГО «Екодія» переконані, що екоцидом може вважатись і захоплення Чорнобильської та Запорізької АЕС, обстріли інфраструктурних об’єктів, підприємств промисловості, що можуть спричинити забруднення довкілля, забруднення повітря, ґрунтів, акваторії Чорного та Азовського морів, підземних і наземних вод.

Після Перемоги Україна має вимагати притягнення росії до відповідальності за ці злочини, адже Римським статутом Міжнародного кримінального суду (підпнкт iv пункт b частина 2 статті 8) передбачено визначення і злочинам проти довкілля - «умисне вчинення нападу, коли відомо, що такий напад стане причиною […] довгострокової та серйозної шкоди навколишньому природному середовищу, яка буде явно несумісна з конкретною і безпосередньо очікуваною загальною військовою перевагою».

А як реагує на екоцид в Україні світ?

Як повідомляє PAX, найбільша миротворча організація в Нідерландах, з 28 лютого по 3 березня в столиці Кенії Найробі відбулася п’ята Асамблея ООН з навколишнього середовища, на якій йшлося і про війну в Україні. 108 громадських організацій підписали заяву із закликом до держав-членів асамблеї забезпечити моніторингу впливу війни на навколишнє середовище у співпраці з експертами та групами громадськості.

Ширшою була ініціатива понад 1000 експертів та неурядових організацій приєднались до глобального заклику до росії припинити війну і зголосились сприяти моніторингу екологічної ситуації в Україні. Також вони закликали Міжнародний кримінальний суд, органи ООН з прав людини та ЮНЕП (Програма ООН з навколишнього середовища) розслідувати та контролювати можливі порушення міжнародного екологічного законодавства та права прав людини, а також забезпечити відповідальність для порушників.

За словами Євгенії Засядько, Міністерство довкілля України веде перемовини про те, щоб участь росії у міжнародних угодах призупинили (наприклад, у Рамковій конвенції ООН зі зміни клімату). Отож, якщо питання екології дійсно турбує світ, росія розплатиться і за злочини проти довкілля.

Анна Гетьман, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-