Міни рф уже виявили у Босфорі, біля кордону Болгарії та Румунії - Зеленський

Міни рф уже виявили у Босфорі, біля кордону Болгарії та Румунії - Зеленський

Укрінформ
Після Другої світової війни жодна країна не створювала таких загроз вільному мореплавству, як зараз російська федерація.

Про це заявив Президент Володимир Зеленський у зверненні до норвезького парламенту – Стортингу, повідомляє Укрінформ.

«Війна зараз не обмежується тільки нашими кордонами. Жодна інша держава з часів Другої світової війни та агресії нацистів на морі не створювала такої загрози вільному мореплавству, яку вже створила росія», - сказав Президент.

Він розповів, що українські порти на Чорному та Азовському морях заблоковані росією з першого дня її вторгнення.

За даними глави держави, близько сотні кораблів не можуть вийти у Середземне море. Зеленський зазначив, що деякі судна були просто захоплені росіянами, назвавши такі дії «піратством заради крадіжки вантажу», а декілька суден зазнали вогневого удару.

Водночас Президент підкреслив, що блокада портів була реалізована росією не просто силами флоту, а росіяни замінували море.

«І тепер міни, встановлені російськими силами, дрейфують морем. І це небезпека для будь-кого: для будь-яких суден і портів будь-якої країни в Чорноморському регіоні. Одну з цих мін нещодавно вдалося вчасно знешкодити у Босфорі. Іншу поблизу кордону Болгарії. Ще одну – біля узбережжя Румунії. Не хочеться навіть і уявляти, що буде, якщо частину з цих мін не вдасться вчасно знешкодити», - наголосив Зеленський.

Президент підкреслив, що від таких мін можуть постраждати пороми або пасажирські лайнери, торговельні судна або танкери, підрив яких може призвести не тільки до людських жертв, а й до масштабної екологічної катастрофи.

«І тоді росія знову скаже, як завжди, що це нібито не вона. Як говорила неодноразово – коли вбивала у Європі критиків російської влади або навіть коли збила малайзійський Боїнг у небі над Донбасом», - додав глава держави.

Як повідомляв Укрінформ, Туреччина підвищила рівень боєготовність кораблів-мисливців та патрульних літаків через мінну загрозу в Чорному морі.

Міністерство оборони Румунії 28 березня намагалося знешкодити міну, виявлену на відстані близько 70 км від берега Чорного моря.

Росія замінувала рекомендовані морські шляхи від Босфору до Одеси й водночас повідомила, що це українські міни. Україна наполягає на притягненні росії до міжнародної відповідальності за використання морських мін як зброї невибіркової дії, яка безконтрольно поширюється акваторією Чорного моря.

Дипломати заявили, що росія використовує міни, захоплені збройними силами рф у 2014 році під час військового вторгнення та тимчасової окупації росією українського міста Севастополь.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-