Російські загарбники знищили близько 80% житлових будинків в Ізюмі

Російські загарбники знищили близько 80% житлових будинків в Ізюмі

Укрінформ
Місто Ізюм Харківської області внаслідок дій російських загарбників перетворилося на руїну; у цьому населеному пункті немає електрики і тепла.

Про це поінформувала уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова у Телеграмі, передає Укрінформ.

Вона нагадала, що внаслідок російських обстрілів знищено близько 80% житлової забудови в м. Ізюмі на Харківщині.

«Ізюм перетворився на руїну, а його жителі залишаються заручниками армії РФ, яка не надає гуманітарних коридорів і відмовляється пропускати продуктові вантажі та медикаменти», - поінформувала омбудсман.

За її словами, це місто від початку березня заблоковане російськими окупантами, там немає ні електрики, ні тепла, ні води.

«Знищено все - дитячі садочки, ліцей, медичні та соціальні заклади, шляхи, пішохідний міст, центральну площу, центральний парк, пам’ятки архітектури», - уточнила уповноважений ВР з прав людини.

Вона зазначила, що у селах у передмісті (Кам’янка, Суха Кам’янка, Топальське) потребують негайної гуманітарної допомоги від 15 до 20 тисяч осіб, які потерпають від військових дій і перебувають у вкрай небезпечному становищі.

«Неможлива робота медзакладів, «швидкої», органів реєстрації, рятувальних служб. Люди самі, коли можуть і кого можуть, ховають – на городах, у парках, просто біля під’їздів», - поінформувала Денісова.

На її переконання, поводження рашистської армії з мирним населенням кваліфікується як воєнний злочин та злочин проти людяності і підпадає під юрисдикцію Міжнародного кримінального суду, відповідно до Статуту Міжнародного військового трибуналу та Римського статуту Міжнародного кримінального суду, та є грубим порушенням норм Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни.

«Звертаюсь до Комісії ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення РФ в Україну та експертної місії, створеної державами-учасницями ОБСЄ відповідно до Московського механізму, врахувати ці факти вчинення РФ військових злочинів і злочинів проти людяності та порушень прав людини в Україні», - наголосила вона.

24 лютого президент рф володимир путін оголосив про повномасштабне вторгнення в Україну. російські війська обстрілюють та знищують об'єкти інфраструктури, проводять масовані обстріли житлових районів українських міст та селищ із використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-