Від початку війни Президент помилував 363 засуджених, які зголосилися захищати Україну

Від початку війни Президент помилував 363 засуджених, які зголосилися захищати Україну

Укрінформ
Президент України від початку військового вторгнення до України помилував 363 засуджених, які заявили про своє бажання захищати Батьківщину.

Як передає Укрінформ, про це інформує Міністерство юстиції України у Фейсбуці.

“Від початку відсічі збройної агресії Президент України прийняв три укази про помилування, завдяки яким 363 засуджених взяли до рук зброю й пішли на захист України”, - ідеться в повідомленні.

Зазначається, що клопотання про бажання служити і зараз продовжують надходити від засуджених.

“Ув’язнені отримали право звертатися до прокуратури і суду щодо звільнення з-під варти для служби у збройних силах за статтею 616 КВК України та користаються цією можливістю”, - пояснюють у міністерстві.

У Мін'юсті звертають увагу, що законодавство встановлює обмеження щодо помилування засуджених за тяжкі чи особливо тяжкі злочини, осіб, що мають дві й більше судимостей за вчинення умисних злочинів чи відбули незначну частину призначеного їм строку покарання, засуджених за корупційні правопорушення та осіб, що керували транспортними засобами під дією алкоголю, наркотичних чи деяких лікарських речовин. Їх може бути помилувано лише у виняткових випадках.

Також повідомляється, що немає правових підстав для звільнення шляхом помилування засуджених до довічного позбавлення волі.

Як повідомлялося, 15 березня 2022 року українських парламент ухвалив закон “Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо порядку скасування запобіжного захожу для проходження військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період або його зміни з інщих підстав”.

Так, Кримінальний процесуальний кодекс доповнюється статтею 616 - “Скасування запобіжного заходу для проходження військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період або зміна запобіжного заходу з інших підстав”.

Читайте також: Помилували кількасот в’язнів, які захотіли взяти в руки зброю

24 лютого президент рф володимир путін оголосив про початок широкомасштабного вторгнення в Україну. Російські війська обстрілюють та знищують ключові об'єкти інфраструктури, здійснюють масовані обстріли житлових районів українських міст та селищ з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-