Скалічене дитинство: як Охматдит рятує маленьких українців під час війни

Скалічене дитинство: як Охматдит рятує маленьких українців під час війни

Фотохроніка війни
Укрінформ
Від 24 лютого – початку повномасштабного вторгнення росії до України – найбільша дитяча національна лікарня «Охматдит» працює нон-стоп. Замість планових операцій – екстрений порятунок українців, які постраждали через обстріли окупантів.

Як зазначають в Охматдиті, зараз тут приймають поранених дітей та дорослих, а важкохворих пацієнтів добами тримають в укриттях.

«До нас привозять поранених дітей, у яких на очах убили батьків. До нас привозять літніх людей, чий дім зруйнувала ракета. До нас привозять постраждалих мирних жителів», – розповідають у лікарні.

13-річний Вова опинився в Охматдиті 26 лютого. Він зі своєю сім’єю намагався виїхати з Києва, коли їхня машина потрапила під обстріли. Батько хлопчика та його 6-річний брат загинули на місці.

У Вови – вогнепально-вибухове поранення правої половини обличчя, вогнепально-осколковий відкритий перелом нижньої щелепи, осколковий перелом правого вилично-орбітального комплексу. Підлітку зробили низку складних операцій. Для повного відновлення йому знадобиться довга реабілітація.

На очах 6-річної Мілани 28 лютого загинула мама, коли у їхній дім біля Гостомеля потрапила російська ракета.

Осколки пошкодили нижні кінцівки дівчинки.

7-річна Варя з Ірпеня разом із сім’єю намагалася покинути рідне місто, яке постійно обстрілюється російськими військовими. Окупанти почали атакувати автівки мирних жителів із мінометів.

Варя та її мама отримали важкі осколкові поранення, у них сильно постраждали ноги.

Читайте також: Місяць незламності: 29 днів українського опору у фото

Зранку 18 березня до Охматдиту доставили родину поранених киян, які отримали ушкодження внаслідок обстрілу російськими військами одного з районів столиці. Дмитро та Ольга саме годували свою одномісячну донечку Вікторію, коли ворожий снаряд прилетів поруч із п'ятиповерхівкою, де живе родина. Малечі вдалося вижити та не отримати ушкоджень, бо мама прикрила її власним тілом, а у Ольги – численні осколкові поранення. У батька – посічені ноги.

14-річний Юра 17 березня разом із батьком відправилися у центр окупованої Бучі за гуманітарною допомогою та ліками.

«Ми їхали на велосипедах, коли із-за будинку вийшов російський військовий. Ми зупинилися, підняли руки, сказали, що в нас немає зброї. Але солдат почав стріляти по батьку. Він впав. Далі військовий почав стріляти по мені, дві кулі потрапили в руку. Я повалився на землю. Солдат ще вистрелив в капюшон, але куля не зачепила голову», – розповів хлопець.

Декілька хвилин Юра пролежав на землі, а коли російський військовий пішов, хлопець побіг до найближчого укриття, де йому надали першу медичну допомогу. Далі – дістався додому, розказав сім’ї, що батька вбили. Руслану було 47 років. Юра отримав кульове поранення в руку, передпліччя та палець.

4-річний хлопчик повертався додому зі своїм батьком, коли почався ворожий обстріл одного з районів Києва. Російський снаряд влучив на подвір‘я, син і батько отримали осколкові поранення. У малечі – важка мінно-вибухова рана поперекової ділянки.

За даними Офісу Генерального прокурора, станом на ранок 26 березня російські військові вбили в Україні вже 136 дітей, 199 дітей отримали поранення. Найбільше постраждало дітей у Київській області – 64, Харківській – 44, Донецькій – 50, Чернігівській – 38, Миколаївській – 28, Луганській – 25, Запорізькій – 17, Херсонській – 20, столиці – 16, Житомирській – 15 та Сумській – 14.

24 лютого 2022 року путінська росія розпочала новий етап війни проти України, здійснює масовані обстріли та бомбардування мирних українських міст та селищ. На боротьбу із загарбниками піднявся весь народ України, її Збройні сили та Сили територіальної оборони зупинили наступ ворога та завдають йому великих втрат.

Фото: НДСЛ «Охматдит»

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-