Дуда підписав три нові закони щодо підтримки в Польщі біженців з України

Дуда підписав три нові закони щодо підтримки в Польщі біженців з України

Укрінформ
Президент Польщі Анджей Дуда 26 березня підписав три нові закони, які стосуються перебування та допомоги біженцям з України.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на Офіційний вісник.

В першому документі йдеться про те, що дія спецзакону про допомогу громадянам України буде розповсюджуватися не лише на тих біженців, які перетнули польсько-український кордон після 24 лютого, а також на тих українців, які прибули до Польщі не безпосередньо з території України, а перетнули спочатку кордон України з іншою державою, а потім прибули до Польщі.

Другий підписаний закон визначає порядок реєстрації неповнолітніх громадян України, зокрема тих, які прибули на територію країни без законних опікунів. Відповідно до закону, електронний реєстр неповнолітніх вестиме міністр у справах сім’ї та повітові центри підтримки сім’ї. Водночас створення цього реєстру дозволить польській владі надавати українській стороні інформацію про долю дітей, які прибули на територію країни.

Третій закон регулює дію на території Польщі українських водійських посвідчень та реєстрацію транспортних засобів.Зокрема, до 31 грудня 2022 року призупинено вимогу щодо обов’язкового обміну українських водійських посвідчень на польські через 6 місяців з дати отримання посвідки на постійне або тимчасове проживання.

Окрім того, водійські посвідчення, термін дії яких закінчився чи закінчиться до 31 грудня 2022 року, будуть визнаватися дійсними. Також від українців, які прибули в країну як біженці, не будуть вимагати додаткових документів, що підтверджують право користування машиною, якщо це право не випливає з реєстраційних документів на авто.

Цим законом також передбачається можливість продовження робочого часу персоналу поїзда, який перевозить постраждалих внаслідок збройного конфлікту в Україні. Також йдеться про звільнення від оплати за послуги залізниці у разі відправки гуманітарної допомоги.

Усі три закони набули чинності заднім числом, 24 лютого, у перший день повномасштабного російського вторгнення в Україну.

Як повідомляв Укрінформ, 13 березня у Польщі також набув чинності спецзакон про підтримку громадян України, які прибувають до РП у зв’язку з війною росії проти України.Закон урегульовує питання щодо легальності перебування українців, які рятуються від війни у Польщі, а також надання їм усебічної підтримки. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-