Битва за Україну. День тридцять другий

Битва за Україну. День тридцять другий

Укрінформ
ЗСУ почали здійснювати «невеликі контрнаступальні дії» у чотирьох областях. Ми довго чекали саме таких повідомлень

Між тим, рашисти відводять свої підрозділи на територію білорусії. Кажуть, що на переформування. Але ресурси агресора невмолимо тануть. Україна переможе! Слава Україні!

Ми зібрали для вас інформацію про ситуацію в Україні й Києві за тридцять другий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

СИТУАЦІЯ НА ФРОНТАХ І ВТРАТИ ВОРОГА

Генштаб: загальні бойові втрати противника з 24 лютого по 27 березня орієнтовно склали:

особового складу – 16 600 осіб, танків ‒ 582, бойових броньованих машин ‒ 1664, артилерійських систем – 294, РСЗВ - 93, засобів ППО - 52, літаків – 121, гелікоптерів – 127, автомобільної техніки - 1144, кораблів / катерів - 7, цистерн з ПММ - 73, БПЛА оперативно-тактичного рівня - 56, спеціальної техніки - 21, пускових установок ОТРК/ТРК - 4.

ЗСУ почали здійснювати «невеликі контрнаступальні дії» в Сумській, Харківській, Київській та Херсонській областях - Олексій Арестович, радник керівника ОП.

У зоні відчуження в районі Чорнобильської АЕС через бойові дії горять понад 10 тисяч гектарів лісів, зафіксовано 31 пожежу, що спричиняє підвищений рівень радіоактивного забруднення повітря - Людмила Денісова, уповноважена Верховної Ради з прав людини.

«УКРІНФОРМ»: От цікаво: невже загарбники не розуміють, що вітер не дме весь час в один бік,  він може і на росію повіяти. Ну, нехай…

На Ізюмському напрямку протиповітряна оборона ЗСУ знищила черговий Су-34 російських загарбників.

Українська армія в Чернігівській області захопила два новеньких автомобілі росіян та розбила чергову колону ворога - оперативне командування «Північ».

В Україні загинули вже семеро генералів російської армії – ВВС.

Упродовж ночі російські загарбники 15 разів обстріляли Харків зі зброї дальньої дії - Олег Синєгубов, голова Харківської ОВА.

Російські окупанти обстріляли житлові квартали Красногорівки у Донецькій області забороненими касетними боєприпасами – РСЗВ «Торнадо-С» - Нацполіція.

В Авдіївці війська рф застосували фосфорні боєприпаси - Павло Кириленко, голова Донецької ОВА.

ЗСУ завдали 11-го удару по окупантах у Чорнобаївці, а на аеродромі Мелітополя – 4-й - Олексій Арестович, радник голови Офісу президента.

На Харківщині українська армія вибила російських окупантів із села Гусарівка. За даними військових, знищено близько 60 одиниці техніки. Втрати особового складу уточнюються – ЗСУ.

Російські військові в Білорусі обмінюють паливо і провізію на спиртне – Генштаб.

Українські захисники протягом ночі і ранку успішно відбили атаки ворога на Запоріжжі – Запорізька ОВА.

«УКРІНФОРМ»: Молодці! Місто тримає оборону, з кожним днем все більше і більше людей приєднується до Сил оборони Запоріжжя та лав ЗС України. Слава Україні!

Українські захисники звільнили село Вільхівка, що в кількох кілометрах від Харкова, де знищили близько 70 окупантів та 27 взяли в полон - Костянтин Немічев та Сергій Величко, командири батальйонів харківського осередку територіальної оборони «Азов».

Увечері 26 березня над Волинню збили три з чотирьох ракет, випущених з території білорусі – Волинська ОВА.

Російські війська вранці 27 березня з моря запустили дві ракети по Одеській області, але протиповітряна оборона успішно збила  - оперативне командування Південь.

На Донецькому та Луганському напрямках військові ООС за добу відбили 7 атак російських загарбників, знищили 8 танків та іншу техніку.

На сході ЗСУ відбили 4 атаки російсько-фашистських сил. Втрати ворога склали: особового складу – до 60, танки – 5, БМП – 6, АТ – 1 - ОТУ «Схід».

У тимчасово окупованому Криму відбувається примусова мобілізація чоловіків для участі у війні з Україною - Людмила Денісова, уповноважена Верховної Ради з прав людини.

Триває переміщення підрозділів російської федерації на територію білорусі для ротації підрозділів, що зазнали суттєвих втрат, посилення наявних угруповань, поповнення запасів продовольства, палива та боєприпасів, організації евакуації поранених і хворих – Генштаб.

Наступний живий раунд переговорів української і російської делегацій пройде у Туреччині 28-30 березня - Давід Арахамія.

ВОЄННІ ЗЛОЧИНИ ВОРОГА ТА ЕВАКУАЦІЯ

Станом на ранок 32 доби повномасштабної збройної агресії рф загинуло 139 дітей. Поранення різного ступеня тяжкості отримали 205 дітей. Найбільше постраждало дітей у Київській області - 65, Харківській - 45, Донецькій - 53, Чернігівській - 38, Миколаївській - 29, Луганській - 25, Запорізькій - 19, Херсонській - 21, у столиці - 16, у Житомирській області - 15 та Сумській – 14 -  ОГП.

На неділю, 27 березня, погоджено два гуманітарних коридори для Донецької та Луганської областей. У суботу, 26 березня, спрацювали всі 10 погоджених гуманітарних коридорів. Усього евакуйовано 5208 людей, із яких понад 4 тисячі маріупольців - Ірина Верещук, віцепрем'єр-міністр – міністр МінТОТ.

У Харкові при обстеженні ядерної установки «Джерело нейтронів» виявили спричинені обстрілами пошкодження будівлі і зали, де вона розташована - Державної інспекції ядерного регулювання України.

На Київщині з початку війни зафіксували руйнування у 34 з 69 громад.

росія застосувала заборонені касетні боєприпаси на Дніпропетровщині. Розпочато кримінальне провадження – ОГП.

У Запорізькій області виявили тіла семи людей з ознаками катування - ГУНП в Запорізькій області.

Мер Івано-Франківська Руслан Марцінків потрапив під ворожий обстріл біля Чернігова, коли супроводжував гуманітарний вантаж в оточене місто. Кілька людей із групи отримали поранення.

Україна наполягає, щоб росія видала викрадених волонтерів, журналістів, активістів та чиновників без жодних обмінів, бо сама не захоплює їхніх цивільних - Ірина Верещук, віцепрем'єр-міністр.

У боях за Ірпінь загинув Ігор Сухих - майстер спорту України міжнародного класу з військо-спортивних багатоборств та рукопашного бою, чемпіоном та призером чемпіонатів України, Європи та світу - Олександр Маркушин, міський голова Ірпеня.

У боях під Маріуполем загинув перший Чемпіон світу з кікбоксингу з Кременчуга Максим Кагал - Олег Скирта, тренер спортсмена.

«УКРІНФОРМ»: Вічна Пам'ять! Герої не вмирають!

Кіровоградщина прийняла 1400 переселенців, третина з них – діти - Андрій Райкович, голова Кіровоградської ОВА.

На Харківщині російські загарбники затримали заступника міського голови Балаклії Сергія Полторака та начальника відділу цивільного захисту Олега Блудова - Олег Синєгубов, голова Харківської ОВА.

З початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну, в період з 24 лютого 2022 року, з населених пунктів Луганської та Донецької областей евакуйовано понад 20 тис. осіб.

Російські загарбники вивезли із зон бойових дій в Україні близько 40 тис. українців. Їх вивозять або вглиб окупованих територій, або безпосередньо до росії - Ірина Верещук, міністерка реінтеграції окупованих територій.

На Луганщині під час бойових дій загинув відеооператор і фотограф, працівник 24 каналу і сайту Zaxid.net Юрій Олійник.

«УКРІНФОРМ»: За даними генпрокуратури від початку повномасштабного вторгнення рф в Україну загинуло 12 журналістів, ще 10 представників ЗМІ були травмовані.

Місто Славутич окуповане військами російської федерації, вбито трьох жителів - Юрій Фомічев, міський голова Славутича.

«УКРІНФОРМ»: Місто окуповане, але жителі виходять на вулиці з прапорами України, з гаслами, що Славутич - це Україна.

МКІП підтверджує понад 100 випадків пошкодження загарбниками об’єктів культурної спадщини та просить надсилати свідчення за адресою: https://culturecrimes.mkip.gov.ua - Олександр Ткаченко, глава МКІП.

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ

Сервісні центри Міністерства внутрішніх справ України переходять на шестиденний робочий тиждень.

АТ «Укрзалізниця» запускає у Києві повноцінний кільцевий маршрут електрички.

Уряд прийняв постанову про порядок збору та обліку інформації про пошкоджену та знищену внаслідок бойових дій нерухомість. Кожен українець, чия домівка була зруйнована під час війни, зможе через Дію надіслати повідомлення й зафіксувати факт пошкоджень. У Верховній Раді зареєстрований законопроєкт, яким визначаються правові та організаційні засади надання компенсації за пошкодження та знищення нерухомого майна внаслідок бойових дій.

Будь-які фейкові «референдуми» на тимчасово окупованих територіях не матимуть правових наслідків, жодна країна світу не визнає насильницьку зміну міжнародно визнаних кордонів України - Олег Ніколенко, речник МЗС.

На Кіровоградщині змінюють термін комендантської години - вона триватиме з 21 до 6 години ранку.

Тепер стане зручніше повідомляти про локацію ворожих солдатів чи техніки: чат-бот єВорог оновили - Михайло Федоров, віцепрем'єр-міністр – міністр цифрової трансформації.

В Україні працюють три онлайн-карти повітряних тривог в усіх областях - Центр протидії дезінформації при РНБО.

«УКРІНФОРМ»: Це дуже важливо, що можна переглянути статус сирен в усіх областях одночасно, притому вони оновлюються кожні 15-20 сек. Виберіть та завантажте: мапа розробника Вадима Кліменка, карта - розробника @gm, також карта, яку створили розробники з українського офісу ArgoPrep.

За подвиг, масовий героїзм та стійкість мешканців і оборонців Ірпеня під час відсічі збройній агресії рф, Указом Президента населеному пункту присвоєно почесну відзнаку «Місто-герой України» - Міноборони.

На території Запорізької області на час війни забороняється всім юридичним і фізичним особам переміщення маломірних суден на водних об’єктах області, рибальство у Каховському та Дніпровському водосховищі, річці Дніпро – Запорізька ОВА.

Депутатська фракція «Опозиційна платформа - За життя» заявила про припинення своєї діяльності в Одеській обласній раді.

Київ з понеділка, 28 березня, відновлює дистанційне навчання у школах та вишах – Валентин Мондриївський, заступник голови КМДА.

Президент Зеленський підписав закон про кримінальну відповідальність за публікацію інформації про переміщення та позицій ЗСУ.

У Києві з понеділка, 28 березня, почнуть відключати опалення у житлових будинках та об’єктах соціальної інфраструктури – КМДА.

Від початку вторгнення рф із московського патріархату вийшли десятки громад – Епіфаній.

Президент Зеленський відзначив державними нагородами 117 військовослужбовців, зокрема 21 – посмертно. Звання «Герой України» присвоєне 15 військовослужбовцям, трьом із них – посмертно.

Укрзалізниця спільно з чеською залізницею призначає додатковий безкоштовний евакуаційний рейс до Чехії.

Уряд схвалив постанову, якою прирівняв бронежилети, каски, що закуповують за кордоном волонтери, до гуманітарної допомоги. Відтепер для їх ввезення потрібна тільки декларація. Також спрощено ввезення низки товарів нецивільного призначення - Ірина Верещук, віцепрем'єр-міністр – міністр МінТОТ.

ЯК СПРАВЛЯЄТЬСЯ ЕКОНОМІКА УКРАЇНИ

США поставлять дизпаливо для України - Лана Зеркаль, радник міністра енергетики України.

Уряд зобов’язав низку підприємств держсектору, в тому числі енергетичних, терміново перерахувати в бюджет дивіденди за результатами господарської діяльності у 2021 році.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, спростила на час воєнного стану процедури надання замовникам послуг з приєднання до електричних мереж.

Із зони бойових дій на захід України вже евакуювали 89 підприємств, 47 з них вже приступили до роботи - Данило Гетманцев, голова Комітету ВР.

Мінфін скерує 6 млрд грн освітніх субвенцій на підтримку громад під час війни.

Уряд обмежив термін подання заявки у межах «єПідтримки» до 31 березня.

У Києві поступово відкривається бізнес, збільшується кількість працюючих продуктових магазинів, кав’ярень, СТО, перукарень. - ЗМІ

ДОПОМОГА СВІТУ УКРАЇНІ

Уряд Великої Британії забезпечить регіони України продовольством на  суму 2 мільйони фунтів стерлінгів.

Українські лікарні отримають 590 станцій StarLink американської компанії SpaceX – МОЗ.

США оголосили про виділення Україні $100 млн на посилення цивільної безпеки - Ентоні Блінкен, держсекретар США.

Президент Польщі Анджей Дуда підписав три закони щодо підтримки в Польщі біженців з України.

САНКЦІЇ ПРОТИ АГРЕСОРА

Швейцарська група Geberit, що спеціалізується на виробництві та постачанні сантехнічних систем, техніки та кераміки для ванних кімнат і є лідером у своїй галузі в Європі, припинила роботу в росії.

Велика Британія припинила фінансування наукових проєктів з російськими університетами і компаніями та виділить 3 млн фунтів на підтримку українських науковців.

Фінська державна залізнична компанія VR Transpoint призупиняє вантажне залізничне сполучення з росією через антиросійські санкції. Також Фінляндія з понеділка, 28 березня, скасовує залізничне пасажирське сполучення з рф. Відтепер країна-агресор не має залізничного сполучення з жодною з країн Євросоюзу.

Три найбільші банки Японії оголосили, що припинять доларові операції та грошові перекази з російським Сбєрбанком через санкції США.

У Міністерстві цифрової трансформації назвали ще низку компаній, які залишили російський ринок або запровадили санкції: TikTok, оператор мобільного зв'язку «Мегафон», DataArt, міжнародний фотобанк, Depositphotos та VistaCreate, платіжна система JCB.

РЕАКЦІЯ СВІТУ І УКРАЇНСЬКОЇ ВЛАДИ НА ВІЙНУ В УКРАЇНІ

У Будапешті, на березі Дунаю, активісти виклали 300 пар взуття в пам’ять про щонайменше 300 загиблих від авіаудару рф по Драматичному театру в Маріуполі - Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ України.

«УКРІНФОРМ»: Позиція, яку займає чинна влада Угорщини щодо України в її протистоянні з рф нге викликає у нас нічого, крім обурення. А от люди в Угорщині бувають різні…

Генеральний директор Auchan Retail International Ів Клод заявив, що «Ашан» не йтиме з російського ринку. Свою позицію він пояснює тим, що у цьому разу багато людей залишаться без роботи.

«УКРІНФОРМ»: Залізна логіка. Нехай вони працюють, платять податки, підтримують військових злочинців при владі в росії, які нищать українські міста і села. Схоже, в українців залишилася одна відповідь керівництву Ашана та їм подібним: бойкот.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав бойкотувати Auchan, Leroy Merlin та Decathlon.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Нафталі Бенет заявив, що Ізраїль твердо підтримує Україну.

Шон Пенн закликає бойкотувати процедуру вручення премії «Оскар», якщо організатори не дадуть виступити  Володимиру Зеленському на церемонії, яка відбудеться в ніч з 27 на 28 березня.

Голова Комітету Верховної Ради з питань здоров'я нації Михайло Радуцький вважає неприйнятним намір Червоного Хреста відкрити офіс у Ростові-на-Дону і закликав організацію змінити своє рішення.

Швейцарська компанія Zurich Insurance тимчасово відмовилась від «Z» на логотипі в соцмережах, оскільки ця літера стала символом агресії росії в Україні.

Національний оператор поштового зв'язку Польщі Poczta Polska випустив поштову марку на знак солідарності з Україною та українцями.

У результаті потужних санкцій Заходу економіка рф у найближчі роки скоротиться вдвічі і скоро не входитиме до «двадцятки» найбільших економік світу - Джо Байден, президент США.

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ ТА В БІЛОРУСІ

Російське наглядове відомство «Роскомнагляд» заблокувало на території Росії сайт німецького таблоїду Bild та ресурси журналіста Олександра Невзорова, проти якого раніше було порушено кримінальну справу за статтею про «фейки».

«УКРІНФОРМ»: Заблокувати Невзорова – це більш ніж символічно. Втім, подібних символів в рф уже вистачає. росія аж ніяк не скочується у напрямку Північної Кореї – вона уже стала на цей щабель.

До медичних закладів Севастополя щоденно прибуває в середньому від 50 до 100 поранених військовослужбовців армії рф – Генштаб ЗСУ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-