Як виглядає Чернігівщина після окупантів

Як виглядає Чернігівщина після окупантів

Репортаж
Укрінформ
Рашисти бомбили стадіон, лікарні, бібліотеки, житлові будинки

Російські війська не змогли зайти у Чернігів, а були зупинені на його околицях. Відтак ворог наносив по цивільній інфраструктурі міста авіаудари, ракетні удари, у тому числі касетними боєприпасами. Найбільше постраждали в обласному центрі мікрорайони Бобровниця, Масани, Бадусівка, цілі квартали на вулиці  Кільцевій. Про це розповідає журналістам керівник Чернігівської обласної військової адміністрації В’ячеслав Чаус.

В’ячеслав Чаус
В’ячеслав Чаус

«Ми хочемо, щоб весь світ бачив, що зробив російський агресор на нашій рідній землі, - каже він.- Це не має ніяких виправдань і не підлягає прощенню».

У центрі міста знищено центральний стадіон імені  Гагаріна та спортивна база футбольного клубу «Десна», загинуло кілька працівників спорткомплексу.

Дві авіабомби росіяни скинули на столітню будівлю міської дитячої бібліотеки, що поруч зі стадіоном. Відтак будівля, що встояла у другу світову війну, не пережила російської агресії. Від бомбардувань постраждали обласна наукова бібліотека імені Короленка та бібліотека імені Коцюбинського, обласний кардіологічний диспансер і районна лікарня, готель «Україна».

На вулиці Чорновола авіабомбами зруйновано та пошкоджено житлові будинки, аптеку, обласний кардіологічний диспансер. «Бомбардували близько 13-ї години дня у сонячну безхмарну погоду. Літак йшов на висоті 300-400 метрів (максимум 500), тож пілот добре бачив, куди він скидає бомби, - говорить міський голова Владислав Атрошенко. - Внаслідок бомбардування тут загинуло 49 жителів. Під завалами залишаються ще двоє тіл». (До речі, пілот Красноярцев, який скинув тут 6 бомб, був збитий та взятий у полон).

Всього від дій агресора у обласному центрі загинули понад 200 цивільних жителів міста, близько сорока досі вважаються зниклими безвісти.

«Ніде тут ми не бачимо військових баз чи розбитої військової техніки. Натомість бачимо, що російські війська завдавали ударів по цивільним об’єктам і мирним людям», - наголошує радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко.

Антон Геращенко.
Антон Геращенко.

«Від дій російської орди постраждали 3 церкви: святого Феодосія, Іллінська церква, Єлецький монастир. Вони бомбардували центр нашого стародавнього міста (який, як ми очікуємо, буде включений до всесвітньої спадщини ЮНЕСКО). Ці дії свідчать про одне: Чернігів не їхній, він для них чужий!», - стверджує місцевий історик і журналіст Володимир Бойко.

Небачених руйнувань зазнало село Новоселівка на околиці Чернігова. Воно знищено майже повністю та рясно вкрите воронками від снарядів. У центральній частині будинки зруйновані вщент, але й на околицях села зазнали часткових руйнувань та пошкоджень, побиті дахи, стіни, вікна, двері. У селі досі немає газу, електроенергії.

Під час бойових дій на Чернігівщині також були зруйновані цивільні, житлові об’єкти у Прилуцькому, Ніжинському районах. На згарища, принесених «русскім міром» холод, пустка і смерть…

Віталій Голод

Фото Анатолія Сірика

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-